Yoğurtlu Fit Tarifler

 

Yoğurt, hem probiyotik ve besleyici önemli bir besindir. Probiyotikler bağırsak sağlığını destekler. Ayrıca kabızlığı ve ishali önleyebilir, bağışıklığı güçlendirebilir.  Rutin beslenmeye yoğurt, kefir gibi probiyotik besinleri ekleyebilirsiniz. Yoğurt, ana öğünlerde ve aradaki atıştırmalıklarda tüketilebilen yapısı ve kıvamı ile hem tok tutar hem de lezzet katar. İçerisinde hem protein hem karbonhidrat hem de yağ bileşenleri bulunur. Bu sayede kilo vermeye de destek olmaktadır. Yapılan bazı çalışmalarda yoğurt tüketiminin diyabete ve obeziteye karşı koruma sağladığı görülmüştür. Yoğurtlu yulaf tarifleri, chia puding gibi alternatifler ara öğün olarak tüketilebilir.  Yulaf ezmesi ve chia tohumu lif içeriği yüksek besinler oldukları için yoğurtla beraber kabızlığa karşı etkili olabilirler. Kayısı molası, yulaf kasesi ve chia puding gibi tariflerimizi deneyerek ara öğünlerinizi renklendirebilirsiniz.

KAYISI MOLASI

Taze kayısı bağırsak hareketlerini arttıran bol lifli ve antioksidan kaynağı bir meyvedir. İçerisindeki antioksidanlar, A vitamini ve E vitamini ile cilt ve göz sağlığını iyileştirmeye destek olabilirler. Ayrıca kayısı tüketimi obezite, diyabet ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya destek bir antioksidan olan flavonoid kaynağıdır. Bu bileşikler iltihaba ve iltihaplı hastalıklara karşı korunmaya da yardımcıdır. Kayısının kalorisi düşük olduğu için bir adet meyve hakkınız yerine 3 veya 4 adet taze kayısı tüketebilirsiniz. Yaz mevsimi meyvesi olan kayısıyı mevsiminde taze olarak veya kış aylarında kurutulmuş halde tercih edebilirsiniz. Yoğurt ve yulaf tarifimiz için taze kayısı, yulaf ezmesi, badem kırıkları, bal ve süzme yoğurt ile keyifli ve lezzetli bir ara öğün hazırlayabilirsiniz.

MALZEMELER (2-3 KİŞİLİK)

4 adet taze kayısı

2 yemek kaşığı süzme yoğurt

5 adet çiğ badem

2 yemek kaşığı yulaf ezmesi

1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı:  Taze kayısıları öncelikle ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Kayısıları çanak şeklinde kullanacağız, ikiye bölerken dikkat edin. Her bir kayısıyı düz bir tabağa dizin. İç kısmına sırasıyla çay kaşığı yardımıyla süzme yoğurt sürün.  Daha sonra çiğ bademleri iyice kırın. Badem kırıklarını ve yulaf ezmesini karıştırıp her bir yarım kayısının üzerine ilave edin. En üste bal ekleyerek sunumu tamamlayabilirsiniz. Servis ederken görsel bir şölen elde edeceksiniz. Misafirlerinize dahi hazırlayabileceğiniz bir tarif olmaktadır. Özellikle meyveyi sevdirmek istediğiniz çocuklarınıza hazırlayabileceğiniz ve ilgilerini çekecek bir tabak olabilir. Bol lifli, vitamin ve mineral değeri yüksek ara öğünlerinizi renklendirecek bir yoğurtlu yulaf tarifi arıyorsanız mutlaka denemelisiniz.

Bunları da Okumalısınız :  Yulaflı Kurabiye Tarifleri

YULAF KASESİ

Yabancı sayfalarda sıkça karşılaştığımız süslü kaselere diyetisyen yorumu getirdik. Yulaf kaseleri yaparken çok fazla meyve, kuruyemiş, çikolata kullanımında enerji oldukça artabilir. Yulaflı yoğurt tariflerimizden olan bu tarif hem fit hem de lezzetli olmaktadır. Yulaf ezmesi posa içeriği yüksek ve b grubu vitaminlerinden zengin tam tahıllardan biridir. Kilo kontrolü yapmak isteyenler tarafından sıkça tercih edilir ve zayıflama diyetlerinde de tokluk sağlayabilir. İster diyetlerinizde ister rutin beslenmenizde yapabileceğiniz tarifimiz için önce laktozsuz süte yulaf ezmesini ekleyin ve karıştırın. Üzerine yoğurdu ve balı ekleyerek karıştırmaya devam edin. En üst kısmını nektarin, hindistan cevizi ve fındık kırıkları ile süsleyin. Görsel olarak da size hitap edecek yulaf kasemiz hazır oldu.

MALZEMELER (1-2 KİŞİLİK)

1 çay bardağı laktozsuz süt

4 yemek kaşığı yulaf ezmesi

2 yemek kaşığı süzme yoğurt

1 tatlı kaşığı bal

1/2 nektarin

5-6 adet çiğ fındık

Hindistan cevizi

CHİA PUDİNG

Yulaflı yoğurtlu tariflere ek olarak chia ve yoğurtla hazırlanan tarifimiz de oldukça tok tutan, pratik bir seçenek olabilir.  Chia tohumu, Salvia hispanica bitkisinden elde edilen minik siyah tohumlardır. Chia tohumu sıvıyı emerek jel oluşmasını sağlarlar. Bu sayede chia tohumu yumurta yerine kullanılan sosları koyulaştırmak ve şekersiz reçel yapmak için bile kullanılabilir. Beslenmenize chia tohumunu dahil etmenin kalbi koruyucu faydaları olduğu görülmektedir. Chia tohumu çoklu doymamış yağ içermekte, yüksek lif seviyeleri ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde kalbe dosttur. Çalışmalarda chia tohumu tüketiminin hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncını düşürdüğü görülmektedir.  Bununla birlikte, sağlık için tek başına chia tohumu tüketimi değil genel beslenme düzeninizin iyileştirilmesi gerekmektedir.

MALZEMELER (1-2 KİŞİLİK)

4 yemek kaşığı yoğurt (tatlı yoğurt olmalı)

1 yemek kaşığı chia tohumu

Bunları da Okumalısınız :  Muzlu Chia Puding

1 tatlı kaşığı bal

1 küçük nektarin

1 küçük muz

Tek başına hiçbir besinden mucize beklenemez. Ancak beslenmenize yulaf, chia, keten tohumu gibi besinleri eklemeniz sağlığınıza destek olabilir. Chia puding için yoğurda chia tohumunu ekleyin. En az iki saat dinlendirerek chia tohumunun jelleşerek şişmesini bekleyin. Daha sonra içerisine bal ilave edin ve iyice karıştırın. Chialı karışımı bir kaseye alın. Üzerini nektarin ve muz ile süsleyin. Afiyet olsun.

 

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri