Bebeklerin uzun süre ağlaması ile kendini gösteren kolik tablosu, anne babaları en çok endişelendiren konuların başında geliyor. Bebeğin sakinleşmesini sağlamak için yanlış uygulamalara başvurmak ise onu daha çok huzursuz ederek şikayetlerin devam etmesine neden olabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanları, bebeklerde kolik konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Bebeğiniz ağlama nöbetleri geçiriyorsa…
Sağlıklı gelişen bebeklerde haftada en az 3 gün, 3 haftadan fazla süren, günde 3 saati aşan huzursuzluk ve geçmeyen ağlama nöbetleri olarak tanımlanan kolik, doğumu izleyen ilk 3 ayda çok sık rastlanan bir durumdur. Bebeklerin % 15-30’ unda görülen kolik sıklıkla erkek bebeklerde daha sık gözlenir, anne sütü alan bebeklerde ise daha nadirdir. Genellikle doğumdan sonra 2-3’üncü haftalarda başlar, 6-8’inci haftalarda artış gösterir ve 3-4’üncü aylarda kendiliğinden düzelir. Kolik belirtileri, normal ağlamadan farklıdır; bebek sakinleştirilemez ve saatlerce ağlayabilir. Nöbetler genellikle öğleden sonra veya akşam saatlerinde gözlenir. Nöbetler sırasında bebeğin yüzünde bir ağrı ifadesi oluşur, yumruklarının sıkar, ayaklarını karnına doğru çeker. Karakteristik olarak ani başlar, yüksek sesle ve sürekli ağlama vardır, bebeğin yüzünde kızarma gözlenebilir.
Akşam saatlerinde şikayetler artabilir
Koliğin nedeni bilinmemekte, çeşitli teoriler öne sürülmektedir. Bunlardan en çok kabul gören açıklama ise erken yenidoğan döneminde dış uyarıları engelleyici bir mekanizmanın varlığı, birinci haftadan sonra bu engelleyici mekanizmanın ortadan kalktığı ve bebeğin dış uyaranlara karşı daha uyanık ve duyarlı hale geldiği şeklindedir. Bebek özellikle akşam saatlerinde iyice gergin ve uyarılmış olur, bunun sonucunda da nedensiz ağlamalar görülür.
Bebeğin gelişimi normal seyrinde devam eder
Pek çok bebekte belirtiler 3 ya da 4’üncü ayda ortadan kalkar. Ses ve huzursuzluk anlamında rahatsız edici ağlamalar, bebeğe zarar vermemektedir. Bu dönemde bebekler genellikle sağlıklıdır, iştahları iyidir, kilo alımları ve gelişimleri normal seviyededir.
Hafif ritimli bir müzik sakinleşmesini sağlayabilir
Kolik bebekler için ebeveynler yakınlarından pek çok tavsiye duyabilir. En önemlisi bu tablo karşısında endişeye kapılmak yerine bebeği doğru yöntemlerle sakinleştirmeye çalışmaktır. Bebeğin beslenmeye devam edilmesi ve gazının düzenli çıkarılması gereklidir. Diğerine geçilmeden bir memenin tamamen bittiğinden emin olunmalıdır. Karnına nazikçe masaj yapılmalıdır. Diğer rahatlatma yöntemleri bebeğin anne karnındayken yaşadığı ortamı oluşturmayı içerir. Bebeğin bulunduğu ortam mümkün olduğunca sakin ve konforlu olmalıdır. Gürültülü mekanlar ve parlak ışıklar rahatsız edici olabilir. Tekrar eden sesler ve titreşimler bebeği rahatlatabilir. Elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi, tık tak şeklinde ses çıkaran bir saat ya da hafif ritimli bir müzik işe yarayabilir. Araba gezintisi birçok bebekte işe yarayan bir yöntemdir. Bebek hafif bir şekilde sallanabilir, düzenli hareket duygusu onu sakinleştirebilir. Ilık su ile banyo yaptırmak da rahatlatıcı olacaktır.
Anne babanın gerginliği bebeğe yansıyabilir
Bebekte görülen kolik anne ve babada endişe, sinirlilik ve kızgınlık oluşturursa bebeği sakinleştirmek daha da zorlaşabilir. Bebek ebeveynlerdeki gerginliği hissederek, daha huzursuz hale gelebilir. Gerginleşen anne ve babanın dinlenmesi iyi olacaktır. Temiz hava almak ve zihni dinlendirmek çiftlere enerji verecektir. Kolik olan bir bebeğin bakımını iki kişinin üstlenmesi daha uygun olacaktır.
Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın