Çocuğunuzu Sünnet Ettiriken Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Yaz ayları ile birlikte erkek çocuklar için sünnet sezonu da açıldı. Sünnetin zamanı ve hangi koşullarda yapılması gerektiği anne babalar için önemli soru işaretleri arasında yer alıyor. Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü Uzmanları, sağlık için uygulanan basit bir cerrahi işlem olan sünnetin çocuğun tüm yaşamını etkileyebilecek önemli problemlere yol açabileceği konusunda ebeveynleri uyarıyor.

İlk tercih yenidoğan sünneti

Çocuğun cinsel organının uç kısmını örten derinin (prepüsyum) cerrahi bir işlem ile çıkarılması olayına “sünnet adı” verilir. Sünnet zamanlaması olarak ek sorunu olmayan ve çocuğun cinsel organı uygun olan çocuklarda yenidoğan sünneti ilk tercih olmalıdır. Yenidoğan sünnetinin avantajları genel anestezi gerektirmemesi, yara iyileşmesinin hızlı olması, kanama olasılığının daha düşük olması ve çocukta başka bir psikolojik etki bırakmamasıdır. Yenidoğan sünneti olması için en önemli şart çocuğun ek bir sorununun olmaması ve cinsel organın bu işleme uygun olmasıdır. Yani eğer hastanın bilinen ek hastalığı yoksa, her iki yumurtalığı yerinde ise ve cinsel organ yapısı uygunsa yeni doğan sünneti yapılabilir.

Genel anestezide komplikasyon oranı düşüktür

Yenidoğan sünneti için çeşitli yöntemler olmasına karşın klasik sünnet komplikasyon oranını en aza indirdiği için tercih edilmektedir. Yeni doğan sünneti zamanı olarak tercih ilk 24 saatten hemen sonraki dönemdir. Böylece doğum sonrası hasta sünnetli olarak taburcu edilmiş olmaktadır. Bunun en önemli avantajı çocuğun daha etrafın farkında olmadan işlemin yapılmasıdır. İlerleyen zamanlarda sünnet esnasında lokal anestezi yapılmasına rağmen bebeğin ayaklarını tutmaya tepki olarak huzursuz olduğu görülebilmektedir. Yenidoğan sünneti dışında tüm yaşlarda sünnet genel anestezi altında önerilmektedir. Genel anestezide hem çocuğun ruhsal durumu korunmakta, hem de cerrah daha rahat çalıştığı için komplikasyon oranı düşük olacaktır.

2-6 yaş arası sünnet sakıncalı

Yeni doğan döneminde sünnet olmamış hastalarda 6-18 ay (en geç 2 yaş) arasında sünnet önerilmektedir. Bu dönemden sonra 2-6 yaş arasında genel anestezi ile yapılmasına rağmen çocukta psikolojik etkiler bırakabileceği için tıbbi zorunluluk olmadığı sürece sünnet önerilmemektedir. Bu dönemde sünnet ancak tıbbi zorunluluk (sık idrar yolu enfeksiyonu, fimozis denilen sünnet derisinin darlığı veya sık sünnet derisi iltihabı gibi) durumlarında yapılmalıdır.

Sünnet çocuk cerrahları ya da çocuk ürologları tarafından yapılmalı

Bu dönemde de herhangi bir nedenden dolayı sünnet yapılmamışsa 6 yaşından sonra sünnet işleminin yapılması uygun olmaktadır. Genel anestezi altında yapılması en önemli şartlardan biridir ve çocuğa olan psikolojik travmayı önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu yaşta sünnet yapılırken çocuk önceden buna hazırlanmalı, işlem ayrıntılı olarak anlatılmalı ve bunu kabul ettiği görülmelidir. Sünnet halk arasında basit bir işlem olarak görülse de cerrahi bir işlemdir ve doğru şartlarda yapılmadığı takdirde kişinin ileriki hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle sünnetin uzman ellerde yapılması şarttır.

Keşfetmeye Devam Edin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir