Diz ağrısı için hangi bölüme gidilir? Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Diz ağrısı için hangi bölüme gidilir, Diz ağrısı için hangi bölümden randevu alınır gibi sorularınızın tüm cevabını bu yazımızda sizler için derledik.

Diz eklemini meydana getiren yapılarda oluşabilecek bozukluk ve hasarlardan dolayı diz ağrısı problemi ortaya çıkar. Bu bölgede yer alan diz kapağının, yumuşak bağ dokularının ya da diz eklemini bir araya getiren diğer yapıların hasar görmesi oldukça sık rastlanan bir vakadır.

Dizde oluşan ağrılar kimi zaman çok şiddetli seviyede olabilir. Ağrının şiddetine bağlı olarak kişinin gündelik yaşantısını etkileyip etkilemediği değişkenlik gösterir. Kimi zaman ağrı o denli şiddetli olur ki, gün içinde fiziksel aktivitelerde kişinin zorluk çekmesine dahi sebep olabilir.

Diz Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Diz ağrısı sorunu olan kişilerin en çok merak ettiği konuların başında; diz ağrısı için hangi doktora gidilir?” sorusu gelmektedir. Eğer diz ağrılarınız çok şiddetli seviyede ve sizin yaşantınızı etkiler hale geldiyse, ortopedi alanında uzman bir doktora başvurabilirsiniz. Ortopedi uzmanı yapacağı tetkik ve tahliller neticesinde teşhis koyacaktır. Teşhisin ardından eğer doktor gerek duyarsa, Fizik tedavi alanındaki uzman hekimle ortak bir tedavi sürecine başlanır.  İlk etapta şiddetli hissedilen ağrılarda, ortopedi alanına başvurulmalı ardından nedene bağlı olarak destek aldığınız uzman, sizi daha farklı kliniklere yönlendirecektir.

Diz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Diz bölgesi, yapısı ve vücutta bulunduğu konum gereği darbe ve hasarlara müsaittir. Bu yüzden genellikle bu bölgedeki ağrılara, alınan hasar sonucunda rastlanır. Fakat tabii ki tek sebep bu değildir. Gelin diğer nedenlere birlikte göz atalım.

1-) Travma Etkenleri

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi diz ağrılarının hatta vücudumuzun birçok bölgesindeki ağrıların başlıca sebebi, travma etkenleridir. Bu bölgeye alınabilecek sert hasar, darbe dizde ağrıya neden olabilir. Ağrının ne denli olduğu bu bölgeye alınan darbenin şiddetiyle doğru orantılıdır. Eğer basit bir kaza söz konusu ise, ağrının kısa sürede geçmesi beklenir. Ancak çok ciddi bir yaralanma söz konusuysa, derhal tıbbi destek alınmalıdır.

2-) Kireçlenme(Osteoartrit)

Diz ağrısının bir diğer yaygın nedeni ise kireçlenmedir. Tıp dilinde osteoartrit olarak tanımlanan kireçlenme çoğunlukla 60-65 yaş üstü kimselerde görülür. Kemik uçlarını örten ve kemiklerin rahat hareket etmesini sağlayan kıkırdak yapılarının, zaman içerisinde aşınması ve deforme olması sonucunda ortaya çıkan bir eklem rahatsızlığıdır. Kıkırdağın deforme olması durumunda kemikler birbirine temas eder ve kireçlenme rahatsızlığı baş gösterir. Dizdeki ağrının yanı sıra kireçlenmenin diğer belirtileri ise şöyledir:

  • Diz bölgesinde şiddetli ağrı,
  • Kireçlenen bölgenin hareket ettirilmesinde zorluk çekme, zorlanma,
  • İlgili bölgede sertlik,
  • Eklemde sıcaklık hissi ve aşırı hassasiyet,
  • Eklemden gelen ses.(çıtırdı şeklinde).

3-) Menisküs

Dizin zorlanması ve yapılan ani, sert hareketler sonucunda diz eklemleri arasında yer alan kıkırdak dokunun yırtılması menisküs olarak tanımlanır. Çoğunlukla sporla uğraşan kimselerde görülür. Menisküsün başlıca belirtisi diz bölgesinde hissedilen ağrılardır. Diz ağrılarına eşlik eden diğer bulgular ise şunlardır:

  • Diz bölgesinde şişme,
  • Dize dokunulduğunda ağrı ve acı hissi,
  • Dizi hareket ettirirken zorlanma, hareket kısıtlılığı,
  • Diz kilitleme hissi.

Menisküs probleminde genellikle cerrahi yöntemlere başvurulur. Cerrahi yöntemler uygulanmadan önce yapılan işlemler ise çoğunlukla ağrıyı azaltmaya yöneliktir.

4-) Diğer Nedenler

  • Eklemlerde enfeksiyon oluşumları,
  • Kemik ve eklem enfeksiyonu,
  • Çapraz bağlarda yırtılma,
  • Romatoid artrit,
  • Dizde kırık, çıkık gibi travmatik unsurlar,
  • Tendon kopması.

Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

1-) Soğuk Kompres Uygulaması

Dizdeki hem ağrıyı hem de enflamasyonu azaltmak için en çok başvurulan yöntem soğuk komprestir. Havlu veya bezin içerisine buz yerleştirerek, diz bölgenizde bekletebilirsiniz. 20 dakika kadar bekletmeniz yeterlidir. Eğer buzları daha uzun süre dizinizde tutarsanız, cildinize beklenmedik zararlar verebilirsiniz.

2-) İstirahat Edin

Ağrıları dindirmenin en temel tedavi yöntemlerinden biri, istirahat etmektir. Diz ağrılarınızı önemli ölçüde azaltacaktır.

UYARI: Diz ağrısının altında yatan pek çok ciddi sağlık sorunu olabilir. Bu yüzden tekrar eden ağrılar kesinlikle gözardı edilmemeli ve en kısa zamanda ortopedi alanında uzman doktora başvurulmalıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri