Diz Kapağı Ağrısı Tedavisi

Diz kapağı ağrısı, tek bir diz kapağında ya da her iki diz kapağında birden görülebilen, farklı nedenlerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Diz ağrısında farklı sağlıksal durumlar etkili olabilmektedir. Ancak bunun yanında kadınlarda topuklu ayakkabıların çok sık kullanılması, sigara tüketimi de bu ağrıların oluşmasında tetikleyici olabilmektedir.Yaş faktörüne bağlı olarak da ortaya çıkabilen diz kapağı ağrısı, ilk fark edildiği anda mutlaka doktora gidilmesi gereken bir durumdur. Eğer fizik tedavi gibi uygulamalar doktor tarafından gerekli görülür ise, bunların muhakkak düzenli bir biçimde uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.

Diz Kapağında Ağrı Nedenleri Nelerdir?

  • Diz kapağı eklemlerinde yani artritlerde oluşan iltihaplanmalar nedeniyle diz kapağında ağrı ortaya çıkabilmektedir. Bu iltihaplanmalara genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıksa da, genç bireylerde de görülen bir durumdur.
  • Menisküslerde yırtık oluşması da diz kapağı ağrısına yol açabilmektedir. Menisküs tedavi edilmesi gereken bir sorundur.
  • Tıp literatüründe plika olarak ifade edilen diz kapağı kemiğinin, diz içindeki bağlarda baskıya neden olması ve bunun sonucunda kaslarda gerginlik oluşması yahut kaslarda güç kaybı, bu durumun temel nedenlerinden bir tanesidir.
  • Leğen kemiğinde ortaya çıkan aksaklıklar, düz taban rahatsızlığı ya da yaşa bağlı olarak gelişen kireçlenme gibi sorunların hepsinde diz kapağı ağrısı ortaya çıkabilmektedir.

Diz Kapağı Ağrısında Tedavi

İlk olarak, diz kapağında ağrı oluştuğu için mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Doktorun önerileri dahilinde hareket edilmesi, tedavi sürecinde ağrıların kısa sürede ortadan kaldırılması ya da etkisinin azaltılması için büyük önem arz etmektedir.Doktor haricinde, diz kapağı ağrısı için uygulanabilecek bazı basit tedavi seçenekleri de bulunmaktadır. Özellikle soğuk kompres uygulaması, ağrılar çok şiddetli olduğunda uygulanabilir. Uygulamanın doğru olarak yapılabilmesi için kişi sırt üstü şekilde uzanır ve ağrı oluşan diz kapağı üzerine buz torbası yerleştirilip 20 dakika kadar bölgede kalması sağlanmalıdır.Ağrı çok şiddetli değilse bir bandaj ile diz kapağı sarılıp birkaç gün dinlendirilirse ağrı ortadan kalkacaktır. Ancak ağrıya eşlik eden bir şişme durumu söz konusu ise doktora gidilmeli ve mutlaka en kısa sürede önlem alınmalıdır.Dizlerde oluşan ağrının giderilmesi ya da hafifletilmesi için mutlaka dizlerin düzenli olarak hareket ettirilmesi gerekmektedir. Dizin hareketsiz kalması ağrının artmasına ya da uzun süre devam etmesine yol açacaktır. Bu nedenle basit egzersiz hareketleri mutlaka alışkanlık haline getirilmelidir.

Diz Kapağı Ağrısında Yapılmaması Gerekenler

  • Dinlenme sürecinin çok uzun tutulması sonucunda, kas dokularında zayıflama meydana gelecektir. Bu da ağrıların artmasına yol açacaktır. Bu yüzden dizlerin çok uzun süre hareketsiz kalması önlenmelidir.
  • Su egzersizleri ve hafif, yorucu olmayan yürüyüşler yapılabilir. Çok sıkı tempolu yürüyüşlerden kaçınılmalıdır. Ortopedik olmayan ayakkabılar ve topuklu ayakkabı kullanımına son verilmelidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir