Siğil Tedavisi

Siğiller küçük, pütürlü ciltlerde büyüyen özellikle ellerde ve parmaklarda gelişen çıkıntılardır. Zorlukla dokunulabilir ve küçük siyah noktalar ile oluşmaktadır. En yaygın siğiller dokunma yolu ile geçen virüsler sayesinde meydana gelmektedir. Özellikle çocuklar ve küçük yaştaki yetişkinler gibi bağışıklık sistemi daha zayıf olan kişilerde daha yaygın bir yayılma ortamı bulmaktadır. Siğiller kendi başlarına oluşur fakat pek çok insan verdiği rahatsızlıktan ve çirkin görünüşten çekindiği için tüm siğilleri ortadan kaldırmak ister.

100’den fazla tipteki siğillerin oluşumu virüs yolu ile gerçekleşmektedir. Neredeyse tüm tiplerdeki siğiller zararsızdır ve genellikle eller ile ayaklarda oluşur. Ancak siğil oluşumunun bir de genetik etkisi vardır. Özellikle kadınlarda genetik olarak ortaya çıkan siğiller çeşitli sıkıntılara sebebiyet vermektedir. Bu yüzden genetik yolla veya bulaşma yolu ile siğil oluşumu gözleniyorsa, derhal bir doktora gidilerek kontrol edilmesi gerekmektedir.

Siğil Neden Olur?

Siğil enfeksiyonlarının tamamı insan papilloma virüsü tarafından oluşmaktadır. Bu virüsten 100’den fazla çeşit bulunmaktadır, ancak sadece birkaç tanesi elinizde siğil çıkmasına neden olur. Geriye kalan virüs tipleri ise ayaklarınızda, cildinizin diğer kısımlarında ve mukus membranlarında siğil çıkmasına neden olur. En yaygın siğillerin çoğu türü zararsız durumlara sebep olurlar. Ancak birtakım siğillerde serviks kanserine neden olabilmektedir.

Siğil olan insanlar arasındaki ciltten cilde kontak oluşumu siğillere bulaşma ve yayılma olanağı verir. Eğer sizde siğil var ise virüs, vücudunuzdaki diğer kısımlara yayılır. Ayrıca siğil virüsü bulaşmış birisinin kullandığı havlu ve egzersiz ekipmanları gibi ortak kullanım eşyalarına dokunmanız sizlere de siğil virüs bulaşması anlamına gelecektir. Virüs genellikle cilt üzerinde bulunan çatlak ve açıklıklardan vücuda girme olanağı bulur. Tırnakları ısırmak, siğillerin parmak ucunda ve tırnaklarınızda yayılmasına neden olur. Ayrıca her vücut bu virüse aynı tepkiyi vermemektedir. Yani HPV virüsüne sahip olan bir kişide siğil olacağı anlamına gelmez.

Siğil Belirtileri Nelerdir?

Yaygın olarak meydana gelen siğiller ellerde ve parmaklarda oluşum gösterir. Ayrıca bunlar;

  • Küçük, toplu ve pütürlü kabarcıklardır.
  • Et renginde, beyaz, pembe veya cilt renginde olabilirler.
  • Dokunulması oldukça zordur ve acı vericidir.
  • Siyah, iğne ucu kadar serpilmiş, küçük ve tıkanmış kan damarlarıdır.

Görünüşte ve renkte çeşitli değişimler meydana geliyorsa veya acılı bir siğil gelişmesi oluyorsa, gelişen siğiller gündelik hayatı etkiliyor ve rahatsızlık veriyorsa, çeşitli tedavi yöntemlerini denemiş ve siğil üretimi durmamış tam tersine artmışsa ve son olarak çeşitli hastalıklardan dolayı bağışıklık sisteminiz zayıflamış ve bunun sonucu olarak siğil oluşumu gözlenmiş ise derhal bir doktora gitmeniz gerekmektedir.

Siğil Risk Faktörleri Nelerdir?

Siğilin risk faktörleri genellikle çocukları, bebekleri ve küçük yaştaki yetişkinleri etkilemektedir. Bunun sebebi ise bağışıklık sistemlerinin henüz tam olarak gelişmemesi ve zayıf olmasıdır. Ayrıca AIDS gibi birtakım hastalıklara sahip olan kişilerin de bağışıklık sistemleri diğer kişilere göre daha zayıf olacağından siğil oluşumu gözlenebilir.

Siğil oluşumu ve yayılması gözleniyor ise doktorunuza veya cilt uzmanınıza danışmanız gerekmektedir. Özellikle bayanlarda genetik yollar ile meydana gelen siğiller ciddi riskleri barındırmaktadır.

Siğil Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bir veya birkaç farklı teknik, doktorunuz vasıtası ile denenerek siğil tespiti yapılabilmektedir. Bunlar;

  • Siğil testi uygulamak
  • Siğilin üzerinde bulunan üst kısmı kazıyarak, siyah ve iğne ucu kadar olan karanlık noktalar incelenir. Çünkü bunlar siğil oluşumu ile meydana gelirler.
  • Nasıl bir cilt parçacığı olduğunu belirlemek için siğilin üzerinden bir örnek alınır ve laboratuvar ortamında incelenerek nasıl bir cilt sorunu olduğu belirlenir.

Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

En yaygın siğiller herhangi bir işlem yapılmasına gerek kalmadan, kendiliğinden kaybolur. Ancak bu süreç 1 veya 2 yıl kadar olabildiği gibi hemen yanında bir başka siğil belirebilir. Siğillerin verdiği rahatsızlığı, yayılması veya kozmetik endişelerden dolayı ve ayrıca evde yapılan tedavi işlemlerinin herhangi bir işe yaramamasından dolayı bazı insanlar doktorlarına danışarak oluşan siğilleri ortadan kaldırmak isterler.

Doktor tarafından siğilin konumuna göre, belirtilerine göre ve sizlerin sağlık durumuna göre birtakım yaklaşımlar ile siğil tedavisi belirlenmektedir. Bu metotlar genellikle evde tedavi yöntemi ile birlikte yapılmaktadır.

Buradaki amaç ise bağışıklık sisteminizin güçlendirilmesi ile virüslerle savaşmasını sağlamak ve siğilleri tedavi etmektir. Tedavi haftalar veya aylar alabilir. Bu tedaviye rağmen siğiller tekrar etme ve yayılma eğilimi gösterir. Özellikle çocukların tedavisinde doktorlar tarafından daha az acılı tedavi yöntemleri kullanılır. Uygulanan diğer tedavi yöntemleri ise;

1.Güçlü İlaçlar

Salisilik asit gibi reçeteli ve güçlü ilaçlar zamanla siğilin üzerindeki katmanları birazcık da olsa kaldırmaktadır. Salisilik asidin en etkili olduğu zamanlar, dondurma yöntemi ile kombine edildiği zaman oluşmaktadır.

2.Dondurma Terapisi

Dondurma terapisi, sıvı haldeki nitrojenin, siğil üzerine uygulanması ile doktorunuzun ofisinde gerçekleştirilen bir yöntemdir. Dondurma işlemi siğilin etrafına ve altına girerek kabarcık oluşmasına dayalı bir yöntemdir. Ardından ölü dokular birkaç hafta içerisinde kendiliğinden düşecektir. Bu yöntem ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirerek viral siğiller ile savaşmada yardımcı olmaktadır. Ayrıca bu tedavi sürekli tekrar edilmesi gereken bir yöntemdir. Dondurma yönteminin olası yan etkileri arasında ise acı oluşumu, su toplama ve cildin renginin değişmesi yer alır.

3.Diğer Asitler

Eğer salisilik asit kullanımı ve dondurma terapisi herhangi bir işe yaramadıysa doktorunuz tarafından bichloroasetik ya da triklor asit kullanımı denenmektedir. Bu metot ile ilk olarak siğilin etrafı tıraş edilir ve ahşap bir kürdan ile o bölgeye asit uygulanır. Her hafta uygulanması gereken bir yöntem haline dönüşebilir. Olası yan etkiler ise yanma ve sızlamadır.

4.Lazer Tedavisi

Darbeli boya lazer tedavisi küçük kan damarlarını yakmakla görevlidir. Enfeksiyon kapmış olan dokular sonunda ölecek ve siğil de düşecektir. Bu metodun etkinliği oldukça kısıtlıdır. Olası yan etkiler arasında ise oluşan acı ve yaralar yer almaktadır. Yaygın olarak meydana gelen siğillerin riskini azaltmak için yapılması gereken birtakım şeyler vardır. Bunlar;

  • Siğil bulunan kişilerle direk olarak temasa geçmeyin.
  • Ortak kullanılan eşyaları cildinize değdirmeyin. Bunlar arasında tırnak makası, törpü ve ponza taşı yer almaktadır.
  • Tırnaklarınızı ısırmayınız. Çünkü siğil virüsleri ciltte oluşan çatlak ve kırıklar vasıtası ile vücuda girme olanağı bulur.
  • Siğilli bir bölgeye dokunduğunuzda ellerinizi dikkatlice yıkayınız.

Bu gibi küçük ve tedbirli önlemler alarak siğilin bulaşmasını ve yayılmasını engelleyebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri