Obezite; besinlerle aldığımız enerji ve kalorinin verdiğimiz enerji ve kaloriden daha fazla olması ve fazla olan kalorinin vücut’ ta yağ dokusu olarak depolanmasına diyoruz. Obezite sağlığımızı bozan, tehdit eden ve en önemlisi hayat kalitemizi düşüren bir hastalıktır. Son dönemlerde dünya sağlık örgütü Obezite’ yi salgın hastalık olarak ilan etmiştir.
Günümüzde gelişen teknolojiden de kaynaklı olarak işlenmiş yiyecekler, hazır gıda tüketimi, fastfood beslenme giderek artıyor. Bu sağlıksız beslenme türü hareketsizlikle birlikte Obezite hastalığı olarak bize geri dönüyor. Obezite önlem alınmazsa çok ciddi hastalıklarda zemin hazırladığı için acil olarak önlem alınması gereken bir hastalıktır.
Obezite dünyanın en önemli sağlık sorunlarından birisi. Aslında dünyada garip bir döngü vardır. Dünyanın bir kısmı açlıkla mücadele ederken diğer kısmı maalesef obeziteyle mücadele ediyor. Obezite’nin yol açtığı bazı hastalıklar şöyle sıralanıyor; diyabet, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, kolesterol, gut, inme, depresyon, kas ve iskelet sistemi hastalıkları, kanser vb.
Obezite Nasıl Tedavi Edilir?
Obezite tedavisinde size özel bir tedavi uygulanabilmesi için önce kan testleri yapılır. Sonra belirli aletlerle vücutta ne kadar yağ olduğu belirlenir. Gerekli tüm tetkikler yapıldıktan sonra size uygun tedavi yöntemleri denenir. Obezite tedavisinde ilk olarak diyet ve belirli süre sonra egzersiz takvimi uygulanır.
Sonuç alınmaz ise vücudumuzun yağ oranını düşürücü ilaçlar kullanılır. Tüm olanaklara rağmen Obezite hastasın da her hangi bir kilo kaybı saptanmazsa cerrahi müdahile ile mide tüpü ameliyatı yapılır. Hastanın kilo kaybetmesine zemin hazırlanır. Cerrahi müdahale sonrasında da Obezite hastası diyet yemek uygulamaya devam eder. Gerekmedikçe mide ameliyatı yapmak tercih edilmez.
Obezite Diyeti Nasıl Olmalı
Obezite nin sebeplerinden en önemlisi hatalı yapılan diyetlerdir. Kişiye uygun diyetler yerine başkalarından duyduğunuz diyetleri uyguladığınızda metabolizmanın yavaşladığı görülür. Diyet sonunda kilo kaybıyla sonuçlanmaz ve diyet bırakılır. Bu tür diyetler bırakıldığı anda metabolizmanın yavaşlamasından dolayı ani bir şekilde daha fazla kilo alınır. Bu nedenle yaptığımız diyetin sağlıklı ve hayat tarzımızı değiştiren bir diyet olmalıdır.
Ve yaptığımız diyete mutlaka fiziksel aktivite yani egzersiz eklenmelidir. Obezite diyeti; bu diyete başlamadan önce uzman bir diyetisyene başvurmalıyız. Doktor kontrolün de olmayan tedavilerin geneli kalıcı sonuç vermemiştir.
Obezite tedavisinde yaptığımız diyeti mutlaka egzersizle taçlandırmalıyız. Yapacağımız egzersizler yağ yakımını hızlandırmalı ve kas oluşumuna iyi gelen olmalıdır. Örneğin yüzme ve yürüyüş yapmak en etkili egzersizlerdendir.
Obezite Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Öncelikle Obezite hastasıysanız karbonhidrat içeren besinlerden uzak durmalısınız. Hamur işleri ve yağ oranı yüksek besinler Obezite tedavisini olumsuz yönde etkilemektedir. Ara öğünlerde cips fastfood gibi bazı ürünlerin tüketilmesi Obezite tedavisinde problem olmaktadır. Hâlbuki davranışsal olarak günlük alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor.
Örneğin; öğünleri atlatılan bir gün geçirdikten sonra akşam yatmaya yakın çok fazla yemek yeriz. Bunun sebebi gün boyunca asıl öğünlerde alınmayan vitaminlerin baş kaldırarak akşam çok fazla açlık hissine sebep olmasıdır. Bu nedenle öğünler az kalorili ve atlanmadan yapılmalı akşam 6’dan sonra yemek yenilmemelidir. İlk zamanlar akşam 6’dan sonra da acıkabilirsiniz. Bu açlığı su ve salatayla bastırıp bir kaç gün sabrettiğinizde artık akşamları acıkmadığınızı hissedeceksiniz.
Obezite Diyet Listesi
Öncelikle güne egzersiz ve yürüyüşle başlamalıyız. Yürüyüşümüz tempolu bir şekilde en az 30dk. Kadar olmalıdır. Diyet listemizin tam sonuç verebilmesi için sabah erken kalkmakta yarar vardır. Erkenden yapılan kahvaltı gün içinde daha kolay sindirmenize neden olacaktır. Kahvaltımız az kalorili olmakla birlikte saat: 10.00’dan önce yapılmış olmalıdır. Kahvaltıda;
- 7 tane zeytin
- Kibrit kutusu kadar yağsız peynir
- Bir dilim kepek ekmeği
- Az haşlanmış 1 tane yumurta
- Söğüş salata gibi besinler alınmalıdır.
- Kahvaltıdan sonra 4 saat hiç bir şekilde besin tüketmemeliyiz. Gün içinde en az 2 litre su içilmelidir. Kahvaltıya 4 saat ara verildikten sonra kalorisi düşün bir çorba, bir parça tavuk göğüs eti veya 2 köfte yiyebilirsiniz.
Akşam 6’dan önce bir salata tabağı kendinize yapıp yiyebilirsiniz. Bunların yanında öğünlerde daha çok lifli gıdalar tercih edilmelidir.
Lifli gıdaların kalori değeri çok düşüktür.
Lif midenin geç boşalmasını sağlayarak, tok kalmasını sağlar.
Liflerin Glisemik indeks’ leri çok düşüktür. Ani kan şekeri yükselmesi sağlamazlar.
Bağırsaklarda kitle oluşturarak bağırsak hareketlerini hızlandırır, kabızlığa karşı korur, oluşan kabızlığı tedavi eder.
Lifler bağırsaklardaki faydalı probiyotik bakterileri besler.
Lifler probiyotikleri beslemesi sonucunda kısa zincirli yağ asitlerini hediye ederler. Bu asitlerin özelliği beyinde tokluk hissi oluşturmalarıdır.
Bütün bu etkileriyle şeker ve kolesterol metabolizmasını olumlu yönde etkilerler.
Lifler şeker ve metabolizmayı düzeltmek yoluyla insülin direncini kırarlar. İnsülin direnci kırılınca da hücrelerimiz daha güzel çalışmaya başlar. Metabolizma yükselir ve kilo verme süreci başlar. Bu yönleriyle lifli gıdalar çok önemlidir.