Kulak Arkasında Şişlik (Beze, Sertlik): 7 Nedeni ve Tedavisi

Birçok kişide görülebilen kulak arkasında sertlik durumu farklı nedenler ile ortaya çıkabilmektedir. Vücutta bir enfeksiyon olduğunun bir göstergesi olan bu durum önem verilmesi gereken bir konudur. Eğer kulak arkasında görülen bu sertlik uzun zamandır var ise tıbbi bir müdahale gerektiren ciddi bir durum da olabilmektedir. Vücudun geleninde görülen lenf düğümleri, özellikle de kulak arkası, boyun ve kolların arka taraflarında görülmektedir. Fasulye şekline benzeyen bu küçük düğümler, bazı sıvı ya da besinleri barındırmaktadır. Bununla beraber, kanda bulunan atık maddelerin de vücuttan atılması konusunda yardımcı olmaktadırlar.

            Kana girmiş olan virüs ve bakteri gibi zararlı etkenlere karşı antikor üreten lenf düğümleri bunları emerek vücuttan atmaktadır. Bu durum ise lenf düğümlerinde şişmeye neden olur ve kulak arkasında sertlik olarak kendini gösterir. Çok fazla acı vermeyen bu durum, kişinin rahatsız olmasına neden olur.

            Kulak arkasında şişlik de denilen bu durumun farklı nedenleri olabilmektedir. Bu nedenle ilk görüldüğü anda bu durumun önemsenmesi gerekmektedir. Aksi halde basit gibi görülen şişlik, ölüme kadar götüren ciddi kanser hastalığının da belirtisi olabilmektedir.

Kulak Arkasında Görülen Sertliğin Nedenleri

            Birçok kişide görülebilen kulak arkasında şişlik sorunu pek önemsenmez. Geçici bir durum olduğu düşünülür ve doktora dahi gidilmez. Ancak her zaman geçici bir durum olmayabilir. Bu durumun farklı nedenleri aşağıda anlatılmıştır.

Kanser


            Korkutucu hastalıklardan biri olan kanser, kulak arkasında beze şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Bazı kanser türleri, kişideki lenf düğümlerinin büyümesine neden olabilmektedir. Bu durum ise kanserin en yaygın belirtilerinden biridir. Büyüyen lenf düğümleri, kulak arkasında beze şeklinde kendini göstermektedir. Tükürük bezi kanseri, cilt kanseri ya da kan kanseri gibi kanser türleri nedeni ile kulak arkasında beze şeklinde sert bir şişlik görülebilmektedir. Kanser nedeni ile meydana gelen şişlik kişilerde herhangi bir ağrıya neden olmaz. Her geçen gün büyüyen şişlik artık kişiye rahatsızlık vermeye başlar.

Tedavi: Kanser nedeni ile görülen şişliğin tedavisine hemen başlanmalıdır. Bu sayede hastalığın yayılması engellenmiş olur. Öncelikle kimyasal ya da radyasyon yöntemi ile kanserli hücrelerin yok olması sağlanmalıdır. Cerrahi yöntem ile bezenin alınması tedavisi ve kemoterapi de bir diğer tedavi yöntemleridir.

Seboreik Dermatit

            Aşırı yağlanma ile yağ bezesi sayısının en fazla bulunduğu yerlerdeki iltihaplanmaya denilmektedir. Kulak arkası bölgesinde de bulunan bu iltihaplanma şişmeye neden olur. Kızarıklık, iltihap, şişlik ve beze bu durumun temel belirtileridir.

Tedavisi: Öncelikle şişlik olan alandan biyopsi için bir parça alınır. Bu parça ile dermatolojik incelemelerde bulunulur. Bu da durumun teşhis edilmesini sağlar. Sonrasında krem ve losyon tedavisine başlanır. Eğer enfeksiyon nedeni ile bu durum görülüyor ise antifungal tedavisine başlanmaktadır.

İyi Huylu Tümör

            Bu duruma Bening tümörü de denilmektedir. Kulak arkası kısmında bulunan yumuşak doku nedeni ile görülen bu durum, şişlik ve beze şeklinde görülebilmektedir. Ağrısız, yumuşak ve hareketli bir şişlik olarak kendini belli eden bu tümör iyi huyludur ve zamanla büyüyerek kulak arkasına yayılabilir.

Tedavisi: Ciddi sorunlara neden olmayan bu tümör, doktorun uygun görmesi halinde, lokal anestezi ile cerrahi işlem yapılarak alınır.

Lenf Bezlerinin Şişme Durumu

            Kulak arkasında bulunan lenf bezlerinin şişmesi nedeni ile şişlik görülür. Bu şişlik bağışıklık sistemi molekülleri ve beyaz kan hücreleri ile doludur. Zamanla büyüyen şişlik, bezelye büyüklüğüne gelir. Yumuşak olan bu şişlikler, bazı zamanlarda ağrıya neden olmaktadır. Bu da vücutta enfeksiyon olduğunu göstermektedir.

Tedavisi: Bakteriyel olan enfeksiyonlar ile baş edebilmek için anti – inflamatuar ilaçlar ile tedaviye başlanır. Bununla beraber antibiyotik tedavisi ile de takviye tedavi uygulanır.

Bağışıklık Sistemi Hastalığı

            Hashimoto ve Lupus adı verilen bağışıklık sistemi hastalıkları, kulak arkasında şişliğe neden olmaktadır.

Tedavisi: İlaç tedavisi ile şişlik genelde inmektedir. Ancak doktorun uygun görmesi halinde, şişlik operasyonla da alınabilmektedir.

Sivilce

            Cilt yüzeyinde bulunan küçük nodüllere sivilce denilmektedir. Hormonal değişiklikler nedeni ile görülebilen sivilceler, androjen seviyesinin yükselmesi, stres, genetik etkenler gibi nedenler ile de görülmektedir. Bu da kulak arkasında beze ya da şişliğe neden olmaktadır.

Tedavisi: Kulak arkasında sivilce nedeni ile görülen şişlikler kendiliğinden iyileşmektedir. Tedavi için ise kimyasal madde içeren ilaçlar reçete edilmektedir. Eğer bu durum enfeksiyon nedeni ile görülmüş ise antibiyotik tedavisine başlanır. Hormonal dengesizlikler durumunda ise hormonal tedavi yöntemi seçilmektedir. Kulak arkasında görülen şişliğin diğer nedenleri ise şöyledir:

  1. Orta kulak iltihabı
  2. Boğaz enfeksiyonu
  3. Kullanılan ilaçların etkisi
  4. Tüberküloz
  5. Mononükleoz
  6. Diş etinde görülen iltihap
  7. Cinsel yol ile bulaşan hastalıklar
  8. Bademcik iltihabı
  9. Mastoidit
  10. Ağız yarası
  11. Keloid
  12. Baş derisi enfeksiyonunun tekrarlaması
  13. Parazitler
  14. Frengi
  15. Kemik, deri, eklem enfeksiyonu

            Kulak arkasında görülen şişlik, sertlik ya da beze gibi durumların önemsenerek bir doktora gidilmesi gerekir. Yapılan testler ile şişliğin nedeni belirlenir ve belirlenen bu nedene göre en uygun tedavi yöntemi seçilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir