Kulak Çınlaması Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?

Kulak çınlaması zaman zaman her insanın yaşadığı bir durumdur. Kulak çınlaması gayet normal bir durum olmasına rağmen kimi zaman bir hastalığın sinyalini verebilir. Tıpta tinnitus olarak isimlendirilen kulak çınlaması, nadir görülen bir sorundur. Uzun zaman aralıklarında ortaya çıkan çınlama sorun olarak algılanmamaktadır. Çınlamaların sürekli olması ve rahatsızlık boyutuna ulaşması hekime başvurma gerekliliğini doğurmaktadır. Kulak çınlamalarının sorun olarak algılanması için sürekli hissedilmesi, dikkat bozukluğuna yol açması ve baş dönmesine neden olması gerekmektedir.

Günlük hayatı etkileyecek seviyelere ulaşan kulak çınlamalarında hastanın mutlaka kulak, burun, boğaz uzmanına başvurması gerekir. Kulak çınlamaları dışarıdan duyulabilen bir ses değildir. Bu bakımdan hastanın çınlamayı doğru şekilde tarif etmesi önemlidir. Uğuldama, vızıltı, çınlama şeklinde olan bu his kişden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Çınlamanın belirli bir şiddeti olmamakla birlikte yine hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Kulak çınlamaları kimi zaman kafanın içerisinde hissedilmektedir. Bazı hastalarda ise kulak çınlamaları dışarıdan da duyulmaktadır.

Kulak Çınlamasının Nedeni Nedir?

İnsanlarda ansızın veya düzenli aralıklarla ortaya çıkan kulak çınlaması hangi sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığı halen araştırılan bir konudur. Çınlamaların büyük çoğunluğu belirli etkenlere bağlı olarak hissedilmesine karşın kimi çınlamaların sebebi açıklanamaz. Her insanın kulak sağlığını da düşünmesi gerekmektedir. İnsanların en fazla göz ardı ettiği konuların başında kulak sağlığı gelmektedir. Kulak yapısının ve işitme sisteminin zarar göreceği ne yazık ki kimsenin aklına gelmemektedir. Kulak çınlamasına neden olan değişik etkenler bulunmaktadır.

Yaşlılık; İlerleyen yaş, insanlarda bri takım duyu kayıplarına neden olmaktadır. İşitme kaybı da yaşlılığın olağan sonuçlarından bir tanesidir. İşitme kaybı, işitme sinirlerinin hassasiyetlerini kaybetmesi neticesinde görülmektedir. İşitme sinirlerinde yaşanan değişimler, çınlamaları da beraberinde getirmektedir.

Yüksek Gürültü; Çınlamanın bir diğer nedeni ise yüksek sese maruz kalmaktır. Gürültülü ortamlarda sıkça bulunmak, yüksek sesle müzik dinlemek kulak yapısının tahribatına neden olmaktadır. Bu durum zamanla çınlamaların hissedilmesine neden olabilmektedir. Kulaklıkla müzik dinlemek gençlerin alışkanlığı haline gelmiştir. Buna bağlı olarak genç kuşakta işitme kayıpları sık rastlanan bir sorundur. Fabrika benzeri gürültülü iş makinelerinin olduğu ortamda çalışan işçilerinde çınlama sorunu ortaya çıkmaktadır.

Kulağa Alınan Darbeler; Bir takım kazalar sonucu kulak bölgesine ya da direkt kafaya darbe alınabilir. Bu darbeler işitme kaybına neden olabileceği gibi çınlama sorununu da ortaya çıkarmaktadır.

İç Kulak Hücrelerinin Hasar Görmesi; İç kulağın içerisinde ses dalgalarının iletimini sağlayan ince tüyler bulunmaktadır. Bu tüyler, ses dalgalarına göre hareket ederek kulak hücrelerinin aktivasyonunu sağlamaktadır. Hücrelerin harekete geçmesi ile uyaran, beyinde ses olarak algılanmaktadır. Kulak içerisinde bulunan ince tüylerin zarar görmesi dahi işitme sorunlarına neden olmaktadır. Hücrelerin rastgele sinyal sızdırması, insanlar tarafından çınlama olarak algılanmaktadır.

Kulak Kiri; Kulak kiri kulak sağlığı için gerekli olan bir maddedir. Kulak kirini tutmaya yarayan kulak salgısı kulak kanalını korumaya almaktadır. Kulak kirinin normalden fazla olması kulak zarında tahrişe neden olmaktadır. Bunun sonucunda kulak çınlaması hissedilmektedir.

Kulağa Etki Eden Hastalıklar; Bazı hastalıklar direkt olarak kulağa etki etmektedir. Kulak yolunda meydana gelen iltihaplanmalar, enfeksiyonlar çınlamaya neden olamaktadır. Ayrıca alerji, sinüzit ve nezle de kulak yolunda tıkanmaya ve çınlama hissine yol açmaktadır.

Meniere; İç kulakta belirli oranda sıvı basıncı bulunmaktadır. İç kulakta yer alan sıvı basıncının anormal seviyeye gelmesi meniere hastalığına işaret etmektedir.

Anemi; Kansızlık hastalığı olan anemi, kırmızı kan hücrelerinin azlığını ifade etmektedir. Anemi hastalığında bazen kan incelerek hızlı akmaya başlamaktadır. Kan akışının hızlanması kulak çınlamasına neden olmaktadır.

Kulak Kemiği Değişimi; İşitme, kulak içerisinde yer alan örç, çekiç ve üzengi olarak isimlendirilen kemiklerin titreşmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Kulak içerisinde bulunan kemiklerin yapılarında meydana gelen değişimler kulak çınlamalarına neden olmaktadır. Genel olarak otoskleroz olarak isimlendirilen kemikler, kimi zaman sertleşerek işitmeyi engelleyebilir

Baş ve Boyun Yaralanması; Baş ve boyun bölgesine alınan darbeler kulak çınlamalarına neden olmaktadır. Trafik kazaların baş ve boyun yaralanmaları sık görülmektedir. Bu nedenle trafik kazası geçiren insanlarda kulak çınlaması çok fazla görülmektedir.

İlaçlar; Günümüze bakıldığında ilaç kullanmayan insan sayısı yok denilecek kadar azdır. İlaç kullanım oranlarının artmasına bağlı olarak, yan etkilerden kaynaklanan sorunların oranlarında da artış yaşanmıştır. Kullandığımız ilaçların hemen hemen hepsi yan etkiler yaratmaktadır. İlaçların yan etkileri arasında kulak çınlaması da bulunmaktadır.

Yüksek Tansiyon; Yüksek tansiyon hastaları kulak çınlamasını mecburen çekmektedir. Kan basıncının yükselmesi sonucu hastalar kulak çınlamaları hisetmektedir. Hipertansiyonun  etkileri arasında kulak çınlaması üst sıralarda bulunmaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler