KİNOA NEDİR?
Son dönemlerde popüler hale gelmeye başlayan kinoa nedir ve ne işe yarar gibi sorular pek çok yönden sağlıklı cevaplar içermektedir. Tarihi çok eski zamanlara dayanan kinoa, günümüzde daha çok ilgi çekmeye başlamıştır. Tahıla benzeyen bir görüntüye sahip olan kinoa nasıl yenir sorusunun cevabı, yarattığı etkinin daha da artmasını sağlar. Bu nedenle de tüketim şekli çok önemlidir. Tarihi İnkalara dayalı olan kinoanın menşei ise Güney Amerika And Dağları’dır.
Son dönemlerde özellikle chia tohumu ile beraber özellikle de diyet programlarında kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle kinoa nasıl kullanılır özellikle zayıflamak için gibi sorular cevaplanacaktır. Tahıla benzeyen kinoa bir bitki türüdür. Ispanakgiller ailesinin bir üyesi olan kinoa bitkisi, Güney Amerika’da çok uzun zamandır kullanılan bir bitkidir. 2013 yılına kadar kinoanın adı bile bilinmiyordu. Ancak NASA astronotları besin ihtiyacını kinoa aracılığı ile giderdiği için ismi de duyulmaya başlamıştır. Buna bağlı olarak da 2013 yılı Birleşmiş Milletler tarafından kinoa yılı olarak ilan edilmiştir.
Yapraklarının etki olması ile dikkat çeken kinoa, yenilebilen minik tohumlar sunmaktadır. Besleyici özelliğinin yanında su ve gübreye de ihtiyacının olmaması ile gündeme gelmiştir. Temel besin kaynaklarından olan pirinç ile buğdayın muadili olan kinoa, sağladığı faydalar ile de dikkat çekmektedir.
Kinoa Bitkisinin Besin Değeri Nedir?
Kinoa nasıl zayıflatır sorusunun cevabı için kinoanın besin değerinin bilinmesi gerekir. Yüksek besin kaynağı olması ile ilgi çeken kinoa tohumu, protein ve aminoasit kaynağıdır. İnsan vücudunda ihtiyaç duyulan ve sadece gıda takviyesi ile giderilebilen 9 ayrı aminoasidin tamamını kinoa içermektedir. En yüksek aminoasit kaynağı olan ete göre aminoasit emilimleri fazla olan kinoa, mineral, vitamin ve kilo vermek için gerekli besin değerlerini de içermektedir. İçeriğinde A, B, C, D, K vitaminleri barındıran kinoa; demir, magnezyum, çinko, fosfor ve kalsiyum mineralleri bakımından da zengindir.
Mucizevi etkileri barındıran kinoa tohumu içeriğinde kolesterol yoktur. 1 su bardağında haşlanmış olan kinoa 222 kaloriye sahiptir. Yüksek tansiyon, ödem, kilo verme, sindirim ve daha birçok problemin önüne geçebilmenin en pratik yoludur. Kilo vermenin dışında sağlık açısından faydalı olduğu için kinoa tüketimine önem verilmelidir.
Kinoanın Faydaları
Sindirimi kolay olan kinoa tohumları, vücudun yağ yakımını hızlandırmaktadır. Yağı az ve sindirimi kolay olan kinoa, kilo verme döneminde güvenle başvurulacak besinlerdendir. Metabolizmayı 5 kat daha fazla hızlandıran kinoa, vücutta bulunan yağ hücrelerinde bir düşüş meydana getirir. Kolesterole de fayda sağlayan kinoa, karaciğerde bulunan ve kişide obezite sorununa neden olan bütün kötü kolesterolleri yakan besinler içermektedir. Bu sayede de kolesterol ile savaşır. Yaşlanmayı da geciktiren kinoa, gençlik hormonlarının salınmasını kolaylaştırır.
Cildin genç görünüme kavuşmasını sağlayan kinoa, uyku kalitesini de artırarak yaşlanmayı önlemektedir. Bağışıklığı da kuvvetlendiren kinoa, vücudu hastalıklara karşı ciddi şekilde korumaktadır. Özellikle mevsim geçişlerinde görülen vücut halsizliği ve grip gibi hastalıkların oluşmasına engel olur ve vücudun dinç kalmasını sağlar.
Kinoa Nasıl Kullanılmalıdır?
Yüksek oranda protein içermesi ile diyet listelerinde ilk sırayı almayı başaran kinoa, kişilerde tokluk hissi yaratır ve kullanıldığında kolesterolü yükseltmez. İçeriğinde yüksek oranda kalsiyum bulunan kinoa, metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Buda zayıflamayı hızlandırır. Vücuda enerji sağlayan kinoa, diyet ve spor yapanların kaslarını da korur. Yağ oranı düşük olan kinoanın besin değeri yüksek olsa da kilo aldırma özelliği yoktur. Kolay bir şekilde hazmedildiği için her yaştan insanlar için kullanılma uygundur. Kinoanın nasıl kullanıldığına gelince, bu konuda birçok tarif vardır. Ancak temel nokta, kinoa kullanılmadan yarım saat kadar önce suda ıslatılmalıdır. Bu sayede şişmesi sağlanır. Islatılan kinoanın tadındaki açıcılığın gitmesi için süzgeç ile süzülmesi gerekir.
Süzüldükten sonra pişirmeye hazır hale gelen kinoa için 2 bardak su hazırlanır. 1 bardak kinoa tohumu için iki bardak su kullanılmalıdır. Bu sade su olabileceği gibi tavuk ya da et suyu da olabilir. Yüksek ateşe koyulan kinoa ve su kaynayana kadar pişirilir. Su kaynadıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve ocak en düşük ayara getirilerek ortalama 15 dakika kadar daha pişirilir. Pişirilen kinoa 5 dakika kadar dinlendirildikten sonra tüketilir.