Kızamık Hastalığı Nedir? Kızamık Nasıl Tedavi Edilir?

Kızamık, aşı ile önlenebilen bir hastalıktır. Kızamığa kızamık virüsünün sebep olduğu bilinmektedir. Kızamık virüsü ağız ve burun boşluklarına yerleştikten sonra yaklaşık bir iki haftalık bir kuluçka sürecinden sonra belirti vermeye başlar. Bu sürenin ardından aynı zamanda bulaşıcılığı da başlamaktadır. Kızamık hastalığı önlem alınmaz ve uygun şekilde tedavi edilmez ise ölümle dahi sonuçlanabilecek bir sağlık problemi olarak dikkat çekmektedir. Kızamık hastalığı genellikle hava damlacıkları yolu ile bulaşmaktadır. Kızamık hastalığının aşısı vardır. Aşının yapılamadığı bölgelerde zaman zaman ölümlere yol açtığı bilinmektedir. Aynı zamanda kızamık hastalığına bir defa yakalanan kişi bağışıklık kazanmaktadır ve hastalığa bir daha yakalanması söz konusu değildir.

Kızamık hastalığı kuluçka döneminin ardından belirti vermeye başlamaktadır. İlk üç günlük periyotta kuru öksürük, hafif ateş, burunda akıntı, gözlerde kızarıklık ve üst diş eti ile yanaklarda meydana gelen lekeler gibi belirtiler vermektedir. Bu belirtiler hastalığa yönelik tanı koydurucu belirtilerdir. Bu belirtilerin ardından sekizinci güne kadar kırk dereceye varabilen yüksek ateş görülmektedir. Bununla beraber, karakteristik döküntü de meydana gelmektedir. Bu döküntüler kulak arkasından başlayarak vücudun çeşitli bölümlerine yayılabilmektedirler. Hastalık sürecinde, bu belirtilerle beraber gözlerde iltihaplanma ve ışığa karşı duyarlılık da görülebilmektedir.

Kızamık, kendi başına ciddi bir sağlık sorunu iken aynı zamanda diğer bazı hastalıkların da tetiklenmesine yol açabilmektedir. Bu hastalıklar örneğin zatürre, boyundaki lenf bezlerinin iltihabı, orta kulak iltihapları ve menenjite kadar varan bir skalada görülebilmektedir.

Kızamıktan korunmak için, kızamığa karşı bağışıklık kazandıran bir aşı geliştirilmiştir. Bu aşı genellikle on beş aylık çocuklara tek doz uygulanmak sureti ile bağışıklık kazandırmaktadır ancak bazı durumlarda çocukluk çağının belirli dönemlerinde uygulanmak sureti ile kızamık hastalığına karşı bağışıklık kazandırabilmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir