Bebeklerde, Çocuklarda ve Yaşlılarda Zatürre Tedavisi Ne Kadar Sürer

Alt solunum yolları iltihaplarından biri olan zatürre. Grip, öksürük, burun akıntısı, burun iltihabı, boğaz ağrısı, bademcik iltihabı (Göğüs iltihabı) gibi üst solunum yolu iltihaplarının aksine, çok tehlikeli değildir. Zatürre farkında olunması gereken bir hastalıktır. Bunun nedeni, özellikle altı aylıktan küçük bebekler için, zatürre (pnömoni), Dünyadaki bebekler için hala en büyük ölüm sebebidir. Bebeklerin zatürre sonucu ölmesi anne ve babaların hastalığa karşı bilgilerinin eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu sebeple sitemizde zatürre hakkında bilgi vermek için, bu makaleyi yazma gereği duyduk. Bu nedenle, anne ve babanın semptomları tanıma, şu anda veya daha sonra yaşanabilecek zatürre ile nasıl başa çıkılacağına ve hangi yolları izlemesi gerektiğine değindik.

Zatürrenin Nedenleri

            Aslında, zatürre bebekler, çocuklar, ergenler ve yetişkinler dâhil herkeste görülebilir. Fakat burada zatürre hastalığına yakalanmak 2 yaşın altındaki çocuklar ve yaşlılar için tehlikelidir. Bebeklerin, yeni yürümeye başlayan çocukların veya yetişkinlerin, hastalık faktörlerinden, çevresel faktörlerden ve etmen faktörlerinden (mikroplar, bakteriler, virüsler, mantarlar ve diğerleri) kaynaklanan bir hastalıktan etkilenmesinin üç önemli özelliği vardır.
Ev sahibi faktörlere bağlı pnömoni (bağışıklık sistemi)

            Prematüre veya erken doğan bebekler, özellikle zatürre ve diğer solunum problemlerine karşı hassastır. Buna ek olarak, yeterli beslenme almayan bebeklerin veya küçük çocukların vücuduna zatürre daha kolay bulaşır. Bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için en iyi beslenme anne sütüdür, eğer bebek zatürreden veya başka hastalıklardan etkileniyorsa, bunun nedeni bebeğin daha az anne sütüyle beslenmesidir.

Çevresel Faktörlerden Kaynaklanan Zatürre

            Bebekler veya çocuklar genellikle arkadaşları, ebeveynleri veya etraflarındakiler tarafından veya çevresel faktörlerden dolayı grip, öksürük ve burun akması gibi çeşitli hastalıklara yakalanırlar. Bu nedenle, anne-babalar gibi, öksürük ve soğuk algınlığına rağmen, bebekleri hasta olan insanlardan uzak tutmak bizim için çok önemlidir. Erişkinlerde zatürre gelişmese de, sadece normal öksürük ve soğuk algınlığı olsa bile, çocuklara zatürre bulaştırabilirler. Bağışıklık sistemleri hala çok savunmasız oldukları için, ağrıyı yetişkinler gibi “normal” hissetmezler, bebek için bu hastalık daha “kötü” hale gelir.

 Zatürre Tedavisi

Antibiyotiklerle Tedavi

            Bu tedavi, akciğer enfeksiyonları bakterilerden kaynaklanıyorsa yapılır. Bakterinin tipi, tedavinin başlangıcında bulunmalıdır, böylece ilaç bebeğin vücuduna direnç göstermez. Tedavi genellikle antibiyotik aldıktan sonra hastanın durumunu kontrol altına almak için hastanede yapılır. Verilmiş olan antibiyotikler sonuç vermezse, o zaman başka bir ilaç türü verilir. Genellikle çocuklar için uygulanan antibiyotikle tedavi,  çocuklarda zatürre tedavisi ne kadar sürer gibi sorular için 1 veya 2 hafta sürebilir ve tekrardan hastalığı yakalanma riski taşıdığını bilmemiz gerekir.

Öksürük İlacı Verilmesi

            Bebeklerin öksürüğünü rahatlatmak için öksürük ilacı verilebilir, böylece bebekler daha fazla dinlenebilir. Öksürük genellikle zayıf bir duruma neden olur ve bebeği çok hararetli hale getirir. Bebeğin akciğerlerindeki sıvı veya mukusun giderilmesine yardımcı olmak için ilaçlar verilebilir.

Hastanede Tedavi

            Hastalar, ciddi enfeksiyon koşulları nedeniyle hastanede yatabilirler. Zatürre hastalarının hastanede tedavi edilmesi için gereken çeşitli şeyler vardır: Zatürre hastaları her zaman solunum problemleri veya nefes darlığı nedeniyle oksijen tedavisine ihtiyaç duyarlar. Bebeğin kan dolaşımına yayılmış olabilecek bir akciğer enfeksiyonu vardır, bu da hastalar için çok tehlikeli olmasını sağlar. Genelde yaşlılar hastanede tedavi edilir ve yaşlılarda zatürre tedavisi ne kadar sürer diye sorularsa yaklaşık yaklaşık 2 veya 3 hafta sürebilir. 1 Ay boyunca da etkisini hissedecektir.

Yoğun Bakım Odasında Tedavi  

            Şiddetli akciğer enfeksiyonları olan hastalar yoğun bakıma alınmalıdır. Bu durum bebeğin antibiyotik, solunum tedavisi ve steril tedavi odası koşullarında daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir. Bebekte akciğer enfeksiyonu çok ağır değilse, o zaman evde tedavi alabilirsiniz. Anne tedaviyi uygulayabilir.

            Reçete ve doktor talimatlarına göre düzenli olarak ilaç sağlayın. Anneler, talimatlara ve reçeteye göre bebeğe öksürük ilacı verebilirler. Her zaman bebeğin vücut sıcaklığını gece ve gündüz dahil kontrol edin. Bu yöntem bebek ateşinin düşüp düşmeyeceğini bilmek için çok önemlidir. Annem her zaman bebeğin tırnaklarını ve dudaklarını kontrol etmeli. Yeşil veya mavimsi bir renk değişikliği varsa, hemen en yakın hastaneye götürün. Bebeğinizi çok uyutun, çünkü uyku enfeksiyonun hızlı bir şekilde iyileşmesini ve bebeğin daha hızlı bir şekilde sağlıklı olmasını sağlayabilir. Genel olarak bebeklerde zatürre tedavisi ne kadar sürer diye sorulursa, bu zahmetli süreç ortalama 2 hafta diyebiliriz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri