Kas Yırtılması: Nedir, Belirtileri, Tedavi ve Bitkisel Tedavisi

Kas Yırtılması Nedir?

            İskelet sistemini saran ve hareket edilmesini sağlayan yapı, liflerden oluşan kaslardır. Türlü sebeplerden ötürü, kasların gereğinden fazla gerilmesi ya da zorlanması vaziyetinde yırtılma ortaya çıkabilir. Genel olarak sporcularda çokça karşı karşıya kalınan bir vaziyet olan kas yırtılması, lifler arasında ortaya çıkan kanamaya denmektedir. Kas yırtılmasının meydana geldiği yerin hareket edilmesinde herhangi bir sorun olmaz. Ama kas yırtılmasının oluştuğu yerde çok aşırı ağrı ile beraber şişlik ortaya çıkar. Kas yırtılmasının zorlama sebebiyle meydana geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Fakat kasların çok kanlanması ve bu dokuya sahip olması sebebiyle çok çabuk bir tarza iyileşme gösterdiğini söylemek mümkün olacaktır. Egzersiz yapmadan önce, ısınma hareketlerinin yapılması, kas yırtılmasının önüne geçebilir.

Kas Yırtılması Hangi Sebepten Ötürü Ortaya Çıkar?

            Kas yırtılması, halk arasında kas çekilmesi olarak adlandırılır. Sporcuların haricinde, düşme, ağır cisimler kaldırma, zorlanma, fazla uzanma, kaza ya da travmalar sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Günlük egzersizler, her günden farklı olarak daha çok sayıda tekrar yapma sonucunda kasların zorlanması, kas yırtılmalarına sebep olabilir. Sporcularda kas yırtılmaları genel olarak; voleybol, yüzme, basketbol, hentbol, tenis ve halter gibi branşlar üzerinde görülür. Çok güçlü ağrılara sebebiyet veren kas yırtılmasının hayati risk taşımamasından, birden fazla kişi kas yırtılmalarını göz önünde bulundurmamaktadır.

            Kas yırtılmasının en önemli sebeplerinden birisi de spor yapıldığında ısınma hareketlerinin yapılmamasıdır. Soğuk kasların, her zaman için yırtılmaya daha fazla uygun olduğunu söylemek doğru olacaktır. Bu yüzden birey spor yapmadan önce, ısınma hareketleri yapmalı ve kendini zorlamamalıdır.

Kas Yırtılmasının Dereceleri Nelerdir?

            Kas yırtılmaları, uzman kişiler tarafından kolaylık ile teşhis edilmesi için derecelendirme yapılmıştır. Öncelikle kas yırtılmaları iki ayrı gruba ayrılmıştır. İlki, belirli olan kas gruplarının aşırı gerilmesi, ikincisi ise, kasların çok fazla kasılmasından ortaya çıkan kas yırtılmasıdır. Bu iki gruptan hariç, kas yırtılması 3 farklı dereceye tabi tutulmuştur. Bunlar sıra ve açıklamaları ile

3. Derece Kas Yırtılması: Kas yapısının komple kopmasına sebep olan gerilmeler sonucunda ortaya çıkan kas derecesidir. Kas tentonundan iki bölüme ayrılması sonucunda kopma meydana gelir. Bu kopma meydana gelirken çok hafif bir tık sesi duyulur. Bu kopma, kas işlevini kaybetmesine sebep olur. Aynı zamanda çok fazla ağrı, renk değişikliği ve şişme gözlemlenebilir.

 2. Derece Kas Yırtılması: Kas lifleri hasar görür. Burada şişme ve morarma ön plandadır. Aynı zamanda çok fazla ağrı ile karşı karşıya kalınır.

 1. Derece Kas Yırtılması: Sadece birkaç tane kasın gerilmesinden sebeple meydana gelen yırtılma derecesidir. Hafif gerilme adı verilen bu derece kas yırtılması ağrıya neden olur fakat kaslar yeniden işlev kazanabilir.

Kas Yırtılması Belirtileri 

            Kas yırtılması belirtileri arasında yer alan birkaç belirti şöyle sıralanabilir;

  •  Gereğinden fazla ağrı,
  •  Kramp,
  •  Kaslarda oluşan renk farkı,
  •  Aşırı derecede kanama,
  •  Hareket ve güç kaybı,
  •  Şişme ve kızarma durumu,
  •  Kas tamamiyetinin bozulması,
  •  Kasa dokunulması sonucunda hissedilmiş olan boşluk hissi,

Kas Yırtılması Tedavisi

Kas yırtılması tedavisi, dereceye göre değişiklik gösterebilir. Uzman kişilerin gözlem sonucunda kişinin, ne sebepten ötürü kas yırtılmasına sebep olduğu, şişlik durumu ve morarma, kas yırtılmasının yerde ağrının ne derecede olduğu gözlemlenerek ilaç ve tedavi süreci başlatılır. Bu durumda fizik tedavi uzmanına gitmek oldukça önemlidir. Muayeneler uzmanlar tarafından el ile yapılmaktadır. Kas yırtılmalarında ilk önce hasta dinlenmeli, oluşan hasarın büyümemesi ve kanamanın artmaması için kişi elinden geleni yapmalıdır.

            3 saatte bir buzla soğuk kompres uygulanması uzmanlar tarafından önerilir. Yaralı kısmın yüksekte tutulması, kas onarımı için fizyoterapi uygulaması yapılmaktadır. Fizyoterapi ile beraber ilaç tedavisi verilebilir. Kas yırtılmasına uygun masajlar ve egzersizler dokuların güçlenmesine sebep olur. Kas yırtılmasında bazı belirtilerin görülmesi dahilinde acilen doktora başvurmak oldukça önemlidir. Bunlardan bazıları;

  •  Yüksek ateş veya üşüme hissi,
  •  İdrarda yanma,
  •  Bacak üzerinde aniden oluşan zayıflık, uyuşma veya da sızlama durumu,
  •  Kasıkta uyuşma,
  •  Mesanede ve bağırsaklarda anormallik,
  •  Sakatlanma sırasında kastan ses gelmesi,
  •  Sakatlanan kas üzerinde çok fazla ağrı, şişlik, renk solması var ise,
  •  Aşırı bel ağrısı,
  •  2 gün boyunca geçmeyen orta şiddetli ağrı.

Kas Yırtılması Bitkisel Tedavisi

Kas yırtılması bitkisel tedavisi, kas yırtılmasında yapılabilecek yöntemlerden bazılarıdır. Bu uygulamalardan ikisi oldukça bilinen uygulamalardır. Bu uygulamalar şöyle sıralanabilir;

  1.  İki yemek kaşığı kadar aynısefa çiçeğini bir litre konyak ya da saf alkolün içerisine katarak, güneşli bir alanda ya da sıcak bir bölgede 2 hafta kadar bekletilir. Elde edilmiş olan mayi gerektiği zaman kompres olarak kullanılır. Bu yüzden önceden yapılması önerilir.
  2.  Kalınca bir bezi sıcak süt içerisine batırılır. Kas yırtılması bulunan yere bez konularak soğuması işlemi gerçekleştirilir. Soğuduktan sonra işlem ikinci defa tekrarlanır. Ardından bir su bardağı içerisine üç yemek kaşığı kadar sabun ve saf alkol doldurularak sabun eriyene dek karıştırılır. Elde edilmiş olan karışım temiz bir tülbent veya sargı bezi içerisine dökülerek, karışım iyice yayıldıktan sonra kas yırtığı olan kısım üzerine konarak beklenir. 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir