Amfizem Hastalığı: Nedir, Belirtileri, Tedavisi

Amfizem nedir?

            Amfizem kronik akciğer hastalıklarından bir tanesidir. Bu hastalık kişinin akciğerlerinde hava keselerinin zarar görmesi sonucunda kişinin nefes alma ve verme konusunda sıkıntı yaşaması durumudur. Amfizem bir nefes sorunu olduğu için en büyük nedeni sigaradır. Sigara içen kişilerde akciğer dokusu zarar gördüğü için nefes alma ve verme işlemleri zorlaşır. Amfizem hastalığının en önemli nedenlerinden bir tanesi de karaciğerin ürettiği alfa 1 antitripsin proteinin kalıtımsal olarak eksikliğinden kaynaklanarak kişilerde meydana gelir. Bir nevi amfizem hastalığı kalıtımsal bir hastalık olarak adlandırılabilir.

 Amfizem Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

           Amfizem belirtileri arasında en güçlü belirti nefes alma işleminde sorun yaşanmasıdır. Amfizem hastalığının diğer belirtileri arasında göğüs ağrıları ve göğüste basınç hissi, tırnak dokularının bir anda kalınlaşması, kişinin tükürüğünün açık sarı, normal sarı, yeşil veya kahverengi olması, hızlı nefes alımı, nefes alma işleminde kişiden çeşitli ıslık seslerinin ve hırıltıların çıkması gibi belirtiler amfizem belirtileri arasında yer alır ve bu belirtiler amfizem hastalarında sıkça görülür. Amfizem belirtileri hayati önem taşır.

 Amfizem Hastalığı Kimlerde Görülür?

            Amfizem hastalığına yakalanma olasılığı en yüksek olan kesim sigara tiryakisi olan kişilerdir. Bu kişiler 45’li yaşlara geldiğinde amfizem hastalığına büyük olasılıkla yakalanmaktadır. Bunun dışında tozlu işlerde çalışan ve kimyasal dumanlara maruz kalan kişiler, yoğun hava kirliliği olan yerlerde uzun süre kalan kişiler, ailede alfa1 antitripsin kalıtımsal eksikliğin bulunduğu kişiler, hayvancılık, tekstil, tahıl ve kömür işleri gibi tozlu işlerde çalışan kişiler, akciğer hastaları ve pasif içiciler yüksek oranda amfizem hastalığına yakalanma riski taşır.

 Bu kişiler tedavi görmediği taktirde nefes alamaz duruma geliyorlar.

 Amfizem Tipleri Nelerdir?

           Amfizem tipleri arasında paraseptal amfizem ve cilt altı amfizemleri bulunuyor. Amfizem tipleri akciğerde neden olan hasarlara göre değişiklik gösterir. Amfizem tipleri arasında sentriasiner, panasiner, sentrilobüler ve irregüler gibi amfizem tipleri bulunuyor. Akciğerdeki hasarlara göre bu türler değişiklik gösteriyor.

 Amfizem Tedavi Süreçleri Nelerdir?

           Amfizem tedavisi süreci kişilere nefes almayı kolaylaştıracak önlemler alınarak başlanır. Bu nefes almayı kolaylaştırıcı tedaviye cevap vermeyen kişilere ise cerrahi operasyonlar ve akciğer nakilleri yapılıyor. Amfizem tedavisi sürecinde kişilere hava yollarını açmak için albuterol, levalbuterol ve pirbuterol tedavileri uygulanıyor. Bunun dışında kişilerin amfizem akciğer grafisi çekiliyor, kişilere göğüs fizik tedavi uygulanıyor, eğer kişinin kanında oksijen seviyesi düşük ise oksijen tedavisi yapılıyor ve öksürük ile nefes egzersizleri yapılarak kişinin nefes alma işlemleri kolaylaştırılıyor.

            Amfizem hastalığında tedavi sürecinde kişilere pulmoner rehabilitasyon tedavileri uygulanıyor. Bu tedavilerle kişilere sigarayı bırakma konusunda yardımcı olunuyor ve çeşitli nefes açıcı egzersizler yaptırılıp kişilere sağlıklı diyet türleri önerilerek yeme içme işlemlerine dikkat etmeleri sağlanıyor. Bu rehabilitasyon çalışmaları sonucunda kişiler büyük oranda sigaradan uzaklaşıyor ve rahat bir şekilde nefes alma ve verme işlemine başlayabiliyor.

 Amfizem Tedavisinde Kişiler Nasıl Davranmalıdır?

            Amfizem belirtileri görülen kişiler ilk olarak uzmana görünmelidir. Bu aşamada kişilere amfizem akciğer grafisi çekiliyor ve hastalığın seviyesi belirleniyor. Bu aşamadan sonra kişiye uzman gözetiminde tedavi süreci belirlenir ve bu süreç uygulanırken amfizem hastalarına da bir takım görevler düşüyor. Kişiler bu hastalığı yenmek için bol bol sıvı tüketmeli, soğuk havalarda durmaktan kaçınması, bu kişilerin bol bol dinlenmesi, dumanlı ortamlardan uzak durması ve uzman tarafından verilen tedavi sürecinin harfiyen uygulanması gerekir.

 Amfizem Hastaları Tedavi Edilmezse Neler Olur?

            Amfizem hastalığı mutlaka tedavi edilmesi gereken hayati bir hastalıktır. En net ifade ile bu hastalık ölümcül sonuçlara yol açar. Bu aşamada kişiler ilk olarak amfizem nedir sorusuna akciğer hastalıkları uzmanından cevap almalı ve tedavisini uygulamalıdır. Çünkü amfizem bir akciğer hastalığıdır ve akciğerler insanın en hayati organları arasında yer alır. Akciğerlerin zarar görmesi durumunda kişi nefes alamaz duruma gelebilir. Amfizem hastalığı da bu tür hastalıktır. Amfizem hastalığı zamanında tedavi edilmez ise veya tedavide geç kalınıp hastalık tedavi edilemez noktaya gelirse kişilerde akciğerler biter ve görevlerini yerine getiremez. Bu durumlarda kişiler oksijen makinelerine bağlı bir yaşam sürmek zorunda kalır. Bunun dışında zamanında tedavi edilmeyen amfizem hastalığının sonucunda kişilerde kalbin sağ tarafının görevlerini yerine getirememesi, kalp yetmezliği, zatürre ve solunum yollarının zarar görmesi gibi ciddi durumlar meydana gelir. 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri