Kalp Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Günümüzde çoğu insanda kalp hastalığı bulunmaktadır. Kalp hastalığı; oksijen ve besin maddelerini vücudun ihtiyaçları oranında sağlayan kalbin çeşitli faktörlere bağlı olarak görevini yerine getirememesidir. Kalpte sorun olabildiği gibi aynı zamanda diğer organlarda da bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Kalp hastalığının sık görülmesi, toplumda paranoya oluşmasına da neden olmaktadır. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı hatta kol uyuşması yaşayan insanlar kalp hastası olduklarını düşünerek, panik yaşamaktadır. Ancak yalnızca bu nedenler kalp hastalığına işaret etmekte yetersiz kalmaktadır.

Hastaların dikkat etmesi gereken belirtiler genel olarak; ağrı, nefes darlığı, çarpıntı, yorgunluk, özellikle bacak ve karında ödemle şişlik oluşumu, bayılma, baş ve ense ağrıları, morarma, hazımsızlık ve yutma güçlüğüdür.

Kalp Hastalığı Ağrısı Nasıl Ayırt Edilebilir?

Göğüs ağrıları çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla her göğüs ağrısı çeken kişi, kalp hastalığını aklına getirmemelidir. Üşütme, ciğerlerde iltihaplanma, kas ağrıları göğüs bölgesinde ağrılara neden olmaktadır. Bu ağrılar, kalp ağrısı ise sıkça karıştırılmaktadır. Kalp hastalığının habercisi olan ağrıda kalbi besleyen damarların daralması söz konusudur.

Kalbe giden damarlarda daralma ve tıkanıklık meydana gelmesi, kalp kasının ihtiyacı olan oksijeni almasını engellemektedir. Bu durum sonucunda göğüs bölgesinde ağrı olmaktadır. Kalp hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan göğüs ağrılarını ayırt etmek için bir takım ipuçları bulunmaktadır. Yorulma ve heyecanlanma anında ortaya çıkan ağrı, dinlenince geçiyorsa kalbe bağlı nedenle ortaya çıkmış olma ihtimali oldukça yüksektir.

Psikolojik Göğüs Ağrıları

Bir takım psikolojik kökenli göğüs ağrısı kendini kalp krizi şeklinde hissettirmektedir. Psikolojik sorunları olan insanlar zaman zaman kendilerini kalp krizi geçiriyormuş gibi hissedebilir. Özellikle panik atak ve anksiyete nöbetleri kalp krizi belirtileri göstermektedir. Nefes darlığı, göğüs sıkışması ve ağrısı hastada panik haline neden olmaktadır. Dahası bu hastaların yakın çevreleri de kalp krizi korkusu yaşamaktadır. Psikolojik kökenli panik atak ve anksiyete rahatsızlığı olan insanların yaşadıkları göğüs ağrıları anlık olarak kendilerini bırakmalarına neden olmaktadır.

İlgi ve sevgi ihtiyacı olan insanlarda görülen psikolojik rahatsızlıklar, ciddi stres ve üzüntü süreçlerine bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır. Kişiler nöbet anlarında kalp krizi geçirdiklerini düşündükleri gibi, kalp sorunu olduğuna kendilerini inandırma eğilimi içerisine girmektedir. Halbuki bu yalancı kriz anları yalnızca psikolojik bir durumdur.

Kalp Hastalığının Temel İşaretleri

Nefes Darlığı;  Zar zor, güçlükle nefes alıp vermek nefes darlığı olarak nitelendirilmektedir. Nefes darlığına neden olan pek çok etken bulunmaktadır. Kalp hastalığının temel işareti olan nefes darlığı, kronik olarak da ortaya çıkabilmektedir. Kalp yetmezliğinin yanı sıra fiziksel kondisyon eksikliği nefes darlığına neden olmaktadır. Özellikle yaşlılar, oturarak çalışanlar ve şişmanlar da ciddi derecede nefes darlığı görülmektedir. Yatarken ortaya çıkan nefes darlığı genellikle sol kalp yetersizliği olarak tanımlanmaktadır.

Yorgunluk Halsizlik; Temel nedeni psikolojik kökenli olan yorgunluk hissi, fiziki zorlanmaya bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Ancak fiziki zorlanmanın olmadığı durumlarda yaşanan anlamsız yorgunluklar kalp hastalığının habercisi olabilmektedir. Yorgunluk ve halsizlik hissi anksiyete ve depresyon hastalığının sebepleri arasında bulunmaktadır.  Kalp hastalarında vücudun ihtiyacı olan oksijenin yeterli oranda hücrelere iletilememesine bağlı olarak yorgunluk ve halsizlik görülmektedir. Bunun yanı sıra hastaların kullandığı bir takım kalp ilaçlarının yan etkileri arasında yorgunluk hissi de bulunmaktadır.

Çarpıntı; Kalp atımının normalden hızlı olması çarpıntı olarak kendini göstermektedir. Çarpıntı kimi zaman tehdit edici boyutlara varmaktadır. Kalp hastalığına bağlı ortaya çıkan çarpıntılarda göğüste gümleme ve uçuşma hisleri oluşmaktadır. Zaman zaman krize dönüşen çarpıntılar, tedavi gerektirecek kadar ciddi olabilir.

Öksürük; Çok dikkate alınmasada öksürük de kalp hastalıklarının habercisi olabilmektedir. yorulmaya bağlı olarak ortaya çıkan öksürük, kesik kesiktir. Hırıltı ve nefes darlığıyla birlikte görülmektedir. Öksürük sonrasın atılna balgam köpüklü ve pembe tonlarında ise akciğerde ödem sinyali verilmektedir. Ancak uykuları bölecek şekilde şiddetli olan öksürükler daha ciddi niteliktedir ve geçmesi için yataktan kalkıp oturur pozisyona geçmek gerekmektedir.

Bayılma; Kalbin atım hızında meydana gelen ani düşüş bayılmalara neden olmaktadır. Beyine yeterli oranda kan iletimi sağlanamadığı için geçici şuur kaybı yaşanmaktadır. Ataklar sonucunda yaralanmalar meydana gelmesi yüksek ihtimaldir. Bayılma esnasında kasılmanın gözlenmesi ise kardiyak ritim bozukluğunun işaretçisidir. Öte yandan kardiyojenik şok durumunda hastalar idrar kaçırabilir.

Morarma; Kalp hastalarında kalp işlevini sağlıklı şekilde yerine getiremez. Bu duruma bağlı olarak kirli kan temiz kana karışabilir. Kalp hastalığının belirtileri bağlamında ele alınan morarmalar, kan dolaşımında yaşanan sorunlara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ayrıca vücudun bazı bölgelerine yeterli oksijen iletilememesi nedeniyle morarmalar yaşanmaktadır. Dolaşım yetersizlikleri morarmaların temel nedenleri arasında yer almaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir