Kalp krizi riskinin nedenleri ve korunma yöntemleri

Her yaştan insanın en büyük sorunlarından biri olan kalp krizi riski zamanında müdahale edilemediği takdirde kötü sonuçlara neden olabiliyor.

Sağlığımızı tehdit eden en büyük problemlerden birisi de kalp krizidir. Anında teşhisin koyulamadığı durumlarda kalp krizi ölümle sonuçlanabilir. Günlük yaşantımız içerisinde tükettiğimiz besinlerden kötü alışkanlıklara kadar kalp krizi rahatsızlığı her yaşta başa gelebiliyor.

Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, kalp krizinin kesinleştiği durumlarda acil olarak mutlaka koroner anjiyografi yapılmasını ve tıkanan damarın ise balon ve stent yöntemi ile hızla açılmasının hayat kurtarabileceğine işaret etti. Yapılan araştırmalar neticesinde insanların çoğunun hareketsiz bir yaşam biçimini tercih etmelerinden ötürü bu gibi durumlarla karşılaşabildiği görüldü.

Kalp Krizi

Ancak haftanın 5 gününde yarım saat yürüyüş yapmak, bisiklete binmek veya yüzmek kalp damarlarında yağlanma riskini azalttığı gibi kalp krizi riskini de azaltıyor. Modern hayat içerisinde hızlı gıda tüketimi ile az yiyerek daha çok kalori alınması veya aşırı kilolu olunması da bu risk grubu içerisine insanların girmesi anlamına geliyor.

Kalp Krizi Nedenleri

Sigara içenler kalp krizi nedeni ile içmeyenlere göre kalp krizi riskinin de 2-3 kat daha fazla olduğu belirtildi. Yüksek tansiyonu olanlarda kalp hastalıkları ve kalp krizi riski özellikle 50 yaşın üzerinde daha da belirginleşiyor. Günlük tuz kullanımını azaltmak, tansiyonu kontrol ettiği gibi bu riski de azaltıyor.

Kalp krizi riskinin önüne geçebilmek için sigara, şeker, kolesterol, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenmeden uzak durmak gerekiyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir