BLW Nedir? BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır

Çocuk yetiştirilmesi ve beslenmesi konusunda, her geçen gün yeni kavramlarla ve yöntemlerle tanışılmaktadır. Özellikle bebeğin doğumundan 1 yaşına kadar olan süreçte, beslenme konusunda belirli alışkanlıkların kazandırılması çok önemlidir.

            Çocuğun 1 yaş sonrasında ve tüm gelişimi boyunca sergileyeceği düzenli ve dengeli yemek yeme faaliyetleri, 6 ay – 1 yaş arasında öğrendiği ve kazandığı yemek yeme alışkanlıkları ile doğru orantılıdır. Bu noktada blw kavramından bahsetmekte fayda var. Aşağıdaki yazımızda “blw nedir” konusu ve tüm detayları kapsamlı bir şekilde anlatılmaktadır.

BLW Nedir?

            Son yıllarda sıkça duyulmaya başlanan blw ne demek sorusunu, en basit ve anlaşılır şekilde şöyle açıklamak mümkün; İngilizcesi Baby Led Weaning olan bu kavram, ilgili sözcüklerin baş harflerinden oluşmaktadır ve Türkçe olarak, bebek liderliğinde beslenme veya bebek liderliğinde ek gıdaya geçiş olarak ifade edilmektedir.

            6. aydan itibaren, bebeğin yeme alışkanlıklarını kendi kendine kazanmasını ve aşamalar halinde anne sütünü bırakmasını sağlanmayı hedefleyen bir süreci içerir. Bu süreçte esas olan yine anne sütüdür. Bebeğin temel beslenme kaynağı anne sütü olmakla birlikte, yemeye başlayacağı diğer gıdalar ek gıda olarak nitelenmektedir.

            Peki, blw başlangıç aşaması nasıl olmalıdır ve blw yöntemi nasıl uygulanır?

 BLW Yönteminin Uygulanış Biçimi,

            Bu kavramla tanışmadan önce de, aslında bu yöntemin zaten uygulanmakta olduğundan bahsedilebilir. Tüm annelerin bebeklerini yetiştirirken, 6 ay sonrası ek gıdaya geçiş olarak aşina olduğu ve uygulamaya çalıştığı yöntemin biraz farklılaştırılmış halidir denilebilir blw için.

            Yeni yöntemde, beslenme konusunda bebeğe biraz daha serbesiyet tanınmakta ve neyi ne kadar yiyeceğine karar verici pozisyonda bebek bulunmaktadır. Burada amaçlanan; bebeği sürekli kaşıkla beslememek, besinleri dokunarak, tadarak bebeğin kendisinin keşfetmesine olanak sağlamaktır. Bu sayede, ilgili dönem için uygun olan tüm besinleri keşfetmesi, tanıması, tatması için bebeğe fırsat verilirken, beraberinde el göz koordinasyonu, dikkati ve bazı motor becerilerinin gelişmesine imkan verilmektedir.

            Bebek bu yöntemle, sürekli püre ve lapa olarak tabir edilen yiyeceklerle beslenmek zorunda kalmaz. Pütürlü ve parçalı yiyecekleri de keşfederek tadar, bu tür yiyeceklere alışma süreci kolaylaşır. Bebeğe uygun her türlü yiyecek önüne konulmalı, dokunması ve tatması için mutlaka fırsat yaratılmalıdır. Böylece birçok tada alışarak, yemek seçme ihtimali azalacaktır. Annenin, kaşıkla beslemesine oranla belki biraz daha az yiyebilir ancak sonraki yeme alışkanlıklarının sağlıklı ve doğru olması bakımından uygun bir yöntemdir.

 BLW Yöntemi ile Ek Gıdaya Başlangıçta Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

            Bu yöntemde amaç, bebeğin mümkün olduğunca kendi kendine beslenebilmesidir. Bu nedenle 6 aylık bir bebeğin yiyebileceği her türlü besin verilmeli yani çeşitli alternatifler sunulmalıdır. Ancak bu belirli aralıklarla ve sırayla yapılmalıdır. Bebeğin ilk verilen besine karşı duyarlılığı, herhangi bir alerjik reaksiyon gelişip gelişmediği, vücudunda döküntü olup olmadığı gibi konular dikkatlice takip edilmelidir.

            Verilen gıdaların iyice temizlenmiş ve taze pişmiş olmasına özen gösterilmelidir. Bebeklerin bağışıklık mekanizmasının yeterince gelişmemiştir. Dolayısıyla mikrop ve bakterilere karşı savunmasız yapıları nedeniyle gıda hijyeni çok önemli bir konudur.

            Katı gıdaların verilmeye başlandığı ilk zamanlarda, bebeklerin tattıkları besini dilleriyle ittiğine şahit olunabilir. Bu, bebeğin gıdayı sevmediği anlamına gelmez, ilk kez tattığı bir şey olduğu ve alışkın olmadığı için bir refleks olarak bu hareketi yapabilir. Dolayısıyla böyle durumlarda ilgili yiyeceği vermekten vazgeçmek doğru bir yaklaşım değildir. Bir süre sonra tekrar vermeyi denemeli, ancak istemiyorsa ısrarcı olunmamalıdır. Bir kaç hafta aradan sonra bu yiyeceğin tekrar verilmesi uygun olur. Ek besinler, azar azar verilmeye başlanmalıdır, yavaş yavaş verilen miktar arttırılmalıdır.

            Peki bebekler için ilgili dönemde uygun olan gıdalar nelerdir, blw hangi ayda ne yenirblw yemek tarifleri gibi konularda da aşağıda iletilecek detaylar, annelere ve bebeğe bakan diğer kişilere yardımcı olacak niteliktedir;

BLW Yöntemi İçin Uygun Olan Gıdalar Hangileridir?

            Bebeğin ayına uygun gıdaların seçilerek ve hazırlanarak bebeğe verilmesi gerekmektedir. Bu yöntemde hedeflenen unsur, bebeğin görerek ve dokunarak yani gıdaya karşı bir farkındalık geliştirerek beslenmesi olduğundan, yiyeceklerin mama ve püre haline getirilmeden verilmesi önem kazanmaktadır. Ek gıdaya geçişte ilk verilebilecek besinler; Yoğurt, patates, şeftali, yumurta sarısı, püre haline getirilmemiş çok ufak parçalı sebze yemeği uygun olabilecek tercihlerdendir.

            Dişleri çıkmaya başladığında ise, eline alarak yiyebileceği, ısırabilmesine uygun boyutta yumuşak köfteler ile muz, elma, salatalık, biber, havuç gibi besinler uygun olabilir. Havuç gibi belirli bir sertliğe sahip olan besinler, aynı zamanda diş çıkarma döneminde temel yardımcılardan sayılır. Bu dönemde, damaklarını kaşımasına da destek olacağından, bebek bir yandan damaklarını kaşırken bir yandan da minik minik ısırarak besini yemeye alışır.

            Brokoli, karnabahar gibi bazı sebzelerin gaz yapması ve yapıları itibariyle boğaza kaçabilecek nitelikte olması nedeniyle 9. – 10. aydan önce verilmemelidir. Aynı şekilde, et ve tavuk gibi besinlerin, damakta ezilmesi zor olduğundan, 9 ay sonrasında verilmeye başlanması uygun olacaktır.

BLW ile İlgili Kitap Önerisi

            Yeni bir kavram olmakla birlikte, bebeğe kazandırılacak beslenme alışkanlıkları konusunda faydalı yöntemler sunmakta olan bu yöntemle ilgili okunabilecek birçok kitap da bulunmaktadır. Bu bağlamda, blw kitap konusunda önerilebilecek bazı kitaplar;

  1.   Bebek Liderliğinde Beslenme BLW – Pupa Yayınları
  2.   Esra İle BLW Tarifleri – Esra Günüşen Ertuğrul
  3.   O Tabak Bitecek! Mi? – Gill Rapley , Tracey Murkett

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri