Göz Altı Morlukları Neden Ortaya Çıkar?

Göz altı morlukları çoğu insanın dert yandığı bir sorundur. Özellikle bayanlarda sıkça görülen bir durumdur. Kadınlar göz altı morluklarından ciddi derecede rahatsızlık duymakta ve morlukları kapatabilmek için yoğun kozmetik kullanımına başvurmaktadır. Genellikle uykusuzluk ve kansızlığa bağlı olarak ortaya çıkan göz altı morlukları kimi zaman bazı hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Gözün altında halka halka şeklinde ortaya çıkan morluklar kötü görünüme sebebiyet vermektedir.

Göz altı morluklarının temel nedeni göz yorgunluğu ve uykusuzluktur. Morluklardan kurtulmanın yolu ise sebebini bilerek önlem almaktır. Göz altında oluşan morlukların genel olarak üç nedeni bulunmaktadır; genetik faktörler, alerjiler ve burun akıntıları. Genetik faktörü tetikleyen unsur ise cilt yapısında yoğun olarak bulunan melanindir. Koyu renge neden olan melanin göz altında morluklara neden olmaktadır. Melanin kaynaklı morluklar genel olarak Asyalılara ait cilt yapısıdır. Ülkemizde Asya kökenli olduğundan, Türkiye’de göz altı morluğundan şikayetçi insan sayısı oldukça yüksektir.

Kollajen Maddesinin Azlığı, Göz Altı Morluklarına Neden Olur

Göz altı morlukları cilt hastalıklarına bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır. Atopik egzama göz altı morluklarını tetikleyen cilt hastalıklarının başında gelmektedir. Bunun yanı sıra yaşlılık beraberinde göz altı morluklarını da getirmektedir. Yaşlılığın olağan sonuçlarının arasında yer alan morluklar yadırganmamalıdır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak insan cildi incelmekte ve kollajen maddesi azalmaktadır. Cildin genç, gergin ve canlı görünmesini sağlayan kollajen maddesinin azlığı morlukların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ayrıca deri altındaki damarlar da belirginleşmeye başlamaktadır.

Yüz şekilleri göz altı morluklarının oluşumu üzerinde etkili olmaktadır. Örneğin; yüz hatları sivri olan insanların göz altında mor halkaların ortaya çıkması daha yüksek bir ihtimaldir. Bunların yanı sıra çıkıntılı kemik yapısı, şiş göz kapakları ve belirgin göz altı çukuru olan insanlarda göz altı morlukları görülmesi muhtemeldir.

Göz Altı Morluklarının Sebepleri

Göz altı morluklarının sayısız nedeni bulunmaktadır. Bu sorunu yaşayan insanlar başka problemlerinin olup olmadığını merak etmektedir. En büyük korku ise bir sağlık probleminden kaynaklı olduğu düşüncesidir. Ancak morlukların genellikle basit nedenleri bulunmaktadır. Çevresel etkenler, kişinin ruh hali ve yaşam biçimi bu nedenlerin başında gelmektedir. Her ne kadar basit nedenlere bağlı olarak ortaya çıksada göz altı morlukları ciddi sağlık problemleri olan insanlarda da sık şekilde görülmektedir.

Göz altı morluğundan şikayetçi olan insanların öncelikle vücudundaki problemi tespit etmesi gerekmektedir. Morluk sebebini öğrenmek için basit bir test yapılabilir. Parmak uçları ile 30 saniye boyunca cildi gerecek şekilde göz altına baskı uygulanmalıdır. 30 saniye sonunda morluklarda artış gözlenmesi genetik veya yaşlılığa bağlı faktörlerin etkili olduğunu gösterir. Göz altı morluklarının renginde herhangi bir koyulaşma olmaması ise çevresel unsurların morluklarda etkili olduğunu gösterir. Alerji, uykusuzluk, ultraviyole ışınlarına maruz kalınması morlukların temel nedenlerini oluşturmaktadır.

Alerji Kaynaklı Göz Altı Morlukları

Alerjiler genellikle göz altında mor halkalar oluşmasına neden olmaktadır. Ev ve iş ortamında bulunan alerjenlerin yanı sıra kullanılan kozmetik ürünler, tüketilen gıdalar alerjik etkilere neden olabilmektedir. Kişinin kendisine zarar veren alerjik etkenleri tanımlaması ve bunun sonucunda alerjik unsurlardan uzak durması gerekmektedir. Alerjik unsurların insan vücudunda değişik etkileri bulunmaktadır. Göz kapağında bulunan damarların genişlemesi bu etkilerin başında gelmektedir. Genişleyen damarların görünürlük oranı artmakta ve bu durum mor halkaların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Son kullanma tarihi geçen kozmetik ürünler alerjilerin başlıca nedenleri arasında bulunmaktadır. Cilt üzerinde tahribat yaratan tarihi geçmiş ürünler, göz altında morlukların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Tarihi geçmiş kozmetik ürünler göz altı morluklarının yanı sıra gözlerde kaşıntı ve tahriş de yapmaktadır. Eğer dayanamayıp göz kaşınırsa kılcal damarlar zarar görür ve sonuçta yine göz altı morlukları ortaya çıkar. Göz çevresine alınan darbeler pigment hücrelerinin uyarılarak, renk maddesi üretmesi sonucunu doğurmaktadır. Renk maddesinin üretilmesi sonucunda mor halkalar ortaya çıkar.Yetersiz Beslenme Ve Vitamin Eksikliği

Göz altında oluşan mor halkalar uykusuzluk, sigara ve alkol tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi vitamin eksikliğine bağlı olarak da ortaya çıkmaktadır. Yetersiz beslenme morlukların ana nedenleri arasında yer almaktadır. Bu sebeple çok zayıf insanların da göz altı morluğu vardır. B, C, K ve E vitamininin eksikliğinde göz altında mor halkalar oluşmaktadır.

Dengeli beslenme ile vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin temini sağlanmalıdır. Göz altı morluklarının yanı sıra ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir. Şarap tüketimi ve aşırı tuz kullanımı da mor halka oluşmasını tetiklemektedir. Tuz cilt altı damarlarının genişlemesine ve mor halka oluşumuna neden olmaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir