Bebeklerde ve çocuklarda farklı durumların ya da rahatsızlıkların görülmesi ile birlikte bazı alerji testleri uygulanabilmektedir. Bu alerji testleri genel olarak, alerjik bir reaksiyonun söz konusu olması durumunda ve gözlemlenen bir şikayet üzerine yapılabilmektedir. Bu testler, genel olarak alerjik nezle, astım, egzama ya da herhangi bir besin alerjisi şeklinde farklılık gösterebilmektedir. Özellikle bir çocuk uzmanı ve yardımcı hemşire tarafından yapılması uygun olan alerjik testi bebeklerde ilerleyen yaşları için oldukça önemli ve hayati bir önem taşımaktadır. Yapılması söz konusu olan testlerle ilgili ebeveynlerin sorduğu sorulardan biri de bebeklerde alerji testi nasıl yapılır sorusudur. Özellikle, yaşını almamış, yeni doğan bebekler için alerji testi uygulamasında ebeveynler bazı endişelere kapılmaktadır.
Alerji Testi İçin Bir Yaş Sınırı Nedir?
Özellikle, yaş sınırının söz konusu olduğu durumlarda çocuklara alerji testi nasıl yapılır sorusuna cevap olarak farklı uzman görüşleri yer alabilmekte ve bu durum ailelerin kafasını karıştırmaktadır. Alerji testlerinin yaş sınırı yapılacağı sağlık konusu ile ilgili bir durumdur. Yani, besin alerji testi farklı yaş sınırına sahipken, astım testi faklı bir yaş sınırını kabul etmektedir. Bu nedenle, her alerjik test için sabit bir yaş sınırı belirlemek oldukça zordur. Gıda alerjilerine karşı yapılacak testlerde bebeklerin 3 aydan büyük olması gerekirken, astım ve nezle ile ilgili alerji testlerinde hastanın 2 yaşından büyük olması yeterli olarak kabul edilmektedir.
Bebeklere ve Çocuklara Alerji Testlerinin Uygulanması
Bebeklere ve çocuklara alerji testi nasıl yapılır sorusun her ebeveyn için merak edilen bir konudur. Çocuklarda ya da bebeklerde uygulanacak olan alerji testleri farklı yöntemlerle yapılabilmektedir.
- İntradermal Test: Bu test genellikle deri içi test yöntemi olarak da adlandırılmaktadır. Sıvı halde yer alan alerjen, bir enjektör yardımı ile deri içerisine enjekte edilir. Bu sayede, hangi alerjen maddelere vücudun reaksiyon gösterdiği tespit edilebilir. İsteğe ve uygulanacak alerjen miktarına göre kol ya da sırt kısımlarına uygulanabilir.
- Prick Test: Çizme testi olarak bilinen bu alerji testinde, ön kolun iç kısmına alerjen madde damlatılarak, lanset yardımı ile kola bir çizik atılarak, derinin maddeye karşı reaksiyonuna bakılır. Eğer, test yapılacak madde sayısı fazla ise bu yöntem sırt bölgesinde de yapılabilir.
- Patch Test: Yani yama testi. Alerjen madde içeren yapışkan bantlar, meral kuyucuklar ile birlikte sırt bölgesine yapıştırılır ve vücudun alerjen maddeye verdiği tepki ölçülür. Yapıştırma şeklinde yapılan bir işlem olduğu ve yer açısından geniş bir bölge olması gerektiği için sırt bölgesi yama testi için uygun bir alandır. Oldukça kısa süren testler sonucunda çocukların hangi alerjen maddelerde vücutlarının tepkiye yol açtığına bakılır.
Kısacası, çocuğa alerji testi nasıl yapılır sorusunun cevabı 3 farklı yönteme dayanmaktadır. Bu yöntemler, genel olarak alerji şikayeti ve uzman doktorun uygun gördüğü yönteme bağlı olarak yapılmaktadır.
Alerji Testinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Alerji testi yapılmadan önce sürekli kullanımı söz konusu olan bazı ilaçların bırakılması gerekmektedir. Çünkü ilaçların içeriğinde yer alan maddeler alerjenler ile farklı bir tepkimeye girerek yanlış sonuçlar verebilmektedir. Özellikle, ağızdan alınan ilaçlar ve şuruplar alerji testinden en az 10 gün önce bırakılmalıdır. Bu ilaçlar ile ilgili detaylı bilgiye uzman doktorunuza danışarak, ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra belirli bir şikayet üzerine alerji testi yaptırılırsa test sonucu daha anlam kazanacaktır. Ayrıca, çocuğunuzda yapılabilecek alerji testlerinde yaş sınırını da öğrenmek alerji testinin hızlıca yapılması açısından önemli olacaktır. Alerji testi özellikle bebeklerde ya da çocuklarda uygulanacağı zaman öncelikli olarak uzman bir çocuk doktoruna başvurulmalıdır. Uzman hekim ve hemşireler aracılığı ile yaptırılan testler sağlık açısından daha faydalı olacaktır.
Alerji Deri Testlerinin Avantajları
Alerji deri testleri, adından anlaşılabileceği gibi deri yüzeyine yapılan testleri içermektedir. Bu testler, diğer alerji test yöntemlerine göre daha avantajlıdır. Çünkü diğer test yöntemlerine göre daha emniyetli ve daha gerçekçi sonuçlar içermektedir. Ayrıca deri yüzeyine kolay ve kısa süre içerisinde uygulanarak, oldukça kısa süre içerisinde de detaylı sonuç alınmasını sağlamaktadır. Hangi alerjen maddelere çocukların reaksiyon göstereceğini en doğru şekilde tespit edebildiği için en fazla tercih edilen yöntemlerden biri de deri alerji testti olarak kabul edilmektedir.