Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir? Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kabızlık Nedir?

            Bebeklerde oldukça yaygın olan kabızlık, bağırsak içerisinde dışkı hareketlerinde meydana gelen bozulmalar nedeni ile görülmektedir. Dışkı bağırsaklara ilerler iken hem ağrıya hem de boşaltım sıklığında azalmaya neden olur. Bu nedenle anneler genelde bebeklerde kabızlık nasıl giderilir araştırmaya başlarlar. Bu durum bebeklerin sürekli huysuz olmasına neden olur. Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık sorunu görülme olasılığı çok azdır. Ancak bazı zamanlarda anne sütü ile beslenen bebeklerde de kabızlık görülebilmektedir. Bebeklerde görülen kabızlık nedenleri şunlardır:

Mama İle Beslenme

            Formül süt ya da hazır mamalar ile beslenen bebeklerin bu ürünleri sindirmesi anne sütüne göre daha zordur. Bu nedenle de bebeklerde sık sık kabızlık sorunu görülebilmektedir.

Katı Gıda İle Beslenme

            Süt ile beslenen bebeklere katı gıda takviyesi yapıldığında bebeklerde kabızlık görülebilmektedir. Bebeklerin vücudu farklı ve katı gıdaları sindirmeye alışkın olmadığı için kabızlık meydana gelir.

Susuzluk

            Yeterli miktarda sıvı ve su alamayan bebeklerde kabızlık çok sık görülmektedir. Bu durum bebeğin çok sık kusmasına da neden olabilir.

Hastalıklar

            Metabolik düzensizlik, besin zehirlenmesi ya da alerji gibi rahatsızlıkları olan bebekler çok sık kabız olmaktadır.

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri

            Bebeklerde kabızlık belirtileri çok önemlidir. Anneler bu belirtileri fark eder etmez bebeklerde kabızlık nasıl geçer çözümlerini bulmaya çalışır. Bebeklerin daha çabuk rahatlaması için annelerin erken teşhis ederek hemen tedavi sürecine başlaması gerekir. Peki, nedir bu belirtiler?

  • Dışkı çıkmadan önce ya da dışkı çıkarırken bebeklerin durmadan ağlaması
  • Kanlı, sert, kuru ve koyu dışkı
  • Bebeklerin mide ve karın bölgelerinde sertleşme
  • Kramplar
  • İştah azalması
  • Dışkı çıkaramama sorunu

Bebeklerde Kabızlık Giderme Yolları

            Kabızlık sorunu ile karşı karşıya olan bebekler, hem kendilerine hem de annelerine sıkıntılı dönemler yaşatırlar. Duydukları acı nedeni ile sürekli ağlayan bebekler, annelerin de huzursuz olmasına ve uykusuz kalmasına neden olur. Bu nedenle bebeklerinde kabızlık belirtileri gören annelerin derhal müdahale etmesi gerekir.

            Öncelikle kabızlık sorunu yaşayan bebekler için doktoruna danışarak gerekli ilaç tedavisi yapılmalıdır. Ancak kabızlığın daha çabuk geçmesi ve bir daha tekrar etmemesi için evde de bazı yöntemler uygulanabilir.

            Bebekler katı gıdalar ile beslenmeye başladığı zaman kabızlık sorununun yaşanmaması için genelde sebze, meyve ve tahıllı yiyecekler ile beslenmelidir. Eğer bebek mama ile besleniyor ise mamaya püre halinde erik, kayısı, armut ya da meyve suyu eklenebilir. Bebeklerin içeceğine ya da yemeğine limon suyunun eklenmemesine dikkat edilmelidir. Limon suyu asitli olduğu için terse etki yaratarak alerjik bir durumda meydana getirebilir. Sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanarak bebeklere verilmesi gerekir.

            Bebekler biberon ile besleniyor ise biberonun içine şeker atılmamalıdır. Şeftali ya da kayısı gibi meyvelerde püre haline getirilerek bebeklere verilebilir. Bebeklerin rahatlaması ve ağrılarının giderilmesi için karın deliği kısmından başlayarak dairesel şekiller ile masaj yapılmalıdır. Eğer bebek bu durumdan rahatsız olmaz ise sık sık tekrarlanması ağrıyı azaltır. Bebeğe sıcak duş aldırmak bağırsak hareketlerini hızlandırır. Bu nedenle kabızlık görülen bebeği sıcak bir duşa sokmak faydalıdır. Sıcak su ile bebeğin karın bölgesine 10 dakika boyunca masaj yapılabilir. Böylece bebeğin duyduğu azı azaltılmış olur.

            Bebeklerin kabızlık sorunu için beslenme düzenlerine dikkat edilmelidir. Bazı besinler kabızlığa iyi gelir, bazı besinler ise kabızlığı tetikler. Yüksek oranda lif içeren besinler kabızlığa iyi gelmektedir. Dışkının yumuşamasını sağlayan bu besinler, bebeğin de rahatlamasına yardım eder. Ayrıca erik ve elma gibi meyveler de dışkının yumuşamasını sağlar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler

tokat haberleri