Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri, Tedavisi, Tedavisi

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Oluşumunun Nedenleri Ve Tedavisi

             Kulak enfeksiyonu (akut orta kulak iltihabı) çoğu zaman orta kulağı, kulak zarının arkasındaki hava dolu alanı ve kulağın küçük kemiklerini etkileyen bakteriyel veya viral bir enfeksiyondur. Çocuklar kulak enfeksiyonlarına yakalanmak için yetişkinlerden daha fazla risk altındadır. Kulak enfeksiyonları sıklıkla iltihaplanma ve orta kulaktaki sıvıların birikmesi nedeni ile ağrılıdır. Kulak enfeksiyonları genellikle kendiliğinden temizlendiğinden, tedavi ağrının kontrol altına alınması ve problemin izlenmesi ile başlayabilir.

            Bebeklerde kulak enfeksiyonu ve genellikle şiddetli vakalar genellikle antibiyotik ilaçları gerektirir. Kulak enfeksiyonları ile ilgili uzun vadeli problemler yani orta kulakta kalıcı sıvılar ve kalıcı enfeksiyonlar işitme problemlerine, diğer ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bebeklerde orta kulak iltihabının belirtileri genellikle hızlı gelişir.

            Bebeklerde orta kulak iltihabı belirtisi; özellikle uzanırken hissedilen kulak ağrısı, kulağı çekiştirme, uykuya dalmada zorlanma, her zamankinden daha fazla ağlama, huzursuz davranma, işitememe veya seslere cevap verme zorluğu, denge kaybı, 38 derece veya daha yüksek ateş, kulaktan sıvının akması, baş ağrısı, iştah kaybıdır. Kulak enfeksiyonu ve semptomları bir dizi durumu gösterebilir. Bebeklerde orta kulak iltihabı nasıl geçer sorusunun cevabını almak için doğru teşhis ve hızlı tedavi almak çok önemlidir.

            Belirtiler birkaç günden uzun sürüyor ise, bebek 6 aylık ya da daha küçükse, kulak ağrısı şiddetli ise, uykusuz veya sinirliyse, kulaktan akan sıvı, irin ya da kanlı akıntı görülürse en kısa zamanda bebeklerde orta kulak iltihabı tedavisi için bir doktora götürülmelidir.

İltihabın Doğuracağı Tehlikeli Sonuçlar

            Bebeklerde orta kulak iltihabı nedenleri ise orta kulakta bir bakteri veya virüsün neden olmasından kaynaklanır. Bu enfeksiyon genellikle, burun tıkanıklığı, boğaz ve östaki tüplerinin tıkanmasına ve şişmesine neden olan başka bir hastalıktan (soğuk algınlığı, grip veya alerji) kaynaklanır. Orta kulak iltihabında östaki tüplerinin rolü büyüktür. Östaki tüpleri, orta kulaktan boğazın ve burun yollarının arkasına kadar uzanan bir çift dar borudur. Tüplerin boğaz ucu açık ve yakındır. Orta kulaktaki hava basıncını düzenler.

            Kulaktaki havanın yenilenmesini sağlar. Orta kulaktan normal salgıları boşaltır. Üst solunum yolu enfeksiyonu veya alerjiden dolayı östaki tüplerinde şişlik, iltihap ve mukus oluşabilir. Bu durum da tüpleri bloke ederek orta kulakta sıvı birikmesine neden olur. Bu sıvı bakteriyel veya viral bir enfeksiyonu meydana getirir. Kulak enfeksiyonları kısmen bebeklerde ve çocuklarda daha yaygındır, çünkü östaki tüpleri daha dar ve daha yataydır.

            Bunun sonucunda da tüpleri tahliye etmek  zorlaşır. Tıkanma olasılığı artar. Adenoidler, bağışıklık sistemi aktivitesinde rol oynadığına inanılan burun arkasındaki yüksek iki dokudur. Bu işlev onları enfeksiyona, inflamasyona ve şişmeye karşı özellikle savunmasız hale getirebilir. Adenoidler östaki tüplerinin açılmasının yakınında olduğundan, adenoidlerin enflamasyonu veya genişlemesi tüpleri tıkayabilir ve böylece orta kulak enfeksiyonuna katkıda bulunabilir. Kulak enfeksiyonlarında adenoidlerin inflamasyonu daha fazla rol oynar, çünkü bebekler nispeten daha büyük adenoidlere sahiptir.

            Bir kulak enfeksiyonu ile ilişkili olabilecek veya benzer orta kulak problemleri ile sonuçlanabilecek koşullar da vardır. Efüzyonlu otitis, bakteriyel veya viral enfeksiyonu olmayan orta kulakta iltihap ve sıvı birikmesidir. Bu, bir kulak enfeksiyonu çözüldükten sonra sıvı birikimi devam ettiği için ortaya çıkabilir. Östaki tüplerinin bazı disfonksiyonu veya blokajı nedeniyle de oluşabilir. Efüzyonlu kronik otitis, sıvının orta kulakta kalması ve bakteriyel ya da viral enfeksiyon olmadan geri dönmesi ile ortaya çıkar. Bu duruö bebekleri yeni kulak enfeksiyonlarına duyarlı hale getirir ve işitmeyi etkileyebilir.

            Kronik süpüratif otitis ise, kulak zarının yırtılmasına veya delinmesine neden olan kalıcı bir kulak enfeksiyonudur. Kulak enfeksiyonları için risk faktörleri oldukça fazladır. Öncelikle, 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocuklar östaki tüplerinin büyüklüğü, şekli ve zayıf bağışıklık sistemleri nedeniyle kulak enfeksiyonlarına daha duyarlıdırlar. Grup ortamlarında bakılan bebeklerde soğuk algınlığı ve kulak enfeksiyonları, evde kalan çocuklardan daha yaygındır. Çünkü virüslere ve daha fazla enfeksiyona maruz kalmaktadır.

Orta Kulak İltihabının Sık Görüldüğü Zamanlar Ve Yapılması Gerekenler

            Kulak enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve gribin yaygın olduğu sonbahar ve kış aylarında daha sık görülür. Çoğu kulak enfeksiyonu uzun süreli komplikasyonlara neden olmaz. Sık veya kalıcı enfeksiyonlar ve kalıcı sıvı birikimi bazı ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Geçici olan hafif işitme kaybı bir kulak enfeksiyonu ile oldukça yaygındır. Ancak, genellikle enfeksiyondan sonra eski haline geri döner.

            Orta kulaktaki kalıcı enfeksiyon veya kalıcı sıvılar daha önemli işitme kaybına neden olabilir. Kulak zarında veya diğer orta kulak yapılarında kalıcı bir hasar varsa, kalıcı işitme kaybı oluşabilir. Konuşma veya gelişimsel gecikmeler oluşabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda işitme geçici veya kalıcı olarak bozulmuşsa, konuşma, sosyal ve gelişimsel becerilerde gecikmeler yaşanabilir.

            Enfeksiyonun yayılması durumunda tedavi edilmeyen veya tedaviye iyi cevap vermeyen enfeksiyonlar, yakın dokulara yayılabilir. Kulak zarının yırtılması meydana gelebilir. Kulak zarı yırtılmalarının çoğu 72 saat içinde iyileşir. Bazı durumlarda cerrahi onarım gereklidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir