Progestan Kilo Aldırır Mı? İştah Açar Mı?

Progesteron, vücutta doğal olarak bulunan bir hormondur. Aynı zamanda laboratuvar ortamında da üretilebilmektedir. Progesteron hormonunun yapay formu tablet, krem veya enjeksiyon halinde kullanılmaktadır ve tablet olanı Progestan’dır. Kadınlar, menstrüel periyotları düzenlemek, hormonal dengesizlikle ilişkili anormal kanamaları ve adet öncesi sendromun şiddetli semptomlarını tedavi etmek, hamile kalmayı kolaylaştırmak ve de düşük riskini önlemek için doktor kontrolü altında Progestan kullanmaktadır. Progesteron, yumurtalıklardan salınan bir hormondur. Progesteron düzeylerinin değişmesi, anormal menstrüel dönemlere ve menopoz semptomlarına neden olmaktadır. Ayrıca, döllenmiş yumurtanın uterusta implantasyonu ve hamileliğin sürebilmesi için progesteron gereklidir. Progestan, yumurtalıklar tarafından salınan hormon olan progesteronun işlevlerini taklit etmektedir.

Progestan, mide rahatsızlığı, sıvı tutulması ve ödem, yorgunluk, akne, uykusuzluk, halsizlik, alerjik deri döküntüleri, ateş, baş ağrısı, depresyon gibi birçok yan etkiye neden olabilir. Özellikle kadın hastalıkları konusunda uygun şekilde kullanılmaz ise, adet dönemi öncesi sendromuna benzer semptomlar, adet kanamalarında düzensizlikler de oluşturabilmektedir. Progestan iştah açar mı sorusu uzmanlar tarafından net bir biçimde yanıtlanmaktadır. Şöyledir ki, bu hormon takviyesi yüksek dozlarda alınırsa, yemek yeme isteği kaçınılmaz olarak artar. Bayanların aklına gelen bir diğer nokta da Progestan kilo aldırır mıaldırmaz mı problemidir. Aynı şekilde, progestan sıvı tutulumu ve ödeme sebep olduğu için, kullananlar kilo aldırdığını zannetmektedir.

 Progesteron Ne İşe Yarar?

  • Regl: Eğer yumurta döllenmezse ve bir kadın gebe kalmazsa, progesteron seviyeleri azalır. Bu durum, menstruasyonun başlangıcını işaret eder.
  • Premenstrüel Sendrom: Adet döngüsü boyunca progesteron düzeylerinde yükselme, premenstrüel sendrom ve göğüs hassasiyeti, ruh hali değişimi ve şişkinlik hissi gibi belirtilere yol açabilir.
  • Gebelik: Gebelik oluştuğunda tüm gebelik boyunca progesteron seviyeleri yüksek kalır. İkinci trimesterde, plasenta yumurtalıkların yerine progesteron üretmeye başlar. Yüksek östrojen ve progesteron seviyeleri, hamilelik süresince ovülasyonu sınırlar. Çok yüksek progesteron seviyeleri, ikizler veya üçüzler gibi birden fazla bebeğe neden olabilir.

 Yüksek Progesteron Belirtileri ve Etkileri

Sağlıklı üreme için progesteron seviyesinin yüksekliğinin gerekmesiyle birlikte, bazı kadınlar progestan kullanırken gebe kalamadıklarında rahatsız edici semptomlar yaşarlar. Bunlar arasında; vajinal kuruluk, göğüslerde şişkinlik hissi, iştah artması, uyku hali, östrojen yetmezliği, kas zayıflığı bulunur.

Progestan iştah açar mı diye düşünülürse, öncelikle bu yapay hormon, yüksek dozlarda kullanıldığında bir miktar yeme isteğini arttırdığı unutulmamalıdır. Ayrıca, vücutta su tutulumuna sebep olabileceği için şişkinlik yapabilmekte ve bu nedenle bayanlar Progestan kilo aldırır mı sorusunun cevabını olumlu yönde zannederler. Halbuki sadece ödem ve şişme meydana gelmektedir. Yine de, belli bazı alışkanlıklar edinerek, formda kalmaya çalışılabilir. Bol bol su içilmelidir. Daha sıklıkla meyve, sebze tüketilmelidir. Tuz alımı azaltılmalıdır. Günlük yürüyüş gibi egzersizler yapılmalıdır. Eğer kişi, Progestan kullanımı sırasında çok fazla kilo aldığından şikayet ediyor ise mutlaka doktoru ile iletişime geçmelidir çünkü doz ayarlaması yapılması gerekiyor olabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir