Toplumumuzda yaygın olarak görülen sağlık sorunlarından biri de astım bronşit hastalığıdır. Birçok nedenlere bağlı olarak meydana gelebilen astım bronşit hastalığı taşıdığı ciddi riskler sebebiyle mutlak olarak tedavi edilmesi gereken önemli bir rahatsızlıktır. Bazı belirtilerinin de bulunduğu astım bronşit hastalığı belirtilerini gösterdikten itibaren genel sağlığı olumsuz yönde etkilediği gibi ayrıca iş ve sosyal aktiviteleri de ciddi anlamda olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün de hastalıklar listesinde yer alan astım bronşit hastalığı hakkında uzmanlar tarafından uyarılar yapılmakta ve astım bronşit hastalığının ilk belirtilerinin görülmesi durumunda hemen doktora başvurulması gerektiğinin altı çizilmektedir.
Tedavi edilebilir bir hastalık olan astım bronşit hastalığının belirgin niteliklerinden biri de genellikle orta yaş ve ileri yaş grubunda yer alan bireyler ortaya çıkabilmesidir. Bu bakımdan uzmanlar astım bronşit hastalığına karşı özellikle orta yaş ve ileri yaş grubundaki bireylerin risk altında bulunduğunu belirtmektedirler. Peki ciddi bir hastalık olan astım bronşit hastalığı nedir nedenleri ve belirtileri nelerdir dilerseniz birçok bireyler tarafından merak edilen bu sorularımızın cevaplarını iç hastalıkları uzmanlarından derlemiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda sizlere hemen bilgiler sunalım. İlk olarak astım bronşit hastalığının genel tanımlaması hakkında sizlere bilgiler aktaralım.
Astım Bronşit Hastalığı Nedir?
Astım bronşit hastalığı, bronşlarda iltihaplanma ile birlikte daralmanın oluşması durumudur. Bu olumsuz duruma bağlı olarak hastada nefes alış verişi güçlüğü, hırıltılı nefes alıp verme durumları ortaya çıkmaktadır. Dolaysıyla astım bronşit hastalığı kronik bir akciğer hastalığı olup tedavi edilememesi durumunda ciddi hastalıkların da meydana gelmesine zemin hazırlayabilen önemli bir hastalıktır.
Astım Bronşit Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Günümüzün en fazla nedenleri bulunabilen sağlık sorunlarından biri hiç kuşkusuz ki astım bronşit hastalığıdır. Uzmanlar bu önemli akciğer hastalığına birçok faktörlerin neden olabildiğinin altını çizmektedirler. Astım bronşit hastalığına neden olabilen faktörler ise şunlardır;
- Hava kirliliği
- Alerjen ve kimyasal maddeler ile yoğun olarak temas edilmesi
- Genetik faktörler
- Sigara kullanımı ve sigara dumanına maruz kalınması
- Üst ve alt solunum enfeksiyonu geçirilmesi gibi birçok olumsuz unsurlar beraberinde astım bronşit hastalığının oluşmasına neden olabilmektedir.
Astım Bronşit Hastalığı Ne Gibi Belirtiler Göstermektedir?
Astım bronşit hastalığının bazı belirtileri de bulunmaktadır. Astım bronşit hastalığının ana belirtileri hastanın nefes alıp vermede zorluk çekmesi ve hırıltılı bir şekilde nefes alıp vermesidir. Bu iki ana belirtiler ile birlikte görülebilen diğer belirtiler ise şunlardır;
Kuru ve inatçı tarzda öksürük
Hastalığın ileri düzeylere ulaşması durumunda vücutta morarmaların meydana gelmesi gibi diğer belirtiler de görülebilmektedir.
Astım Bronşit Hastalığı Nasıl Teşhis Edilmektedir?
Astım bronşit hastalığının teşhisinde bazı testlerin uygulanması gerekmektedir. Uygulanan testler sayesinde astım bronşit hastalığı kolay bir şekilde teşhis edilmektedir. Astım bronşit hastalığının tam teşhisinde başvurulan testler ise şunlardır;
- Test ve tetkikler
- Solunum testi
- Akciğer filmi
- Kan testleri ve deri testleri gibi bazı farklı testler yapılabilmektedir.
Astım Bronşit Hastalığı Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Astım bronşit hastalığının tedavisinde ise şu tedavi uygulamalarına başvurulmaktadır.
Ateş düşürücüler;
Ateş düşürücü ilaçlar sayesinde astım bronşit hastalığına bağlı olarak oluşan ateşin normale indirilmesi sağlanmaktadır.
Öksürük şurupları;
Öksürük şurupları sayesinde ise astım bronşit hastalığına bağlı oluşan kuru ve inatçık öksürüklerin ortadan kaldırılması sağlanmaktadır. Öksürük şurupları sayesinde kuru ve inatçı öksürüklerin etkisini birkaç gün içerisinde kaybettiği bilinmektedir.
Ağrı kesiciler;
Ağrı kesici ilaçlar sayesinde ise astım bronşit hastalığına bağlı oluşan baş veya vücut ağrılarının ortadan kaldırılması sağlanmaktadır.
Yukarıdaki tedavi seçenekleri sayesinde henüz yeni etkilerini göstermiş olan astım bronşit hastalığı birkaç gün içerisinde kolayca tedavi edilmektedir. Bu bakımdan astım bronşit hastalığının kısa sürede tedavi edilmesi açısından hastalığın erken teşhis edilmesi önem taşımaktadır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Uzmanlar astım bronşit hastalığına maruz kalınmaması açısından dikkat edilmesi gerekenlerin ise şunlar olduğunu belirtmektedirler.
- Sigara ve sigara dumanından uzak durulmalıdır.
- Rutubetli ve soğuk ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Alerjiye yol açabilen faktörlerin tespit edilmesi ve uzuk durulması gerekmektedir.
- Kullanılan astım bronşit ilaçları düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
- Doktor tavsiyelerine önem verilmelidir.
- Grip aşısı olunmalıdır.
- Hamam böceklerine karşı önlem alınmalıdır. Özellikle yatak odasında tüylü ve kalın halılar bulundurulmamasına özen gösterilmelidir. Hamam böceklerinin bu tür halılarda barınabildiğini belirtmek isteriz.
Yukarıdaki uygulamalara dikkat edilmesi durumunda astım bronşit hastalığının oluşum riskinin en aza indirilmesi sağlanabilmektedir.
Astım bronşit hastalığından korunulması açısından dikkat edilmesi gerekenler hakkında da sizlere gerekli bilgiler sunduktan sonra astım bronşit hastalığı nedir nedenleri ve belirtileri nelerdir hakkındaki makalemizi sizlere sağlıklı günler dileğinde bulunarak burada sonlandırmaktayız.
Not: Makale bilgilendirme içerikli olup reçete değildir.