Keratokonus Nedir? Keratokonus Belirtileri ve Tedavisi

Birçok doktor, çoğu insanda keratokonusun ortaya çıkış eğiliminin doğumdan geldiğine inanır. Bununla birlikte, hastalık çok daha sonra gelişmeye başlar. Çoğu zaman, gözün önünde korneanın bu patolojisi ergenlik çağında ve 30 yaşından büyük olmayan kişilerde görülür. keratokonus nedir sorusunun cevabı miyop ve astigmat ile karıştırılır. Kornea şekli bozulur, kornea öne doğru sivrileşir ve yer çekimi etkisi ile aşağı doğru bir sarkma ortaya çıkar bu da miyop, astigmat gibi hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Astigmatizm veya kısa görüş mesafesi için belirli bir andaki bu hastalık maskelenebilir. Hastalık çok tehlikelidir, çünkü ihmal edilen vakalarda kornea rüptürü ve hatta göz kaybı meydana gelebilir.

 Keratokonus nedir?

           Keratokonus nedir sorusunun tam olarak cevabı korneanın oldukça inceldiği kronik ilerleyici bir süreçtir. Benzer bir durum, iç katmanlarının kollajen lifleri arasındaki bağın zayıflamasının bir sonucu olarak gelişir. Bunun bir sonucu olarak göz gövdesi içinde artan basınç ile astigmat ve miyop oluşumu ve göz korneasında bozulma olmaya yol açar.

 Keratokonus Belirgin bir deformasyon ile göz korneasının şekli konik olur. Bir süre sonra, hastalığın ilerlemesi yüzünden bulanık görme veya göz kabuğun şişmesi görme oranını düşürür. Böyle bir hastalık, ergenlik çağında gelişmeye başlar ve hastalığın ana bulguları yalnızca 20-30 yıl içinde ortaya çıkabilir. Yaşlı insanlarda hastalığın oluşumu oldukça nadirdir. Bazı hastalarda, bu rahatsızlık esas olarak gözlerde lazer düzeltme sonrasında ortaya çıkar. Keratokonus konusunda insanlar tam bilgi sahibi olmadığı için, geç müdahale de farklı problemlere yol açıyor. Astigmatizma derecesini, korneanın refraktivitesini ve oküler zarı kalınlığını doğru bir şekilde belirlemek için çalışmalar yapılır. Konik biçimli çıkıntının boyutunu belirlemek için bilgisayarlı tomografi de öngörülebilir. Ne yazık ki, birçok durumda, keratokonusun erken evrede saptanması zordur.

            Keratokonus hastalığı görünüş nedenine bağlı olarak birincil ve ikincil derece diye ikiye ayrılır. Ve vakaların % 95’inde deformasyon bilateraldir, diğer bir deyişle, her iki göz de kornea inceltilmesine maruz kalmaktadır. Tek taraflı keratokonus hastaların sadece % 5’inde görülür. Kornea deformasyonun da koni 5 mm’ye yükseltilir, değişim merkezdedir. Korneanın çıkıntısı yaklaşık 6 mm’dir, deformasyon aşağı doğru sarkar. Oftalmologlar bu küçük morfolojik değişiklikleri düzeltir. İkinci aşamada, doktorlar gözlükle miyop ve astigmatizmayı düzeltmeye çalışır. Hastalığın en ağır şekli ile korneanın koni şekilli deformasyonu 62 diopt olduğu durumlardır. Bu aşamada, kornea tamamen bulanıktır ve görme büyük ölçüde azalır. Kırılma tehlikesi vardır, bu da gözün kaybolmasına sebep olabilir. Bu nedenle, derhal cerrahi müdahale gereklidir.

Keratokonus Neden Olur?

            Gözün kornea tabakasını olumsuz etkileyen keratokonus, genellikle genetik faktörlere bağlı olarak görülen bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa sahip olan kimselerin ailelerinde de keratokonus şikayeti gözlemlenmektedir. Bu hastalık gözün saydam tabakasının yani kornea kısmının çeşitli nedenler ile zayıflamasına ve incelmesine bağlı olarak da gelişebilir. Gözde oluşan yaralanmalar, dikkatli bir muayeneden sonra yapılmayan lazer ameliyatları, bazen bu hastalığa sebep olmaktadır. Çünkü lazer ameliyatları her göz için uygun değildir. Bu ameliyata karar verilirken hastanın göz yapısı ve gözünde oluşan problem ciddi biçimde incelenmeli ve ameliyata bu aşamadan sonra karar verilmelidir. Aksi durumda yapılan ameliyatlar gözün saydam tabakasının zayıflamasına sebebiyet verir ve bunun sonucunda da keratokonus hastalığı oluşur.

            Bu rahatsızlığın görüldüğü diğer bir hasta grubu da alerjik bünyeye sahip olan hastalardır. Alerji hali, gözlerde kaşıntıya neden olmakta ve hastalar yoğun bir şekilde gözlerini ovuşturarak, aslında kornea tabakasına farkında olmadan zarar verebilmektedir. Sürekli olarak ovuşturulan gözlerde kornea tabakası incelir ve sonuçta keratokonus hastalığı oluşur.

Keratokonus Tehlikeli Bir Hastalık Mıdır?

            Genellikle hastalar tarafından korkutucu olarak tanımlanan bir hastalık olan keratokonus hakkında keratokonus körlüğe neden olur mu? Sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Teşhisi erken safhalarda kolay olmayan bu hastalık eğer gereken önlemler alınmazsa, görme kayıpları ile sonuçlanabilmektedir. 20 ve 40 yaş aralığında ilerleme safhasını geçiren bu hastalık, genellikle basit bir miyop veya astigmat ile karıştırılmaktadır.

            Çoğu hastada bu rahatsızlığın varlığı topografik tetkik ile tespit edilir ve bu tetkikler genelde lazer ameliyatlarından önce uygulanır. Birçok hastada lazer ameliyatı öncesinde tesadüfen keratokonus hastalığı tespit edilmiştir. Bu nedenle gözlük numaralarında sık değişme ve yoğun görme şikayetleri yaşayan hastaların, detaylı bir doktor muayenesine başvurması gerekmektedir. Hastalığın erken teşhisi, tedavi sürecini kolay kılmaktadır.

Keratokonus Belirtileri nelerdir?

     Halk arasında göz incelmesi olarak da adlandırılan keratokonus hastalığı, görmede çarpıklık hissi ve bulanık görmeye neden olur. Çünkü bu göz rahatsızlığı korneanın ışık kırma özelliğini değiştirir. Bu durum görmede bozukluk yaratır. Görme bozukluğu şikayeti ile doktora giden hastalara genellikle miyop ve astigmat teşhisi konularak gözlük verilir. Fakat hastalığın tespit edilmesi için hastaya kornea topografı olarak tanımlanan Pentacam ve Orbscan yöntemleri uygulanabilir. Günümüzde bu yöntemler sayesinde keratokonus çok erken safhalarında tespit edilmektedir.

            Keratokonus hastalığının seyri, hastalara göre değişiklik gösterir. Bu rahatsızlıkta en önemli keratokonus belirtileri arasında, hastanın yeni bir gözlük almasına rağmen kısa süre sonra görme sıkıntılarının yeniden başlaması bulunmaktadır. Hasta doktora tekrar gittiğinde, gözlük numarasının değiştiği tespit edilir ve yeni bir gözlük verilir. Gözlük numarasının sık değişmesi bu hastalığın önemli bir işaretidir.

           Keratokonus belirtileri ile görme aşamalı olarak kötüleşir. Diopter sayısındaki artış nedeniyle hastalar gözlüklerini sürekli değiştirmelidir. Hastalık çok hızlı ilerlediği durumlarda bazen hastanın gözlük değiştirme zamanı kalmaz. Bu durumda, mutlaka keratokonusa cerrahi müdahele etmek gereklidir. Çoğu zaman keratokonus belirtileri TV izlerken veya kitap okurken gözlerini iki katına çıkarır. Buna ek olarak, aşağıdaki belirtiler de olabilir:

  1.  Görme organlarının kaşınması ve tahrişi;
  2.  Net görememe ve fotofobi;
  3.  Hızlı göz yorgunluğu;
  4.  Çift görme;
  5.  İlerleyici astigmat ve miyop;
  6.  Yanma hissi.

 Keratokonus tedavisi

            Keratokonus hastalığı Gözlük, kontakt lens ile haricen çapraz bağlama tedavisi ve kornea içi halka tedavisi gibi cerrahi yöntemler ile tedavi edilir. Kontakt lensler ve böyle rahatsızlığı düzelten gözlükler kullanmak tamamen görme problemlerinden kurtulmanıza yardımcı olmazlar. Hastalık, tamamen körlüğe neden olabilir, ayrıca bu hastalığa sahip olan insanlar hayat boyu hastalığı taşırlar.

      Günümüzde keratokonus tedavisi çeşitli yöntemler uygulanarak yapılmaktadır. Erken dönemlerinde yakalanan kerotokonus hastalığı için özel olarak üretilen sert yapılı lensler kullanılmaktadır. Bu sert lensler, gözün bombeleşmesini düzeltebilir ve görmede rahatlık sağlar. Fakat bu lensler ile hastalığın durdurulması mümkün değildir.

            Bu hastalıkta başka bir tedavi yöntemi de INTACS yani İntra Korneal Ring uygulamasıdır. Bu uygulama, hastanın kornea tabakası içerisine bir halka yerleştirmeyi içermektedir. Uygulanan bu halka hastalığın ilerlemesini biraz olsun durdurabilir. Son yıllarda keratokonus tedavisinde uygulanan başka bir yöntem daha bulunmaktadır. Corneal Cross Linking adı verilen bu uygulama sayesinde korneanın direnci arttırılarak, incelme durdurulabilir. Bu yöntem ile son zamanlarda başarılı sonuçlar elde edilmiştir. 

Diğer Belli Başlı Tedavi Yöntemleri

 Cerrahi operasyon

            Hastalığın derecesine bağlı olarak tedavi prosedürleri artar. Bununla birlikte, konservatif terapi korneanın deformasyonunu tamamen ortadan kaldıramaz. Bu tedaviye, tonunu yükseltmek, tahriş ve rahatsızlığı azaltmak için başvurulmuştur. Uzmanlar, kural olarak keratokonus ile özel damlalar uygulamak için tavsiyede bulunur. Cerrahi keratokonus tedavisi müdahaleler de farklı mekanik faktörlere karşı dirençlerini arttıran ve korneayı güçlendiren kolajen elyaflarında özel bağlar oluşturmaya başlarlar. Bu tarz ameliyatlardan sonra üzerinde özel bir kontak lens takılan bir antibiyotik uygulamasıdır. Bu optik lens, ameliyattan yaklaşık 4 gün sonra takılmalıdır. Tüm hastalara cerrahi tedavi tavsiye edilemez. Uzman, ancak hastayı muayene ettikten ve tüm testleri inceledikten sonra ileri tıbbi sebeplerden dolayı ameliyat önerebilir.

 Keratokonus gelişimi nasıl önlenir?

            Çoğu zaman, tarif edilen hastalık yavaş ilerlemektedir. Bazen gelişimi herhangi bir aşamada bile durabilir. Keratokonus’un tedavisinde önemli olan erken teşhistir. İltihaplı ve alerjik reaksiyonların alınması göz bakımının ve kontrolünün sıkça yapılması gereklidir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri