Akciğerde Leke Nedir?
Akciğer filminde beyaz nokta şeklinde görülen ve 3 cm.den küçük beyaz oluşumlara “akciğerde leke” denir. Aslen insanların çoğunda bulunur ve pek azı kanser hücresi içerir. Pulmoner nodül olarak da adlandırılan akciğerde leke nedir?
Akciğerde çeşitli kitle oluşumları filmde beyaz bir nokta şeklinde görülür. Bu kitle büyümeleri kısaca akciğerde leke nedir? Sorusunun cevabıdır. Kanserli kitleler genellikle 3 cm.den büyük olur. Kanser içermeyen lekeler yuvarlak şekillidir ve bir lekeyi andırdığından bu isimle adlandırılır. Kanser kitleleri ise düzensiz şekillere sahiptir. BT taramalarının birçoğunda akciğerde lekeye rastlanır. Kötü düşünmemekle birlikte lekenin kaynağı mutlaka araştırılmalıdır. Akciğer kanseri, filmde leke oluşumu dışında zayıflama, balgam, soluk alıp vermede güçlük, nefeste hırıltılı ses ve geçmeyen öksürük gibi belirtiler de verir.
Akciğerde leke neden olur?
Kanser dışında akciğerde leke oluşumun birçok nedeni vardır ve bunların birçoğu da çabuk tedavi edilebilen durumlardır.
1. Akciğerde oluşan enfeksiyonlar ve iltihabi durumlar.
2. Mantar hastalıkları.
3. Tüberküloz; akciğerde iltihap oluşturur.
4. Hamartom oluşumlar; çeşitli organizmaların oluşturduğu topluluklardır.
5. Lipomalar; yağ hücre birikimleridir.
6. Fibromlar; lifli doku oluşumlarıdır.
7. Kan damarlarında ki sorunlar leke oluşturabilir.
8. Yaş ilerledikçe pigment kaybı akciğerde leke görünümü verebilir.
9. Sigara içmek veya içilen ortamlarda uzun süre bulunmak.
10. Zararlı partikül içeren havayı uzun süre solumak.
Kanserden ne zaman şüphelenmeli?
Akciğer filminde leke çıkan hastalara doktor gerekli görürse kanser taraması önerir. Özellikle de lekenin büyüklüğü 3 cm.den büyük ve şekli yuvarlak değil düzensiz olursa. Filminde leke çıkan insanlar akciğerde leke kanser belirtisi mi telaşına kapılırlar. Bu durum normaldir. Lekelerin kanser çıkma olasılığı düşüktür. Peki, akciğerde leke kanser belirtisi mi sorusunun cevabının evet olabileceği durumlar nelerdir?
1. Akciğerdeki lekenin 3 cm.den büyük ve şeklinin düzgün bir yuvarlak olmaması.
2. Hastanın kan tahlil değerlerinde görülen anormallikler.
3. Hastada zayıflama ve geçmeyen halsizlik.
4. Sürekli öksürük ve balgam oluşumu ile zor nefes alma, hırıltılı ses.
5. Hastanın kendini sürekli yorgun hissetmesi.
Kanser büyümesi varsa bu durum genellikle metastaz yani başka bir alandan sıçrama şeklinde görülür. Tedavi erken aşamada başarılıdır. Akciğerin kendi kanser oluşumlarında erken teşhis durumunda hastanın kurtulma ihtimali yüksektir. Her iki ciğerde aynı anda kanser oluşumu varsa hastanın tedavi süreci zorlaşır.
Akciğerde leke tedavisi
Kanser oluşumları dışında akciğerde leke nasıl tedavi edilir? Birçok hasta akciğerde leke geçer mi şeklinde soru yöneltir. Bu sorunun cevabı çoğu kez doğru tedaviyle evet şeklinde verilebilir. Öncelikle filminde leke çıkan hasta doktor tarafından muayene edilir. Uzman doktorlar araştırma yapılması gerekmeyen leke guruplarını bilmektedir ama tedbir amaçlı test uygularlar. Bu testler çeşitli görüntüleme tetkikleriyle kan ve tükürük örneği gibi testleri de kapsayabilir. Sorunun kaynağı tam olarak tespit edildiğinde akciğerde leke geçer mi sorusunun cevabı genellikle olumlu olarak verilir. Doğru tedavi ve ilaç uygulamasıyla leke hastalıkla birlikte yok olur. Bazı lekelerse kalıcıdır ama hastaya bir zararı da yoktur.
Lekeler için bazı şüpheli durumlarda ağız veya burun yolundan kameralı sistemlerle girilerek iç görüntüleme teknikleri kullanılır. Aynı şekilde hastalığa göre dondurma akciğerde leke nasıl tedavi edilir sorusunun cevaplarından biridir. Dondurulan bölge zaman içerisinde hücreler tarafından temizlenir ve leke kaybolur. Dondurma işlemi ancak sınırlı leke kaynakları için geçerli bir yöntemdir. Mantar veya enfeksiyon durumu için uygun ilaçlar vardır.
Hastaya bir zararı olmayan ve tedavi gerektirmeyen lekelerin yok edilmesinde de gerek yoktur. Hastanın bu durumdan psikolojik olarak rahatsız olmaması için kendisine her hangi bir sağlık sorunu yaşamayacağı belirtilmelidir.
Kanser lekeleri
Kanser oluşumu yüzünden meydana gelen lekelerde ise durum ciddiye alınmalıdır. Kanser bir sıçramayla da akciğer bölgesinde oluşacağından tüm vücut için kanser taraması yapılmalıdır. Bu durumda kanser kaynağı da tedaviye edilmelidir. Örneğin bağırsakta meydana gelen bir kanser oluşumu buradan ileri devrede çıkarak akciğere yerleşip yeni bir kanser oluşumu meydana getirebilir.
Yapılan araştırmalar akciğer lekelerinin pek azının kanser olduğunu göstermektedir. Üstelik kanser durumunun da daha çok metastaz yoluyla akciğerde oluştuğu bilinmektedir. Akciğerin kendisinde de kanser görülebilir. Bu durumda hastalıklı bölge alınır ve ek tedavi yöntemleri ile hastanın sağlığına kavuşturulması amaçlanır. 1. evre kanser tedavisi nispeten kolaydır. İlerleyen kanser vakalarında ise akciğerin alınması söz konusudur. İki akciğere yayılma durumunda ise hastanın hayatta kalmasını sağlamak çok zorlaşır.
Sigara içilmesi çeşitli akciğer hastalıklarına yol açtığı gibi kanser oluşumuna da sebep olabilir. Üstelik sadece içenler değil içilen ortamda bulunanların da tehlike altında olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca hava kalitesi olarak düşük ve zararlı partikül içeren ortamlarda yaşayanlar da akciğer hastalıkları ve kanser tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Bu bakımdan akciğer filminde küçük de olsa bir leke görüntüsü varsa doktor kontrolünde gerekli araştırma ve tetkiklerin bir an önce yapılmasında fayda vardır.