Yumurtanın Sağlığa Etkileri

Yumurta “süper gıda” olarak adlandırılan bir besin olmaktadır. İçeriği zengin olduğu için tüketimi tercih edilir.  Hatta yumurtalar en besleyici yiyecekler arasında sayılırlar. Çünkü bir yumurta, tek bir hücreyi canlıya dönüştürmek için gereken tüm besinleri içerir. Bu sebeplerden ötürü yumurtanın faydalarını bilimsel yönleriyle açıklayacağız. Yumurtanın faydaları nelerdir, neden tüketilmelidir, yumurtanın zararları var mıdır gibi soruları yanıtlayacağız. Merak ettikleriniz için sitemizdeki diğer yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

İşte 1 büyük adet haşlanmış yumurtanın besin değerleri:

A Vitamini: günlük A vitamini ihtiyacımızın %8’i

Folat: günlük folat ihtiyacımızın %14’ü

B12 Vitamini: günlük B12 vitamini ihtiyacımızın %23’ü

Riboflavin (B2 vitamini): günlük B2 vitamini ihtiyacımızın %20’si

Fosfor: günlük fosfor ihtiyacımızın %7’si

Selenyum: günlük selenyum ihtiyacımızın %28’i

Yumurtalar ayrıca D vitamini, E vitamini, B6 vitamini, kalsiyum ve çinko içerir. 2 yumurta kaç kalori, soranlar için ortalama 156 kalori içerir ve 12 gram protein ve 10 gram yağ bulundurur. Yumurtalar ayrıca sağlık için önemli olan başka çeşitli besin öğeleri de içerir. Aslında, yumurtalar hemen hemen ihtiyacınız olan her besin öğesinden biraz içerirler. Bu sebeple yumurta besin değeri açısından oldukça zengindir.

Yumurtanın kolesterol içeriği ve etkileri

Kolesterol içeriği yüksek bir besin olan yumurta uzun bir süre kolesterol hastalarında kısıtlanmıştı. Çünkü tek bir yumurta 186 mg kolesterol içermektedir. Ancak daha sonrasında yumurtanın kandaki kolesterolü yükseltmediği görülmüştür. Yumurtanın zararlarından görülen bu durum artık geçerli görülmemektedir.  Karaciğer aslında her gün büyük miktarlarda kolesterol üretir. Aslında, kolesterol içeren besinleri normal düzeyde yediğinizde, karaciğeriniz kolesterol seviyelerini dengelemek için daha az kolesterol üretebilmektedir. İstisna bir durum olarak genetik etkili yüksek kolesterol hastası olan kişilerde aşırı yumurta tüketimi tavsiye edilmeyebilir.

İyi kolesterolü yumurta tüketerek yükseltebilirsiniz

HDL kolesterol adını verdiğimiz kan değeri, iyi huylu kolesterol olarak da bilinir. Bu değerin yüksek olması kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Araştırmalara göre HDL kolesterolü yüksek olan kişilerde kalp krizi ve inme riski de daha az olmaktadır. Yumurta faydaları arasında iyi huylu kolesterolü yükseltmek de görülmüştür.  Yapılan bazı çalışmalarda yumurta tüketiminde HDL kolesterolünün %14 civarına kadar yükselebildiği görülmektedir. Günde 1 yumurta tüketmek birçok insan için yeterli sayılabilir.

Bunları da Okumalısınız :  Çocukluk Çağı Obezitesi

Yumurta, önemli bir besin öğesi olan ‘’KOLİN’’ içerir

Kolin, çok bilinmese de önemli bir besin öğesidir. Genellikle B grubu vitaminleri ile aynı grupta sayılır. Bu besin öğesi hücre zarlarını ve beyindeki sinyal moleküllerini oluşturmak için kullanılır. Vücutta depolanabildiği için eksikliği nadir görülür. Yumurtalar iyi bir kolin kaynağıdır. 1 adet yumurta 100 miligramdan fazla kolin içerir. Yumurta faydaları arasında kolin içeriği de önemli bir yer tutar.

Göz sağlığı için yumurtanın faydaları

Görme yeteneği yaşla beraber normal olarak azalabilir. Bu azalmayı yavaşlatmak için beslenme de oldukça önem kazanır. Lutein ve zeaksantin olarak adlandırılan 2 besin öğesi göz sağlığı için iyi antioksidanlar arasında sayılır. Bu güçlü antioksidanlar retinada birikir ve göz sağlığını korurlar. Yapılan çalışmalar, bu besin ögelerinin çok yaygın iki göz bozukluğu olan katarakt ve sarı nokta hastalığı riskini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermektedir. Yumurta sarısı bol miktarda hem lutein hem de zeaksantin içerir. Bu sayede yumurtanın sarısı faydaları arasında göz sağlığını korumak da yer alır. Bunun yanı sıra yumurta iyi bir A vitamini kaynağıdır. A vitamini de görme sağlığını korumaktadır.

Omega 3 yağ asitleri içerir

Yumurtaların içeriği tavuğun cinsine, yetiştirilme şekline bağlı olarak değişebilir. Örneğin iyi yemlerle beslenen tavukların daha fazla omega 3 yağ asidi içerdiği görülmektedir. Omega 3 faydaları oldukça fazla olan bir yağ asidi çeşididir. Omega 3 yağ asitleri kalp hastalığı için iyi bilinen bir risk faktörü olan trigliseritlerin düşürülmesinde rol oynarlar. Bunun yanı sıra beyin sağlığı için de omega 3 faydaları bulunmaktadır.  Bu yağ asitleriyle ilgili detaylı bilgiyi sitemizden okuyabilirsiniz.

Yüksek kaliteli protein içerir

Proteinler insan vücudunun ana yapı taşlarıdır. Beslenmede yeterince protein olmalıdır. Yumurta ise anne sütüne en yakın proteini içermesiyle bilinir. Bu sebeple 6 aydan itibaren bebeklere ilk verilen gıdalardan biri olmaktadır.  1 yumurta 6 gram protein içeriğiyle oldukça iyi bir kaynak haline gelir. Hem yumurta sarısında hem de beyazından protein vardır. Daha çok yumurta beyazı faydaları proteinden kaynaklanır. İnsan vücudu yumurtadan alınan proteinden tümüyle yararlanabilir. Yani ihtiyacımız olan tüm temel aminoasitleri yumurtadan alabiliriz.  Yeterli protein almak kas kütlesini artırmaya, kan basıncını düşürmeye ve kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Bunları da Okumalısınız :  YURT DIŞINDA DİYETİSYEN DESTEĞİ NASIL ALINIR?

Yumurta tok tutmaya destek olur

Protein en doyurucu besin öğelerinden sayılır. Bu sebeple yumurtalar içerdiği yüksek protein sayesinde uzun süre tokluk sağlarlar. Hatta yumurta ile güne başlayanların sonraki öğünlerde daha kontrollü besin tükettikleri görülmüştür. Zayıflama diyetlerinde de yumurta faydaları ve tok tutuculuğu sayesinde destek olabilir. Ayrıca karın bölgesindeki yağlanmayı azalttığı çalışmalar da mevcuttur. Sabah 1 yumurta tükettiğinizde daha uzun süre tok kalabilir ve sonrasında daha az kalori alabilirsiniz.

Yumurtayı nasıl tüketebiliriz

Günde 1-2 yumurta tüketmek genellikle çoğu kişi için ideal görülür. Yoğun egzersiz gibi özel durumlarda miktar değişebilir. Ancak özellikle sıcak yaz aylarında yumurta yeme isteği azalabilir. Böyle durumlarda yumurta faydaları için farklı hazırlama şekilleri kullanabilirsiniz. Örneğin bol yeşillikli bir yumurta salatası hazırlayabilirsiniz. Böylece yumurtayı soğuk tüketebilirsiniz. Sebzeli omlet, menemen deneyebilirsiniz. Menemen, omlet gibi seçenekleri az yağlı yapmaya özen gösterirseniz hem sağlıklı hem de tok tutucu seçenekler olacaktır. Yine yumurta tüketebilmek için tahıllı unlarla pankek, krep hazırlayabilirsiniz. Yumurta sevmeyen çocuklara da bu şekilde yedirmek kolay olabilir.

Özetle;

Yumurta tüketimi genel sağlık için faydalı olmaktadır. Uzmanlara göre günde 3 yumurtaya kadar tüketim güvenli görülmektedir. Daha fazla tüketenler için de yumurtanın zararları bilinmemektedir. Bu sebeple herhangi bir alerjiniz yoksa günlük yumurta tüketebilirsiniz. Çeşitli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar almaya destek olur. Kaliteli protein içeriği sayesinde kas kütlesini arttırmaya destek olur ve vücut için önemli aminoasitleri bulundurur. Yumurta tüketemediğiniz zamanlar farklı tarifler deneyebilir, yemeklere ekleyebilirsiniz. Besleyici, tok tutucu ve kolay ulaşılabilir harika bir besindir.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri