Popüler bir içecek olan kefir dünyanın dört bir yanında birçok kültürde temel gıda olarak bulunmaktadır. Yüksek besin değeri, sindirim sistemi ve bağırsak sağlığı için faydalarını çokça duymuş olabilirsiniz. Ayrıca kefirin probiyotik etkisi de oldukça popüler hale gelmiştir. Bu sebeple sıkça aldığımız sorular arasında kefir de bulunmaktadır. Kefir nedir, faydaları nelerdir, ne zaman içilmelidir, nasıl yapılır gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Bu yazımızda kefirin sağlığa faydalarını derledik. İşte kefirin 8 önemli faydasını okuyabilirsiniz:
1- Kefir, Besin Öğesi Açısından Oldukça Zengindir
Kefir, Doğu Avrupa ve Güneybatı Asya’nın bazı bölgelerinden gelmektedir. İsmini, yemek yedikten sonra iyi hissetmek anlamında kullanılan Türkçe “keyif” kelimesinden alır. Kefir nedir soranlar için geleneksel olarak inek sütü veya keçi sütü ile yapılan fermente bir içecektir. Süte kefir mayası taneleri eklenerek yapılır. Bu kefir mayası görünüşte karnabaharı andıran buğday benzeri bakteri kolonilerinden oluşur. Sütün içine eklenen kefir mayasındaki bakteriler 24 saat içerisinde çoğalarak sütü kefire dönüştürür. Daha sonra taneler çıkarılır ve tekrar kullanılabilir. Kefir, protein, B grubu vitaminleri, kalsiyum içeren zengin içerikte bir içecektir. Ayrıca 1 bardak kefir, kullanılan sütün türüne bağlı olarak yaklaşık 104 kalori, 11 gram karbonhidrat ve 3 gram yağ içerir.
2- Kefir, Güçlü Bir Probiyotiktir
Bazı bakteriler sağlık üzerinde yararlı etkilere sahip olabilir. Probiyotikler olarak bilinen bu bakteriler, sindirime, kilo yönetimine ve zihinsel sağlığa yardımcı olarak sağlığı çeşitli şekillerde etkileyebilirler. Yoğurt, en iyi bilinen probiyotik besindir, ancak aslında kefir çok daha güçlü bir probiyotik kaynağıdır. Kefir mayası, 61 adede kadar bakteri içerebilir, bu da kefiri çok zengin ve çeşitli bir probiyotik kaynağı yapar. Kefirin faydaları da genellikle bu bakterilerden kaynaklanır. Bağırsak sağlığına dost olması özellikle kefirin faydaları arasında önemli bir yer tutar.
Bunları da Okumalısınız : Suyun Zayıflamaya Etkisi
3- Kefir Güçlü Anti bakteriyel Özelliklere Sahiptir
Kefirdeki bazı probiyotiklerin enfeksiyonlara karşı koruduğu düşünülmektedir. Bu probiyotik grubu bakteriler Lactobacillus olarak adlandırılır. Kefirin faydaları arasında Lactobacillusun anti bakteriyel etkisi de sayılabilir. Yapılan çalışmalar, bu probiyotiğin Salmonella, Helicobacter pylori ve E. coli gibi çeşitli zararlı bakterilerin büyümesini engelleyebileceğini göstermektedir. Kefirde bulunan bir tür karbonhidrat grubu da anti bakteriyel özelliklere sahiptir. Bu sayede kefirin faydaları arasında anti bakteriyel özellikle de önemli bir yer tutar.
4- Kefir Kemik Sağlığını İyileştirebilir Ve Osteoporoz Riskini Azaltabilir
Osteoporoz, kemik dokusunun bozulması ile karakterize bir kemik hastalığıdır. Özellikle kadınlarda önemli bir endişe kaynağıdır. Genellikle menopoz sonrası yaşlı kadınlar arasında yaygındır ve kırık riskini önemli ölçüde artırır. Yeterli kalsiyum alımını sağlamak, kemik sağlığını iyileştirmenin ve osteoporozun önüne geçmenin en etkili yollarından biridir. Kefirin içinde ne var soranlar için baktığımızda da iyi bir kalsiyum kaynağı olduğunu görebiliriz. Ayrıca sütten yapılan kefir sadece harika bir kalsiyum kaynağı değil aynı zamanda kalsiyum metabolizmasında önemli bir rol oynayan K2 vitaminini de içerir. K2 vitamini de kemik kırıkları riskini azaltmaktadır. Kemik sağlığı için kefirin içindeki kalsiyum ve K2 vitamininden faydalanabilirsiniz.
5- Kefir Kansere Karşı Koruyucu Olabilir
Kanser, günümüzde önemli ölüm sebeplerinden biri olmaktadır. Hücrelerin kontrolsüz büyümesi gibi tümör olarak adlandırılan kanser çeşitleri de oldukça yaygındır. Yapılan çalışmalar, fermente süt ürünlerindeki probiyotiklerin tümör büyümesini azaltabileceğini düşündürür. Kefirin faydalarından biri de bağışıklık sistemini uyararak kanser ile mücadeleye destek olabilmesidir. Kesin çalışmalar olmasa da yapılan deneylere göre kefir tüketimi desteklenebilir. Bu sebeplerle günde 1-2 bardak kefir içmek ve yoğurt tüketmek doğal olarak probiyotik almayı sağlayabilir.
6- Kefirin İçerdiği Probiyotikler Çeşitli Sindirim Sorunlarına Yardımcı Olabilir
Kefir içerisindeki probiyotikler sayesinde bağırsaklarınızdaki dost bakterilerin dengesini düzeltmeye yardımcı olabilir. Bu sebeple ishal ve kabızlık gibi sorunların çözümünde etkili görülürler. Ayrıca yapılan birçok çalışmaya göre probiyotik gıdalar birçok sindirim sorununu hafifletebilir. Bunlar kefirin faydaları arasında oldukça önemlidir. Hassas bağırsak sendromu, Helicobakter pylori enfeksiyonunun neden olduğu ülserler gibi sindirim problemleri örnek olarak gösterilebilir. Sindirim problemi yaşayanlar için kefir içerdiği probiyotikler sayesinde iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca benzer şekilde meyveli kefir faydalı mı düşünenler için hazır meyveli kefirlerin içindekilere bakılmalıdır. Genellikle meyveli kefirler aroma verici ve şeker içerebilirler. Bu sebeple sade kefir kadar fayda görülmeyebilir. Ancak ev yapımı meyve ve kefir karışımları denenebilir.
Bunları da Okumalısınız : Enginarın Sağlık Üzerine Etkileri
7- Kefirde Laktoz Oranı Düşüktür
Süt ve süt ürünleri, laktoz adı verilen doğal bir şeker içerir. Bazı kişiler laktozu düzgün bir şekilde parçalayamaz ve sindiremez. Bu duruma laktoz intoleransı denir. Laktoz intoleransının şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bazı durumlarda süt ve süt ürünleri tamamen tüketilemezken bazı durumlarda düşük laktozlu besinler sindirilebilir. Kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünlerinde laktoz süte göre daha düşük olmaktadır. Bu sayede daha kolay sindirilirler. Laktoz intoleransınız varsa kefirin faydalarından biri de laktozu düşük olmasıdır. Ayrıca laktozu parçalamaya yardımcı olabilecek enzimler de içerir. Bu sebeplerle kefir, sütle karşılaştırıldığında laktoz intoleransı olan kişiler tarafından genellikle iyi tolere edilir.
8- Kefiri Evde Yapmak Çok Kolay
Kefiri hazır bulabileceğiniz gibi evde yapmak da pratik olmaktadır. Evde kefir yapmak için süt ve kefir mayasına ihtiyaç vardır. Kefir mayasını satan yerler olabildiği gibi kefir yapan birinden de ulaşabilirsiniz. Çünkü bu kefir taneleri her kefir yapımında çoğalmaktadır. 1-2 yemek kaşığı kefir mayasını bir kavanoza alın. Üzerine 500 ml günlük süt ilave edin. Mayalar çoğalacağı için kavanozu tamamen doldurmayın. Ardından kavanozun kapağını kapatın. Karanlıkta ve oda sıcaklığında 1-3 gün arası bekletin. Sütünüz topaklı görünmeye başladığında, kefirinizin hazır olduğunu anlayabilirsiniz. Hazırlanan kefirimizi yavaşça süzün ve kefir mayalarını ayırın. Kefir mayalarını kısa sürede tekrar kullanmayacaksanız buzlukta uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Aksi halde kısa sürede bozulabilirler.
Kefir Sahurda İçilir Mi?
Ramazan ayında olduğumuz için sıkça merak edilenlerden biri de sahurda kefir içilir mi sorusu olmaktadır. Tok tutan bir sahur için protein kaynakları önem kazanır. Yumurta, peynir, kuruyemişler tok tutucu besinler olarak sahurda tercih edilir. Ayrıca süt ve süt ürünleri de sahurda tok tutan ve sıvı ihtiyacını karşılayan besinlerdendir. Kefir yukarıdaki sağlığa etkileri sayesinde sahurda tercih edilebilir. Ayrıca iyi bir protein kaynağı olduğu için sahurda kefir içmek tok tutucu olabilir. Bunun yanı sıra ramazan ayında kabızlık sıkça görülmektedir. Kefirin faydaları arasında sindirime destek olmak da vardır. Ramazanda bağırsak sağlığı için de sahurda kefir tüketilebilir. Detaylı bilgilenmek için ramazan ayında beslenme önerileri yazımızda da okuyabilirsiniz.
Bunları da Okumalısınız : Karaciğer Yağlanması
Özel İçerikler Burada: Diğer Yazıları Kaçırmayın