Chia Tohumu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

TOKLUK İÇİN CHİA TOHUMU

Chia tohumu (latince ismi: silvia hispanica), yeni popüler olmuş bir besin gibi görünse de geçmişi M.Ö 3500’lere kadar uzanmaktadır. Maya dilinde “güç” anlamına gelen chia,  Aztekler ve Mayalar tarafından kullanılmıştır.

Chia tohumunun içeriği nasıldır?

Chia tohumu içerik olarak lif ve omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.  Kaliteli protein, kalsiyum, demir,  çinko,  bakır, mangan, magnezyum ve B3 vitamini içermektedir. Ayrıca chia tohumu antioksidan açısından da zengin bir besindir.

Enerjisi yüksek gibi görünse de tüketim önerisi 10-20 gram olduğu için aslında idealdir. 100 gram chia tohumu kalorisi 486’dır. 1 yemek kaşığı chia tohumu gramı yaklaşık 20 gram’dır. Günde 1-2 yemek kaşığı şeklinde tüketilebilir.

Chia tohumunun faydaları nelerdir?

Chia tohumu, 28 gramında 11-12 gram lif içeriği ile tam bir bağırsak dostudur, diyebiliriz. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek karın ağrısı, kabızlık, gaz ve şişkinlik problemlerine karşı destek olmaktadır. Herhangi bir bağırsak hastalığı olmayanlar için düzenli lif alımı bağırsak enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. Dikkat etmemiz gereken durumlar ise crohn, ülseratif kolit gibi hastalıkların ateşli dönemleridir. Bu dönemde chia tohumu gibi lifli besinler sınırlandırılır.

Lif içeriği sayesinde kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve chia tohumu tokluk sağlar.

Chia tohumu su ile 10 kat fazla şişerek jelleşir. Midede fazlaca hacim kaplayarak yine chia tohumu tokluk için ideal bir besin olur.

Chia tohumu omega-3 yağ asitleri içeriği ile vegan, vejetaryen veya balık yemeyen kişilerin beslenmesinde önemli rol oynar. Omega-3 yağ asitleri beyin sağlığı için de önemli bir bileşendir. Ayrıca omega-3 yağ asitleri kolesterolü de dengeler. Bunlar sayesinde chia tohumu kalp ve damar hastalıklarına karşı, alzheimera karşı koruyucu rol oynar.

Bunları da Okumalısınız :  Diyetisyenlik Mesleği

Diabetes Caredetermined dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre tip-2 diyabet hastalarının beslenmesine eklenen chia tohumu kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmıştır. Ayrıca çalışmanın sonucunda chia tohumunun kan şekeri ve vücut yağlarının kontrollü olmasına yardımcı olduğu görülmüştür.

Serbest radikaller hücresel sağlığı tehdit eden bileşiklerdir. Bunlara karşı savaşmak için ise antioksidan besinler tüketmeliyiz. Chia tohumu da antioksidan içeriği sayesinde hücre sağlığı için önemli rol oynar.

Chia tohumu faydalarından biri zayıflama diyebiliriz. Hem sağlıklı bileşenleri ile hem de tok tutucu özelliği ile chia tohumu ile kilo verenlerin süreci desteklenebilir.

İçerdiği mineraller sayesinde chia tohumu kemik sağlığı için de faydalıdır.

Chia Tohumu ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Chia tohumu nasıl tüketilir?

Chia tohumu tek başına tatsız ve kurudur. Bu nedenle tek başına tüketilmez. Süt, yoğurt veya suya eklenerek jelleştirilir veya susam gibi ekmeklerde kullanılır. Chia tohumlu diyet kek veya kurabiye tarifleri denenebilir. Ana sayfada ‘FİT TARİFLERİM’ kısmından chia tohumlu tariflere ulaşabilirsiniz. Ayrıca chia tohumu salatalara, çorbalara eklenebilir. Tatlandırmak için meyveler, bal veya baharatlarla desteklenebilir.

Chia tohumu yoğurtla yenir mi?

Chia tohumu tek başına yendiğinde boğulma tehlikesi olabilir. Bu yüzden yoğurda eklenip şişmesi için 5-6 saat beklenir ve tüketilebilir.

Chia tohumu sütle nasıl kullanılır?

Chia tohumu sıvı besinlerdeki suyu çekerek şişer ve jelleşir. Süt içinde 10-12 saat beklettiğinizde chia puding kıvamı elde edebilirsiniz. Böylece chia tohumu diyeti renklendirecektir.

Chia tohumunu kimler kullanamaz?

Chia tohumu zengin lif içerdiği içi aşırı tüketimi sindirim sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden gün için 1-2 yemek kaşığı chia tüketmek genel olarak uygundur.  Chia tohumu gibi lifli besinlerin bağırsak sorunlarına yol açmaması için gün içinde bol su tüketilmelidir.

Bunları da Okumalısınız :  1 Kasım Dünya Vegan Günü

Ayrıca liften kısıtlı beslenmesi gereken bağırsak hastalığı olan bireyler, mide-bağırsak operasyonları sonrası, herhangi bir sebeple lif(posa) tüketimi kısıtlanmış kişiler chia tohumu tüketmemelidir.

Gebelikte chia tohumu tüketimi ile ilgili bir risk yoktur. Ancak gebelik sürecinde hayatınıza yeni bir besin ekleme önerilmemektedir. Doktorunuza ve diyetisyeninize danışarak karar vermelisiniz.

Chia tohumuna karşı alerjisi olanlar da dikkatli olmalıdır. İlk defa deneyecekseniz az miktarda  (10-20 gram) deneyerek başlayabilirsiniz.

1 yemek kaşığı chia tohumu kaç gram ve kaç kalori?

1 yemek kaşığı chia tohumunun ölçüsü yaklaşık 20 gramdır. Kaşığın çok dolu olması 5-10 gram fark yaratabilir. Enerji olarak ise 97 kaloridir. Chia tohumu kalorisi açısından yüksek görünse de içeriği zengin olduğu için beslenmeye dahil edilirken korkmaya gerek yoktur.

1 tatlı kaşığı chia tohumu kaç gram ve kaç kalori?

1 silme tatlı kaşığı chia tohumu ölçüsü 10 gramdır. Enerji olarak ise 48 kaloridir.

Chia tohumu aç mı tok mu kullanılır?

Chia tohumu tokluk sağladığı ve enerji verici olduğu için açken kullanılması daha iyi olacaktır. Tarife göre değişecek şekilde ana ve ara öğünlerde değerlendirilebilir.

Chia tohumu diyet tarifi olarak size ‘pembe chia puding’ hazırladık.

Malzemeler:

  • 150 gram yoğurt (4 yemek kaşığı yoğurt)
  • 1 yemek kaşığı chia tohumu
  • 10 adet donmuş böğürtlen veya frambuaz veya çilek
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 3 adet çiğ fındık

Öncelikle 1 adet donmuş meyvenizi ayırın, süsleme için kullanılacaktır. Yoğurda donmuş diğer meyveleri ekleyip el robotundan geçirin. Balı ve chia tohumunu ekleyip karıştırmaya devam edin. Üzerini fındık ve böğürtlen ile süsleyin. Pembe chia pudinginiz hazır! Oldukça pratik olan bu tarifi isterseniz akşamdan hazırlayıp sabah kahvaltınızda veya ara öğününüzde de tüketebilirsiniz. Daha faza chia tohumlu tariflere ulaşmak için ‘FİT TARİFLERİM’ tıklayabilirsiniz.

Bunları da Okumalısınız :  Emzirme Döneminde Beslenme

 

Daha Fazlasını Keşfedin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler