Yazın Boğaz Ağrınızın Sebebi Tiroit Olabilir

Yazın Boğaz Ağrınızın Sebebi Tiroit Olabilir


Hava sıcaklıklarının oldukça yüksek olmasına rağmen pek çok kişide görülen boğaz ağrısı ve halsizlik gibi belirtiler genellikle grip olarak adlandırılıyor. Yaz gribi sanılan ve alınan ilaçlarla düzelmeyen rahatsızlıklar hemen hemen aynı belirtilerle ortaya çıkan subakut tiroidit hastalığından kaynaklanabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Endokrinoloji Bölümü Uzmanları, subakut tiroidit hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi

Belirtileri karıştırmayın

Ağrılı bir tiroid bezi hastalığı olan subakut tiroidit, tiroid bezinin iltihaplanmasıyla oluşmaktadır. Subakut tiroidit hastalığı;

  • Boğazdan kulağa yayılan ağrı
  • Kırgınlık
  • Hafif ateş
  • Yutkunma güçlüğü gibi belirtiler vermektedir.

Benzer belirtileri enfeksiyon hastalıkları da verdiği için subakut tiroidit başta farenjit olmak üzere farklı rahatsızlıklarla karıştırılabilmektedir. Enfeksiyon hastalıkları için alınan ilaçların fayda vermemesi, rahatsızlığın subakut tiroidit olabileceği şüphesini akıllara getirmelidir.

Boğaz ağrısı gece uykudan uyandırabilir

Orta yaş kadınlarda erkeklerden daha fazla görülen subakut tiroidit hastalığında en belirgin belirti, gece uykudan kaldıran boğaz ağrısı olabilmektedir. Hastalar hissettikleri şiddetli ağrıdan dolayı boğazını elletmemektedir. Tiroid bezine dışarıdan dokunmak bile ağrı şiddeti artırmaktadır. Bu belirtileri olan hastalarda çekilecek ultrasonda tiroid bezinde görülen yama tarzı iltihap odakları teşhis açısından ayırt edici olmaktadır. Kan tahlillerinde enfeksiyon oranlarının neredeyse normalin iki katı çıkması subakut tiroidit şüphesini akıllara getirmelidir.

Antibiyotik kullanımı fayda sağlamıyor 

Bahar ve yaz aylarında görülen subakut tiroidit hastalığının farklı rahatsızlıklarla karıştırılması üzerine genellikle hastalara enfeksiyon giderici antibiyotikler önerilmektedir. Bu dönemde hastaların alacağı antibiyotiklerin tiroid bezindeki iltihaplanmaya hiçbir faydası bulunmamaktadır. Boş yere alınan antibiyotikler vücutta yan etkiler yaratabileceği gibi, bazı durumlarda var olan rahatsızlığın daha da uzamasına neden olabilmektedir.

Metabolizmanızın dengesi değişebilir

Tiroid bezi, metabolizmanın çalışmasını yönlendirmektedir. Bu organın iltihaplanması metabolizmada dengesizliklerin yaşanmasına neden olabilmektedir. Hastalığının ilk dönemlerinde, iltihap nedeniyle parçalanan tiroid hücrelerinin kana karışmasıyla metabolizma birden bire hızlanmaktadır. Bu dönemde hipertiroidi yani troid bezinin fazla çalışmasıyla ortaya çıkan kilo verme, terleme, çarpıntı, nefes darlığı gibi belirtiler görülmektedir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise tiroid bezi az çalışmaya başlar. Bu dönemde de hipotiroidi yani tiroid bezinin az çalışmasının belirtileri olan kilo artışı, ciltte kuruma, aşırı uyuma ihtiyacı, kabızlık gibi etkileri görülmektedir. Hastalık dalgalı şekilde ilerleme göstermektedir.

Tedaviyi aksatmak kalıcı tiroide neden olabilir

Subakut tiroidit hastalığının, ortalama 3 ay içinde kendi kendine düzelme ihtimali bulunmaktadır. Bazı hastalarda bu süreç 6 aya kadar sürebilmektedir. Nadir de olsa hastalık geçtikten sonra hücre parçalanmasına bağlı olarak kalıcı hipotiroidi görülebilmektedir. Hastalığın etkileri kişiden kişiye farklılık gösterdiği için tiroid bezindeki iltihaplanmanın derecesine göre enfeksiyon giderici ilaçlar verilmektedir. Bununla birlikte ağrı kesici ve tiroid bezinin az ya da çok çalışmasına göre ilaçlar hastanın rahatlatılması ve kalıcı bir tiroid rahatsızlığı yaşamasının önüne geçilmektedir. Ağrıların ve hastalık belirtilerinin çok fazla olduğu hastalarda ilave olarak kortizon içeren ilaçlar da verilebilmektedir. Kortizon miktarının ve kullanım süresinin az olması nedeniyle, kortizonun neden olabileceği olumsuz etkilerine pek rastlanmamaktadır.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir