Tatilde Kalp Sağlığınızı Korumak İçin Öneriler

 

Su ve tuz kaybının arttığı sıcak günlerin başlaması, kalp hastalıkları riskini beraberinde getiriyor. Bütün yılın yorgunluğunu atmak için yapılan, kusursuz tatil planının stresi bile kalbi yorabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Arbatlı, kalp sağlığı için sıcak günlerde yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. 

Çok fazla su içmek kalp ritminizi bozabilir

Artan sıcaklığa vücudun verdiği ilk tepki terleme şeklindedir. Terlemeyle birlikte yaşanan su ve tuz kaybı kan kıvamının koyulaşmasına neden olmaktadır. Özellikle sıcak günlerde günlük su ihtiyacının karşılanması kalp sağlığı bakımından hayati önem taşımaktadır. Bununla birlikte tüketilen su miktarının, normalin çok fazla üstünde olmasının, vücudun tuz dengesini bozarak ritm bozukluklarına yol açabileceği unutulmamalıdır. Herkesin su ihtiyacının farklı oranlarda olduğu, özellikle kilolu kişiler ve diyabet hastalarının sıvı kaybının daha fazla olduğu bilinmelidir.

Hijyeni göz ardı etmeyin

Yaz aylarında sıvı kaybı kalp sağlığı bakımından ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Temiz olmayan sular ya da iyi yıkanmayan sebze ve meyvelerin tüketilmesi, enfeksiyon hastalıklarına yol açabilmektedir. Yaz aylarında sık görülen ishal, vücuttaki sıvı-tuz dengesinin bozulmasına neden olarak ciddi tansiyon düşüklüklerine neden olabilmektedir.

Tatilin keyfini çıkarırken kalp sağlığınızdan olmayın

Yaz tatili mümkün olduğunca keyif almak, bütün bir yılın yorgunluğu ve stresinden kurtulmak için özlemle beklenen bir dönemdir. Her şeyin mükemmel ve tatilin eksiksiz olması için yapılan kusursuz tatil planlaması bazen stresin kaynağı olabilmektedir. Aşırı stresin kalbi yoran etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Bununla birlikte tatile gidilen dönemde, beslenme ve uyku düzeni gibi hayat tarzını yakından ilgilendiren alışkanlıklar değişmektedir. Uyku düzensizliği ve beslenme alışkanlığındaki ani değişimler vücudun genel dengesini bozarak tansiyon düzensizliğine neden olabilmektedir. Şeker bakımından zengin yaz meyvelerinin fazlaca tüketilmesi kan şekeri düzeylerinde düzensizlik yaratabilmektedir.  

Tatil için nemsiz bölgeleri seçin

Kalp hastası olanlar ya da risk altında bulunanlar, tatil bölgesini seçerken çok sıcak ve aşırı nemli olmayan bölgeleri seçmelidir. Nem oranı bakımından daha düşük seviyelerde olan İç Anadolu Bölgesi tatil için seçilebilecek bölgeler arasındadır. Deniz kenarında tatil yapmak isteyen kalp hastaları ise nem oranının düşük olduğu, sıcaklarla kalbi yormayan bölgeleri seçmeleri daha sağlıklı bir yaklaşımdır. Bununla birlikte kalp yetersizliği ve kanda pıhtılaşma gibi rahatsızlıkları olan kişiler uzun süreli oturmayı gerektiren yolculuklardan kaçınmalı ve mümkünse yolda sık mola vermelidir. 

Sıcakta alkolden uzak durun

Yazın yapılan aktiviteler nedeniyle alkol tüketiminde bir artış yaşanmaktadır. Duyuları keskinliğini azaltan alkol aynı zamanda tansiyon yüksekliğine de neden olarak kalbi zorlamaktadır. Alkol tüketimiyle susuzluk hissinin ortadan kalkması, vücutta aşırı su kaybına neden olabilmektedir. Tansiyonu tetikleyici bir unsur olan hava sıcaklıkları alkol tüketimiyle birleşince çok daha ciddi kalp sorunlarına neden olabilmektedir.

Yemekten 2 saat sonra spor yapın

Yaz aylarında formda kalmak için kontrolsüz veya bilinçsiz yapılan egzersizler, bazen tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Özellikle orta yaşı geçen, ailesinde bir kalp öyküsü bulunan, sigara kullanan ve risk faktörü yüksek olan kişilerin egzersizlerinde daha dikkatli olması gerekmektedir.  Kan dolaşımı ve tansiyonu dengeleyen egzersizin yapılması özellikle tavsiye edilmekle birlikte, yaz aylarında daha kısa tutulmalı ve sabah 07.00-09.00 ya da akşam 18.00-20.00 saatleri arasında yapılmasına özen gösterilmelidir. Özellikle akşam yemeği yendikten hemen sonra spora başlamak uygun değildir. Yemekten en az 2 saat sonra egzersiz yapılması önerilmektedir.

Kıyıya paralel yüzün

Kalp hastaları için yüzmek en faydalı sporlar arasındadır. Her sporda olduğu gibi yüzme konusunda da aşırıya kaçmaktan kaçınılmalı ve kıyıya paralel yüzülmelidir. Aşırı sıcaklarda suya atlayarak girmek ısı farkının fazlalığından dolayı sorunlar yaratabilmektedir. Vücut ısısıyla su ısısı arasındaki fark çok olduğunda, otonom sinir sistemi kan dolaşımını soğuk ortama göre ayarlayamaz ve bu nedenle ölümcül olabilecek ritim bozuklukları gelişebilmektedir.

İlaçlarınızı yaza göre ayarlayın

Kalp hastalarının sıcaklıkların başlamasıyla özellikle de tatil öncesi check-up kontrolünden geçmesi önemlidir. Kalp ve tansiyon hapı kullanan hastaların kendilerine göre değil, doktor kontrolüyle ilaçlarını yaz aylarına göre ayarlaması hayati önem taşımaktadır. Tansiyon ilaçlarını idrar söktürücü özelliği olduğundan kış aylarından farklı olarak doktor tarafından yaza göre ayarlanması vücuttaki su dengesinin bozulmaması bakımından gerekli bir müdahaledir.

Terletmeyen kıyafetleri seçin

Kalp hastalarının sağlıklı kalmak için yazın seçecekleri kıyafetlere de dikkat etmesi gerekmektedir. İnce, kolay hava alabilen, daha az terleten, açık renkli tercihen pamuktan yapılmış kıyafetler seçilmelidir. Isı geçirgenliği olan ayakkabıların seçimi ve güneşe çıkılırken şapka kullanılması gerekir.  

Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri