Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?

Varicella Zoster Virüsünün (VZV) neden olduğu ve genellikle çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalık türü olan suçiçeği belirtileri nelerdir?

Çocukluk çağı hastalığı olan suçiçeği, genellikle 5-10 yaşlarındaki çocuklarda görülmektedir. İlkbahar aylarında görülen ve direkt temas veya hava yoluyla bulaşan suçiçeği, temastan yaklaşık 14-22 gün sonra belirtilerini göstermeye başlamaktadır. Döküntü, ateş gibi belirtiler gösteren suçiçeğinin tüm belirtilerini aşağıdan görebilirsiniz.

Suçiçeği Belirtileri

  • Hafif ateş
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Deri döküntüleri
  • Kaşıntı

Suçiçeği, virüsü aldıktan sonra yaklaşık olarak 2 hafta içerisinde ilk belirtilerini göstermektedir. Başlangıçta hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalık daha sonra deride oluşan döküntüler şeklinde devam etmektedir. Pembe deriden kabarık şekilde başlayan ve içi sıvı dolu kırmızı kabarcık şeklini almaktadır. Kolayca yırtılan bu kabarıklıklar 24 saat içinde üzeri kabuk bağlar ve kahverengi pullar şeklinde dökülmeye başlar. İlk çıkan döküntüler 3-4 gün içinde kaybolur ve ardından yenileri çıkmaya başlar. Bu döküntüler genellikle gövdede ortaya çıkmakta olup; yüz, baş, kol ve bacaklarda daha az görülmektedir.

Suçiçeği Tedavisi

Suçiçeği’nin tanısı, döküntüler dikkatli olarak incelendikten sonra konulmaktadır. Eğer, suçiçeği geçiren bir kişiyle yakın temasta bulunulmuşsa direkt olarak tanı konulmaktadır. Eğer tam olarak anlaşılmıyorsa, döküntülerden alınan örnekler laboratuvar ortamında incelenerek yapılmaktadır.

Suçiçeği geçiren kişinin bağışıklık sistemi normal ise tedavi yöntemi olarak kaşıntı ve bakteri enfeksiyonu engellenmektedir. Ateşi yüksek olan çocuklara ateş düşürücü şuruplar verilebilir.  Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu çocuklara kesinlikle aspirin verilmemesi gerektiğidir. Virüs enfeksiyonu geçiren çocuklara aspirin verilmesi durumunda Reye sendromu adı verilen hastalığın ortaya çıkma ihtimali yüksektir. Yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayan hastalarda ise antiviral tedavi uygulanmaktadır.

Suçiçeği hastalığı bulaşıcı bir hastalık olduğundan, hasta kişilerle direkt temastan kaçınılmalıdır. Suçiçeğinin kış aylarının sonunda ve bahar aylarının başında daha sık görülmektedir.

Suçiçeği geçiren çocuklar, vücutta oluşan döküntüler geçene kadar okula gönderilmemeli ve aşı yaptırılmalıdır. Suçiçeği aşısı çocuk 12 aylık iken ve ilköğretim 1.sınıfta olmak üzere 2 doz şeklinde uygulanmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık olan suçiçeğinden korunmak için çocuklar başkalarıyla temas etmekten kaçınmalı, koruyucu aşıları mutlaka yaptırılmalıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir