Erkeklerde en sık görülen hastalıkların başında gelen prostat kanseri, hiçbir belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerleyebiliyor. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi ve sertleşme bozuklukları kanser belirtisi olabiliyor. Bu şikayetler ortaya çıkmadan önce 50 yaş ve üzeri her erkeğin yılda bir kere prostat kontrolü yaptırması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ramazan Yavuz Akman, prostat kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Gençlerde prostat enfeksiyonu, yaşlılarda kanser görülebiliyor
Prostat hastalığı üç şekilde görülmektedir. En sık rastlanılanı prostat enfeksiyondur. Bu rahatsızlığı iyi huylu prostat irileşmesi ve prostat kanseri takip etmektedir. Prostat enfeksiyonları daha çok genç yaştaki kişilerde görülür. 40-45 yaşlarından sonra prostat büyümeye başlar. İyi huylu prostat hastalığı, 45 yaşından sonra yavaş yavaş kendini gösterir. Prostat kanseri ise daha ileri yaşlarda görülmektedir. 80 yaşına gelmiş hastaların yüzde 80'inde hücresel anlamda prostat kanseri saptanmaktadır.
Gece sık sık uykudan uyanıyorsanız
Prostat rahatsızlıkları erken teşhis edilmesi durumunda fonksiyon kaybı olmadan tedavi edilebilmektedir. Prostat büyüdüğü zaman idrarla ilgili bulgular vermeye başlar. Prostat kanserinin belirtileri hastalığın erken evrelerinde iyi huylu prostat büyümesinden farklı değildir. Bu nedenle;
- Gündüz sık sık idrara çıkma
- Gece uykudan idrar için kalkmak
- Kesik kesik idrar yapmak
- İdrardaki yanma ve kanama
- Sertleşme bozuklukları prostat kanserinin belirtileri olabilir
Pratik bir kan tahlili ve doktor muayenesi ile tanı konuluyor
Sinsi bir şekilde ilerleyen ve hiçbir belirti vermeden ortaya çıkan prostat kanserinde tüm kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhis tedavi sürecinde çok önemlidir. Bunu sadece taramayla yani basit bir kan testi ve parmakla yapılan muayene sonucu anlamak mümkündür. 50 yaş ve üzerindeki bütün erkeklerin yılda bir kere kontrol için üroloji uzmanına gitmeleri gerekmektedir. Mutlaka kan tahlillerini yaptırıp muayenelerini olmalılar. Ailesinde kanseri hikayesi olan erkekler prostat kanseri riski daha fazladır. Bu nedenle genetik bakımından risk altında bulunan erkekler 40 yaşından sonra prostat kontrollerine başlamalıdır.
Modern yöntemler hastaların bir an önce iş ve sosyal yaşamlarına dönmesini sağlıyor
İyi huylu prostat irileşmesinde ilk tedavi ilaç tedavisidir. Ancak iyi huylu prostat irileşmesinde mesanede taş varsa ve hasta sonda kullanmak zorundaysa mutlaka ameliyat olması gerekmektedir. Prostat kanserinde ise kanser yayılmamışsa ya ameliyatla ya da radyoterapi yöntemleriyle tedavi edilmelidir. Prostat kanserinin ileri evrede ortaya çıkması durumunda ameliyat edilmeyerek ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Genç yaş grubunda ameliyat ilk önerilecek tedavi yöntemidir. Prostat kanserinde robotik ameliyatlar artık giderek artmaktadır. Amerika'da yüzde 90'lara yaklaşan robotik ameliyatlar ülkemizde de hızla yayılmaktadır. Modern yöntemlerle uygulanan prostat ameliyatlarının sonrasında hasta kısa sürede normal yaşantısına dönebiliyor.
İlginizi çekebilecek konular