Koroner arter diyeti, isminden de belli olduğu gibi kalp hastalarına özel bir diyet. Kalbi besleyen damarlara koroner arter denir. Eğer koroner arterlerin duvarında yağ ve kolesterol içeren plaklar birikirse zamanla damar tıkanır. Yavaş yavaş gerçekleşen bu süreç de ‘ateroskleroz’ olarak adlandırılır. (Kendimi şu an Show TV’de Doktorlar izliyor gibi hissettim.)
Velhasıl; koroner arter diyet listesi, bu hastalıktan muzdarip olanların uygulaması gereken bir beslenme programı.
Şimdi şöyle söyleyeyim; Erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer derler ya hani… Ama kalpte bir sıkıntı varsa boğazından geçenlere dikkat etmesi gerekiyor tabii. (Yalnız kalpte sıkıntı derken aşk acısıdır maşk acısıdır ondan bahsetmiyoruz. O müzmin bir dert… Ne yesek fayda etmez.)
‘Tamam da birader ben boğazıma düşkün bir adamım’ diyor olabilirsiniz. ‘Yemesem olmaz, yesem gönül razı değil…’ hesabı. Ama kalp hastalığınız varsa el mecbur dikkat edeceksiniz, başa gelen çekilir.
Kızlar? Sizi unuttuk sanmayın. Diyetler sadece erkeklere özel değil tabii ki. Hem kalp rahatsızlıkları da yalnızca onlara mahsus değil. İnsanız sonuçta, her şey bizim için. Siz de Gülben Ergen gibi; ‘küt küt atıyor kalbim; bitmedi gitti şu harbim’ diyorsanız, hasbelkader başınıza geldiyse bir kalp rahatsızlığı; hiç itiraz istemiyorum; düzenli bir diyet programı uygulamalısınız. Sizin iyiliğiniz için…
Sevgi pıtırcıkları gibi nasihatlerimi de verdikten sonra şimdi koroner arter diyeti nedir, nasıl uygulanır; ben susayım, o bilgiler konuşsun:
Koroner Arter Diyeti Nedir?
Koroner arter hastalarının sağlıklı ve dengeli beslenmesi için, onların vücut yapıları ve ihtiyaçları dikkate alınarak oluşturulan husûsî diyet programıdır. En doğrusu bu programın, bir uzman tarafından belirlenmesidir. Fakat biz size koroner arter diyeti uygulanışı konusunda genel tavsiyeler vereceğiz.
Koroner Arter Diyeti Nasıl Yapılır?
Bu diyette amaç; kalp sağlığını destekleyecek şekilde beslenerek şikayetlerin tedavi sürecini hızlandırmak ve tekrarlamalarını önlemektir. Kalp sağlığını tehlikeye atan yiyeceklerden uzak durmak bu diyetin temelidir. Gerekli besin öğelerinin doğru zamanda ve doğru miktarda alınması önem taşımaktadır. Koroner arter hastaları bu diyeti yaşam tarzı olarak benimsemelidir. İşte, koroner arter hastaları nasıl diyet yapmalı? Sorusunun cevabı:
Porsiyon Kontrolü Yapın
Öyle tepeleme doldurmak yok, o günler geride kaldı. O yemeği ne kadar sevseniz de, daha önce çok güzel anlar yaşamış olsanız da şimdi geçmişin üzerine bir sünger çekin ve lütfen porsiyonlarınızın ölçüsüne dikkat edin. (Bu kural dışarıda yemek yerken de geçerli, misafirliğe gittiğinizde de.)
Sebze-Meyve Tüketimine Özen Gösterin
Her birinin sağlığa ayrı ayrı faydaları var… Hepsi şifa deposu, hepsi büyük nimet. Onları beslenme programımızdan eksik etmeyelim ki daha çabuk iyileşelim, sağlığımız bozulmasın. Yaprak Dökümü’ndeki Hayriye’nin dediği gibi; aman ağzımızın tadı kaçmasın Ali Rıza Bey!
Tam Tahıllarla Aranızı Açmayın
Tam tahıllara da sofranızda yer açın, onlarla aranıza mesafe koymayın. Kepekli tahıllar kan basıncınızı düzenleyerek hastalığınızın tedavisine destek olacaktır. Buğday ekmeği, kepekli undan yapılmış ürünler, tam tahıllı ekmek tüketmek; yemeklerde buğday, esmer pirinç gibi malzemelerin bulunması, yulaf ezmesi ve benzeri gıdalara ağırlık vermek size iyi gelecektir. Biz bir mücadeledeyiz ve gâlip çıkmamız gerekiyor. Karşı cephede yer alan beyaz ekmek ve diğer beyaz unlu mamuller, bisküviler, kekler-bilumum abur-cuburlar; sinsi sinsi bakan o pastalar; hiçbirine taviz vermemeliyiz.
Doğal Yağlar Kullanın
Trans yağlar ve doymuş yağlar bizim iyiliğimizi düşünmüyor. Tam tersine hiç acımadan kanımızdaki kolesterol seviyesini yükseltiyor, bu da ateroskleroz meydana getiriyor. Halbuki onlar bulunmaz Hint kumaşı değiller ki… Zeytinyağı, doğal Ayçiçek yağı gibi ürünler ne güne duruyor?
Kuru yemişlerde, avokadoda ve balık etinde doymamış yağlar bulunuyor. Onlar vücudumuz için sağlıklı fakat gereğinden fazla tüketmemek şartıyla.
Protein Kaynaklarını Unutmayın
Süt, yumurta ve et gibi yiyecekler güçlü protein kaynaklarıdır. Somon, uskumru, ceviz, keten tohumu, kanola yağı ve soya fasulyesi ve kümes hayvanları da protein bakımından zengindir. Fakat derileri yenmemelidir.
Koroner Arter Diyetinde Yasak Olanlar
koroner arter diyetinde ne yenir diyenlere önerilerimiz genel olarak bunlar. Fakat buna karşılık bir de sakınılması gereken şeyler var. Bunlardan uzak durmazsak yararlı şeyler yememizin ne anlamı kalır? Siz bakmayın ‘kurallar çiğnenmek içindir’ diyenlere. İşte, koroner arter diyetinde ne yenmez? Sorusuna yanıtımız:
Yağlı et ve sakatatlar tüketilmemelidir. Onun yerine mercimek, bezelye ve bakla gibi besinler yemek daha sağlıklıdır.
Sucuk, sosis, salam gibi işlenmiş etleri eve sokmayın desek sanırım abartı olmayacaktır.
Rafine edilmiş gıdalar, fast food ürünleri artık size göre değildir.
Aşırı tuz tüketimi koroner arter hastaları için oldukça zararlıdır.
Dondurulmuş gıdalar yerine ev yemekleri tercih edilmelidir. Konserve/hazır ürünler tüketilecekse bile sodyum oranlarına bakılmalı, hangilerininki en düşük ise onlar satın alınmalıdır.
Tek tip beslenme stilinden uzak durulmalı; öğünler sağlıklı yağlarla, protein kaynaklarıyla, tam tahıllarla, sebze-meyvelerle zengin ve ölçülü bir şekilde hazırlanmalıdır. Böylelikle koroner arter diyeti renklenecek, vücudunuz ihtiyaç duyduğu besin öğelerini alabilecektir. Mesela bir akşam haşlanmış sebze yemeği yediyseniz ertesi akşam ızgara balık yiyebilirsiniz.
Herkese çok geçmiş olsun diyor, âcil şifâlar diliyoruz. Sağlıklı ve mutlu günler!