İnme Tedavisinde Zamana Yenilmeyin!

İnme Tedavisinde Zamana Yenilmeyin!


Halk arasında felç olarak bilinen inmenin tedavisinde en kısa sürede donanımlı bir hastaneye ulaşabilmek hayati önem taşıyor. Dünyada erişkin ölümlerinde 1’inci, bıraktığı hasar bakımından ise 3’üncü sırada yer alan inmenin ardından kaybedilen her yarım saat tedavi başarısını %10 azaltıyor. Memorial Hizmet Hastanesi İnme Akut Tedavi Ünitesi uzmanları, inme ve tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Kilo ve tansiyonu kontrol altında tutun

Beyin damarlarında yaşanan problemlerle kendini gösteren inme, kanama veya damar tıkanıklıklarıyla ortaya çıkmaktadır.  Şah damarından ve kalpten gelen pıhtılar beyin içerisindeki damarlarda tıkanıklıklara neden olabilirken, özellikle tansiyona bağlı kanamalar da yaşanabilmektedir. Yaş, cinsiyet, genetik faktörler gibi değiştirilemeyen risk faktörlerinin yanı sıra;

  • Diyabet
  • Yüksek tansiyon
  • Obezite
  • Sigara
  • Kolesterol
  • Sigara inme riskini artırmaktadır.

“Yaşım daha genç, bende olmaz” demeyin

Yaşın ilerlemesiyle birlikte damar sertliklerinin oluşması inme riskini artırmakla birlikte genç yaşlarda da inme yaşanabilmektedir. Yüksek tansiyon ve sigara tüketiminin yanında kalp – damar hastalıkları ve kanda pıhtılaşma sorunları gençlerde inme sebeplerinin başında gelmektedir. Özelikle gençlik döneminden itibaren yapılan fastfood tarzı beslenme ve sporsuz yaşam gibi yanlışlar ilerleyen yaşlarda inme riskini artırabilmektedir.

Kol ve bacaklar oluşan geçici güçsüzlüğü önemseyin

Genellikle aniden gelişen inme bazen öncül belirtiler verebilmektedir. “Geçici iskemik atak” olarak isimlendirilen kol veya bacaklarda yaşanan birkaç dakikalık geçici güçsüzlükler inmenin habercisi olabilmektedir. Kalp veya şah damarındaki pıhtının belirtisi olabilen bu tür uyuşmaları önemseyerek önlem almak hayat kurtarıcı olabilmektedir.

Zamanla yarış şart!

İnme geçiren kişi, en kısa zamanda donanımlı bir hastaneye ulaştırılmalıdır. İnmeden sonra ne kadar zaman kaybedilirse beyindeki hasar o kadar fazla olmaktadır. İnmeden sonra her 1 dakikada hastanın beyninde 1,9 milyon hücre ölürken kaybedilen her yarım saat tedavi başarısını %10 azaltmaktadır. Yapılan tetkiklerin ardından hastanın durumuna göre anjiyografi ile damarı tıkayan pıhtının çıkartılması ya da pıhtı eritici ilaçlar kullanılabilmektedir. Özellikle pıhtı boyunun çok büyük veya zaman kaybının fazla olduğu durumlarda anjiyografi ile pıhtının damardan çıkartılması çok daha başarılı sonuçlar vermektedir.

Önleminizi şimdiden alın

İnmeden korunabilmek için değiştirilebilir risk faktörleri kontrol altına alınmalıdır. Özellikle koroner kalp damar hastalıkları ve ritim bozuklukları ile damar sertleşmesini engelleyerek risk en aza indirilebilmektedir. Bununla birlikte;

  • Tansiyon kontrol altına alınmalı gerekirse tansiyon düzenleyici ilaç kullanılmalıdır.
  • Tuz ve katı yağlardan uzak beslenilmelidir.
  • Spor ve egzersiz günlük hayata dahil edilmelidir.
  • Sigaradan uzak durulmalıdır.
  • Kilo kontrolü ihmal edilmemelidir.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler