Entübe Nedir? Entübe Hasta Ne Demektir?

Korona salgını nedeni ile sıkı sık duyduğumuz Entübe kavramı nedir ? Entübe hastalarının tedavisi ne şekilde olmaktadır ? Entübe hastaları hangi belirtileri gösterir ? İşte detaylar.

Korona virüs salgını çerçevesinde tüm tedbir ve önlemler alınırken, özellikle bazı terimleri ise daha sık duyar olduk. Bu sık duyulan terimlerden bir tanesi de entübe olup özellikle başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede salgına ilişkin rakamların açıklanırken bu terime yer verilmektedir. Sağlık Bakanı tarafından da sıklıkla vurgulanan entübe ve entübe hasta, acil durumlarda veya yoğun bakım servislerindeki hastalar için kullanılmaktadır.

Korona virüsü, solunum sistemini etkilediğinden dolayı hastaların birçoğu solunum sıkıntısı çekebilmektedir. Solunum yetmezliği çeken hastalara ise solunum cihazlarına bağlamak amacıyla boru şeklinde bir araç kullanılmakta olup bu takma işlemi entübasyon olarak isimlendirilir. Bu işlemden hareketle entübe, solunum cihazına bağlı anlamına gelmektedir.

Entübasyon İşlemi Nedir?

Genel itibari ile entübasyon işlemi, solunum işleminin rahat bir şekilde gerçekleşmesi için herhangi bir hava desteğinin kesilmesi ve benzeri durumlara karşı gereken güvenliği sağlamak amacıyla uygulanır. Burada hastaların suni solunumdan yani solunum cihazından destek almak için laringoskopi olmak üzere özel araçlar yardımı ile bu işlem solunum yolu yani diğer ismi ile trekea içine özel tüp yerleştirilmesi şeklinde uygulanır.

Normal bir şekilde solunum alma olanağı kalmayan hastalara entübasyon işlemi uygulanır. Solunum cihazının aparatlarından olan bir tüp hastanın boğazı içine yerleştirilir ve tüpten kesintisiz hava detsği sağlanır işte bu işlemin uygulanması entübe ve işlem de entübasyon olarak ifade edilebilir.

Entübe Hasta

Sık sık duyulan bir diğer terim ise entübe hasta ifadesidir. Bu noktada entübe hasta, entübasyon işleminin uygulandığı hastaları ifade eder. Her ne kadar son zamanlarda gündeme gelse de entübasyon işlemi aynı zamanda ameliyat sırasında hastanın solunum desteğinin kesilmemesi için de uygulanmaktadır. Entübe hastalar, kendi kendine nefes (solunum) alamadıklarından ya da solunum hızı ciddi derecede yavaşladığından dolayı solunum cihazı yardımı almaktadır.

Bu noktada ilerleyen günlerde hasta normale yani solunum sıkıntısı kalmazsa entübe durumdan çıkar ve bu entübasyon işleminin tersi olan ekstübasyon işlemi doğrultusunda gerçekleşir. Solunum cihazı çıkarılır ve hasta yoğun bakım ya da servise alınır. Entübe olmaktan da bu noktada çıkmış olur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir