Böbrek Kisti Çeşitleri Ve Tedavisi

Böbrekler, abdominal organların arkasında ve göğüs kafesinin hemen altında bulunan iki adet fasulye şeklindeki organlardır. Böbrekler, idrarı vücuttan dışarı çıkmadan önce kandan ayırırlar. Ayrıca kan basıncını düzenler ve vücuttaki diğer birçok önemli işlevi yönetmede de hayati öneme sahiptir. Böbrek üzerinde kist oluşması oldukça ciddi bir durum olabilir. Ancak, yaygın olan basit böbrek kistlerinde endişelenmeye gerek yoktur. Böbrek kisti nedir diye anlatılırsa, nispeten yaygın bir sağlık sorunudur ve çoğu durumda basit kistler herhangi bir komplikasyona sebep olmaz.

Böbrek Kisti Çeşitleri Nelerdir? 

            Böbrek kistleri böbreklerde yer alan  yuvarlak biçimli ve sıvı ile dolmuş keselerdir. Çoğu durumda, böbrek kistleri böbrek fonksiyonunu etkilemez. Bununla beraber, kistler ağrıya neden olabilirler, enfekte olabilirler veya çok fazla büyürlerse başka semptomlar da meydana gelebilir. Basit böbrek kistleri polikistik böbrek hastalığı nedeniyle oluşan kistlerden farklıdır. Polikistik böbrek hastalığı, çok sayıda kistin neden olabileceği, böbrekleri büyütebilen ve böbrek fonksiyonlarını etkileyebilen genetik bir durumdur. Kazanılmış kistik böbrek hastalığı durumunda, böbrekler hastalık ya da diyalizden uzun vadede aldığı hasarın bir sonucu olarak kistleri geliştirir.

Böbrek Kisti Nedir?

            Edinsel kistik böbrek hastalığı polikistik böbrek hastalığından farklıdır çünkü genetik değildir, ancak diğer böbrek problemlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kazanılmış kistik böbrek hastalığından kaynaklanan kistler tedavi gerektirmeyebilir, ancak altta yatan sebep tedavi edilmelidir. Doktorlar basit böbrek kistlerinin nasıl ortaya çıktığından emin değildir. Yaşlanma dışında böbrek kisti oluşumu için net bir risk faktörü yoktur. İlginçtir ki, diyet ve yaşam tarzı unsurları vücudun bu kistleri geliştirme riskini etkilemez. Aslında, genellikle 40 yaşın üzerindeki yetişkinlerde daha fazla böbrek kisti gelişmektedir. Ek olarak, erkeklerin vücutlarının böbrek kisti geliştirme olasılığı biraz daha yüksek olabilmektedir.

            Basit böbrek kistleri belirti göstermezler. Bununla birlikte, böbrek kisti büyük ise, semptomlar belirgin hale gelmektedir. Böbrek kisti belirtileri sırtın alt tarafında ya da yanlarda ağrı, üst karın veya kalçada ağrı, kist enfekte olursa ateş, idrarda kan görülmesi ve sık idrara çıkma ihtiyacıdır. Ayrıca, enfeksiyon veya rüptür gibi bir komplikasyon ortaya çıkarsa semptomlar şiddetlenebilir. Böbrek kistlerinin komplikasyonları; kanama yapan kistler, enfekte kistler, idrar tıkanıklığının neden olduğu şişmedir. Komplikasyonlar ortaya çıktığında, semptomlar yoğunlaşabilir ve bir kişi derhal tıbbi yardım istemelidir. Çünkü böbrek kisti nasıl yok edilir en iyi şekilde uzmanlar cevaplar.

            Rüptüre olan kistler de dahil olmak üzere çoğu komplikasyon konservatif olarak yönetilebilir. Ancak, hemen tedavi edilmezse yaşamı tehdit edebilir. Böbrekte kist nasıl erir ifade edilir ise, bu mümkün değildir. Çünkü bunu sağlayacak bir yöntem yoktur. Çoğu zaman, başka bir sebep için gerçekleştirilen görüntülemeler sırasında basit böbrek kistleri keşfedilir. Bir böbrek kisti bulunduğunda, büyüme hakkında daha fazla bilgi edinmek için başka teşhis testleri de istenebilir.

            Bu testler; tümör veya kistleri göstermek için böbreklerin üç boyutlu resmini oluşturan bilgisayarlı görüntüleme (BT taraması), böbrekler dahil vücudun yumuşak doku ve organlarının görüntülerini göstermek için radyo dalgaları ile görüntüleme, ultrason, böbrek fonksiyon testi ve idrar tahlilidir. Bunların hepsi ayakta tedavi bazında yapılabilir. Basit böbrek kistleri düzenli takibin ötesinde herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymaz.

Böbrekte Kistler Nasıl Tedavi Edilir? 

            Semptomlara neden olan böbrek kistleri, özellikle de idrar boşaltımını ya da kan dolaşımını böbrekler yoluyla bloke ederse tedavi gerektirebilir. Bu durumlarda, böbrek kisti nasıl yok edilir diye düşünülebilir. Doktorlar skleroterapi denen bir prosedürün kullanılmasını tavsiye edebilir. Skleroterapi sırasında, doktor kistin içine bir iğne yönlendirmek için ultrason kullanır. Akışkan kese iğne ile delinir ve süzülür. Daha sonra, doktor çevredeki dokuyu sertleştirmek ve başka bir kistin oluşmasını önlemek için bölgeye bir sıvı enjekte eder. Uygulama, bölgesel anestezi ile ayakta tedavi olarak yapılır. Çok büyük bir kist için, büyümeyi engellemek veya kisti uzaklaştırmak amacı ile ameliyat gerekebilir. Böbrek kisti çıkarılması genellikle genel anestezi altında bir hastanede yapılır.

            Enfekte olmuş bir kist durumunda, başka herhangi bir tedaviden önce antibiyotik tedavisi başlanabilir. Böbrek kisti nedir denildiğinde akla ilk olarak sıvı dolu bir kese olduğu gelmelidir. Yaşlandıkça basit böbrek kistleri meydana gelebilir ve genellikle zararsızdır. Böbrek kistlerine neden olan bazı hastalıklar da vardır. Polikistik böbrek hastalığında, böbreklerde birçok kist büyür. Bu böbrekleri büyütebilir ve kötüleştirebilir. Polikistik olan böbrekte kist nasıl erir sorusu da basit kistlerdeki gibi olumsuz yanıtlanır. Bu hastalığın en yaygın tipine sahip insanların yaklaşık yarısının durumu böbrek yetmezliği ile sonuçlanır. Ayrıca, karaciğer gibi vücudun diğer bölgelerinde de kistlere neden olur.

            Kısacası, beslenme ve böbrek kistleri için nedensel bir ilişki bulunmamaktadır. Bu böbrek kistleri, rastlantı olarak da fark edilmektedir. Böbrek kisti belirtileri vermeyen basit böbrek kistleri için tedaviye gerek yoktur. Semptomlara neden olan veya böbrek içinde kan ya da idrar akmasına engel olan böbrek kistlerinin skleroterapi veya cerrahi yöntem ile tedavi edilmesi gerekebilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir