Bel Sağlığının Korunması İçin Uyulması Gereken Kurallar Ve Egzersizler

Bel Sağlığının Korunması İçin Uyulması Gereken Kurallar Ve Egzersizler


Memorial Hizmet Hastanesi Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Bölümü Uzmanları, bel sağlığının korunması için gün içinde uyulması için gereken kurallar ve egzersizler hakkında bilgi verdi.

1. Bakılan kişi, cisim ve objeye vücut cephesi tam olarak dönülmelidir. Baş, boyun ve gövde aynı düzlem üstünde olacak şekilde bakılmalıdır.

2. Uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalıdır. Oturma ve ayakta kalma süresinin 45 dakikayı geçmemesine özen gösterilmelidir. 45 dakika ayakta kalındıysa 5 dakika kadar oturulmalı, 45 dakika oturulmuşsa 5 dakika kadar ayakta kalınmalıdır.

3. Oturulduğunda bel kavisini destekleyen bir yastık kullanmak alışkanlık haline getirilmelidir.

4. Yerle olan işlerde, yere eğilerek değil çömelerek işlerin yapılmasına özen gösterilmelidir.

5. Yatmak için yaylı ortopedik yatak kullanılmalıdır.

6. Yatarken önce yatağın kenarına gelip oturulmalıdır. Kollardan destek alarak önce yan yatılmalı, sonra sırt üstü dönülmelidir. Yataktan kalkmak istenildiğinde, önce yan yatıp kollardan destek alınmalı ve oturulmalı sonra ayağa kalkılmalıdır.

7. Yan pozisyonda öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak sağlık bakımından en uygun pozisyondur.

8. Bel bölgesi terli kalmaktan, yel ve rüzgardan korunmalıdır. Klima veya hava akımının direk olarak gelmemesi için önlem alınmalıdır.

BEL FITIĞI AMELİYATININ ARDINDAN UYULMASI GEREKEN KURALLAR

Bel fıtığı ameliyatından hemen sonra bilinmesi ve uyulması gereken kurallar bulunmaktadır.

1. Ameliyatın ardından hastalar ameliyathanede bir süre dinlendirildikten sonra servisteki yatağına çıkartılmaktadır.

2. Ameliyattan sonra bel bölgesinde ağrı ve yanma olması normaldir.

3. Ağrıları gidermek amaçlı gerekli tedavi sorumlu doktor tarafından düzenlenecektir.

4. Ameliyattan sonra ilk 6 saat yemek ve su içmek,  genel anestezi alındığından dolayı mümkün olmayacaktır.

5. Ameliyattan 6 saat sonra yumuşak gıdalar ile beslenmeye başlanabilir. Hastaya anlatıldığı şekilde sağ ve sol yana dönülebilir. Yemekler sağ ve ya sol yana dönerek yenmelidir.

6. Ameliyattan sonra yatak tam düz pozisyonda olmalı ve lavabo ihtiyacı yatakta giderilmelidir. Hastane personeli hastaya bu konuda yardımcı olacaktır.

7. Ameliyatın 1. gününde yara kontrol edilerek su geçirmez bir pansuman ile kapatılacaktır.

8. Ameliyattan sonraki sabah hasta doktor eşliğinde ayağa kaldırılacaktır. Gün içinde personel nezaretinde hastaya gösterildiği şekilde lavabo ihtiyaçları karşılanacaktır.

9. Yemekler oturularak tüketilmeli ve gün içinde 3 defa oda içinde gezinilmesi gerekmektedir.

10. Ameliyatın 1. gününde ağrı kontrolü sağlandıktan sonra, doktor uygun görürse ev de yapılması gerekenler anlatılarak epikriz raporunun, evde kullanılacak ilaçların ve kontrol randevusunun olduğu bir dosya teslim edilecektir.

BEL AMELİYATI OLUP TABURCU OLAN HASTALARA ÖNERİLER

Bel fıtığı ameliyatı olan hastaların taburcu olduktan 1 hafta sonra normal aktivitelere dönebilmeleri için aşağıdaki programa uymaları gerekmektedir.

Taburcu olduktan sonraki ilk yedi gün içerisinde, hastanede olduğu gibi yatak istirahatine devam edilmelidir. Günde sadece 6-7 kez (tuvalet ve yemek ihtiyacı için) kalkılmalı, bunun dışında anne rahminde bebek pozisyonunda yatılmalıdır. Yataktan kalkma ve yatağa yatma hareketlerinin öğretilen biçimde olmasına dikkat edilmelidir.

Yatak ve yatış biçimi̇: Yatak yaylı olmalıdır. Yatakta sırt üstü ve/veya yan yatılıp, dönülebilir. Yün veya pamuk içeren bir yastık kullanılmalıdır. Yataktan kalkarken öğretildiği şekilde koldan destek alarak önce oturmak sonra ayağa kalkmak esastır.

Oturma: Ameliyattan sonra kısa sürelerle ve bele bir yastık desteği koyarak dik olarak oturulabilir. Alçak, yumuşak koltuk ya da kanepelere gömülerek oturulmamalıdır.

Tuvalet: İlk hafta tuvalet ihtiyacı klozete oturularak giderilmelidir.

Banyo: Hastaneden taburcu olduktan sonraki 1. gün yara hattı su geçirmez şekilde kapatıldığından banyo almakta bir sakınca yoktur. Yara 1. haftada doktor gördükten sonra açık bırakıldığı halde banyo yapabilirsiniz.

Yürüyüş: Taburcu olduktan 1 hafta sonra arttırılarak her gün yapılmalıdır.

Ameliyat yeri̇: Ameliyat yerinde karıncalanma uyuşukluk veya sertlik hissi olabilir. Hareketle, öksürmekle dikişlerin açılması söz konusu değildir. Yara yerinden dikiş̧ alınmayacaktır. Yara yerinden herhangi bir akıntı olduğunda kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

Sigara ve alkol: Sağlığa zararlı olan maddelerin kullanılmaması gerekmektedir. Bunlar fıtık oluşumunda etkili olurlar. Yara iyileşmesini geciktirme gibi olumsuz etkileri de vardır.

Cinsel yaşam: Bir hafta süre ile cinsel aktivitenin kısıtlı olmasına dikkat edilmelidir.

Otomobil kullanma: Birinci haftadan sonra kısa mesafelerde otomobil kullanılabilir.

Diyet: Kilo alınmaması veya fazla kilo varsa verilmesi hem bel hem de genel sağlık için gereklidir. Bu nedenle hastanın durumuna uygun diyet düzeni hastaneden çıkmadan programlanmalı gerekirse diyet bölümünden yardım istenmesi gerekmektedir.

İlaçlar: Hasta taburcu edilirken verilen ilaçlar 1 hafta süre ile kullanılmalıdır.

2 hafta ve daha sonrası için gerekli olan uygulamalar kontrol muayenesi sırasında hastaya anlatılacaktır.

Daha Fazlasını Keşfedin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri