Bebeklerdeki Burun Tıkanıklığı Ve Öksürüğün Nedenleri Ve Tedavi Yöntemi

Bebeklerin, doğumlarından sonraki  ilk dönemlerde bazı sağlık sorunları karşılaşmaları çok normal bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu süreç, bebeklikten başlayarak ileri çocukluk dönemine kadar devam edebilen bir süreçtir. Bebeklik ve erken çocukluk döneminde yaşanan sağlık problemlerinin nedeni aslında, bağışıklık sistemi mekanizmasının tam olarak gelişmemiş olmasından kaynaklanmaktadır.

            Bu süreçte, bir yetişkinle karşılaştırıldığında, bir bebeğin zararlı dış etkenlerle mücadele kabiliyeti, çok farklı nitelikte olmaktadır. Bebeklerde bu dönemde en sık rastlanan sağlık problemlerinin; burun tıkanıklığı, üst solunum yolu enfeksiyonları ve öksürük olduğu dikkati çekmektedir. Aşağıdaki yazımızda, bebeklerde burun tıkanıklığı ve öksürük sorunun önemi ve çözümü konusunda ayrıntılı bilgiler yer almaktadır.

Bebeği İlk Yıllarda Etkileyen Dış Etkenler, 

            Bebeğin doğumu ile 1 yaş arasındaki süreçte, en az bir defa soğuk algınlığı geçirmesi muhtemeldir.  Soğuk algınlığına sebebiyet veren yüzlerce virüs bulunmaktadır ve henüz bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş olan minik bebekler, bu virüslerle yetişkinler gibi mücadele edememektedir. Aynı zamanda bu dönemde bebekler, buldukları her şeyi keşfetmeye çalışmakta, ellerine almakta ve ağızlarına götürmektedir.

            Durum böyle olunca; burun tıkanıklığı ve öksürük gibi soğuk algınlığına neden olan virüslerin, bebeğin organizmasına geçmeleri çok kolay olmaktadır. Soğuk algınlıklarının, en fazla kış ve sonbahar aylarında ortaya çıkmasında en büyük etken, bebeklerin üşümemeleri gerekçesiyle sürekli evde tutulmalarıdır. Böylece, ev ortamında, virüslerin, kişiden kişiye yayılması çok daha kolay olmaktadır.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı ve Öksürüğün Nedenleri

            Bebek büyürken, çevresinde olup bitenleri ve gördüğü nesneleri öğrenmeye ve tanımaya çalışmaktadır. Bu nedenle de her şeye dokunmakta, ağzına götürmekte ve bu yolla da çeşitli virüslerle tanışmaktadır. Bebeğin sürekli olarak virüslerle temasına olanak veren ve bebek için gayet normal olan bu davranışları ile virüslerin bebek vücuduna girmesi kolaylaşmaktadır. Ayrıca, soğuk kış aylarında sürekli evde kapalı kalan bebeklerin, virüslerle karşılaşmaları kaçınılmaz olmaktadır. Böylece, bebeklerde burun tıkanıklığı ve öksürük kolaylıkla gelişebilmektedir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı ve Öksürüğün Tedavisi

– Bebeğin mümkün olduğunca dinlendirilmesi ve bol miktarda sıvı tüketiminin sağlanması faydalı olmaktadır. Bebek 6 aydan küçükse, sıvı olarak sadece anne sütü bol miktarda verilmelidir. 6 aylık olan bebeğe ise, anne sütüyle birlikte, su ve meyve suları da verilebilir.

– Burundaki akıntıyı gidermek için burun aspiratörü kullanmak faydalı olmaktadır. Ayrıca, tuzlu su kullanarak da rahatlama sağlanabilir. Bebeğin başının arkaya yatırılarak, burun ucundan hafif hafif tuzlu suyu damlatılabilir.

– Bebeğin burnunun açık olması çok önemlidir. Piyasada çok rahatlıkla bulunabilen serum fizyolojikler yardımıyla da günde birkaç kez bebeğin burnunun nemlendirilmesi çok yararlı olmaktadır.

– Sık sık banyo yaptırarak, bebeğin burnundaki tüm mukusun temizlenmesi sağlanabilir.

– Bebeğin sık sık emzirilmesi de, burun tıkanıklığını azaltmak için iyi bir yöntemdir.

– Bebeğin bulunduğu ortamın nemlendirilmesi de çok önemlidir. Ancak bunu yaparken, buhar makineleri yerine doğal yöntemlerle nemlendirme tercih edilmelidir.

Doktora Götürmeyi Gerektiren Durumlar

            Eğer bebek, henüz 3 aylık olmamışsa ve soğuk algınlığı belirtileri gösteriyorsa, doktora götürmekte fayda bulunmaktadır. 38 dereceden fazla ateş veya öksürük olması durumlarında da mutlaka götürülmelidir. Bebeğin 3 – 6 ay arasında olması ve 38,3 derece ateşi geçmesi halinde ve 6 aydan büyük olması ve 39.4 derece ateşi geçmesi halinde doktora götürülmelidir.

            2 günü aşkın süren bir ateş söz konusu ise mutlaka doktora götürülmelidir. Kötüleşen öksürük, zor ve hızlı nefes alma durumlarında da ihmal edilmeden hemen doktora götürülmelidir. Sürekli gözlerinin yaşarması durumunda göz nezlesi ihtimali düşünülmelidir. Aşırı derecede huysuzluk ve uykusuzluk olması veya  beslenme düzeninde önemli ve ani değişiklikler olması durumunda da doktorun görmesine fayda vardır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir