GDO Nedir? GDO’lu Ürünlerin İnsan Sağlığına ve Çevreye Zararları

GDO eski yıllarda çoğu insanın adını bile duymadığı bir terim iken günümüzde hemen hemen her yaştan kişinin bildiği bir terim haline gelmiştir. GDO teriminin son yıllarda herkes tarafından duyulmuş olmasının temel sebebi ise insanların kullandığı pek çok besin içerisinde GDO denen maddenin bulunması ve bununla beraber bu maddenin kişilerin vücutlarına verdiği gdo nedir zararları nelerdir konusundan kaynaklıdır.

GDO NEDİR? 

            GDO, aslında bir kısaltma olarak hayatımıza girmiş bir terimdir. Açılımı Genetiği Değiştirilmiş Organizma olan bu kavram, adından da anlaşılacağı üzere istenilen herhangi bir özelliğin genetiği kopyalanıp diğer canlıya aktarılması olarak açıklanabilmektedir. Bu GDO yöntemini biraz daha açmak gerekir ise de; işlem direk canlının genlerine dokunarak yapıldığı için bazı fiziksel özelliklerde de değişiklik görülebiliyor. Örneğin; GDO yapılan üründe renk, tat ya da büyüklükte meydana gelen GDO’suz ürüne göre farklar gibi.

            Bunun yanı sıra GDO yöntemi ile gıdalar, tarım ilaçlarına gerek kalmaksızın yabancı ve zararlı böcek ya da kemirgenlere karşı da doğuştan savunmalı olmaktadır.

GDO’NUN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

            GDO’nun insanlar ve insan sağlığı üzerinde oldukça fazla etkisi mevcuttur. Bu konu yani gdo’lu ürünlerin insan sağlığına zararları gdo’lu ürünler nelerdir sorusunun cevabı şu şekilde açıklanabilir;

– GDO’lu ürünler yüksek alerji özelliği taşımaktadır. Bu sebeple de içinde GDO bulunan besinlerin tüketilmesi kişinin alerjik reaksiyonlar ile karşı karşıya kalmasına neden olabilmektedir. Hatta bu alerjik durumlar bazı durumlarda kişinin ölümüne kadar neden olabilmektedir.

– GDO içerikli ürünlerin günümüzde fazlaca tüketilmesi sonucunda bu ürünlerin tüketen kişilerin üzerinde yapılan deneyler sonucunda bu kişilerde otizm, sindirim konusundaki düzensizlikler ya da sindirim hastalıkları ve bunun yanı sıra üreme hastalıkları görülme oranı hızlı bir artış göstermektedir.

GDO içeren ürünlerde görülen ve gdo insan sağlığını nasıl etkiler sorusuna cevap olan bir diğer konu ise toksik yani zehirleyici etkilerdir. Bu zararlı yani toksik maddelerden kasıt ise; GDO içerikli ürün kullanan kişilerin vücudunda daha sonradan tespit edilen ve sinir ve dolaşım sistemleri ile ilgili meydana gelen hastalıklar olarak açıklanmaktadır.

– GDO sistemi direk iki canlı arasındaki gen alışverişi esasına dayandığı için bu ürünleri tüketen kişilerde diğer canlıdan o genleri direkt olarak almaktadırlar. Bu gen alışverişi sırasında ise bakterilere yapılan işlemler sonucunda kişilerin bu ürünleri tüketmesi sonucunda antibiyotiğe karşı dirençleri normal insanlara göre kat kat daha fazla bir oranda artmaktadır.

– GDO üretimi sırasında gen alışverişi yapılır ve bu alışveriş sırasında birbirine fazlaca benzeyen pek çok yeni ürünler oluşturulur. Bunun sonucunda ise kişilerin sürekli olarak aynı tarz ve benzer özelliklere sahip ürünler kullanmasına sebep olunmaktadır. Kişilerin sürekli aynı ürünleri tüketmesi ise belirli bir zaman sonra kişilerde beslenme problemlerine ve sağlıksız beslenme sonucu kişilerin rahatsızlanmasına neden olmaktadır.

– GDO’nun bir diğer insanlar üzerindeki etkisi ise hormonal bozukluklara sebep olmasıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda GDO içerikli ürünlerin kişiler tarafından sürekli olarak kullanılması durumunda, ilerleyen süreçte kişilerin hormonların birtakım hormonal bozukluklar görülmektedir. Bu görülen hormonal bozukluklar ise çoğalma esnasında diğer genlere geçerek ve bu genleri de etkileyerek bundan sonraki tüm kişilerde de görülmeye devam edecek bir hastalık haline dönüşmektedir.

– Böceklere, bitkilere zarar veren ve onların genlerini değiştirilmesini sağlayan bu GDO’lu besinler üretimi sırasında böceklere ve bitkilere verilen zehirli maddeler, bu bitkileri tüketen insanlara da direkt olarak geçmektedir. Bu geçiş sonucunda ise hamile kadınların fetüsünde ya da kanlarında zehirli madde görüldüğü araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.

GDO’NUN ÇEVRE ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ NELERDİR?

            GDO’lu ürünler insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli olmasının yanı sıra bu maddenin çevre üzerinde de tamiri mümkün olmayan zararları bulunmaktadır. Temel olarak ekosistemin dengesini bozan gdo’nun çevreye zararları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • – Bu maddenin üretimi sonucunda oldukça fazla zararlı bitki ve böcek üretimi de oluşmuş olur. Özellikle zararlı böceklerin yok edilmesi zor olduğu için, GDO üretimi tarım anlamında tehdit oluşturur.
  • – GDO üretimi sırasında pek çok zararlı bitki ve böcek oluştuğu gibi bu üretim esnasında ekosistem için hiçbir zararı olmayan canlıların da yok olması sağlanır. Bu da hem ekosisteme zarar verir hem de biyolojik çeşitliliği azaltır.
  • – Bu ürünlerin toprağa ekimi sırasında tohumun tekrar toprağa ekilme özelliği kaybettirildiği için gdo zararları makale şeklinde de ülkeler bu şekilde bilinçli olarak dışa bağımlı hale getirilir.

GDO İÇEREN BESİNLERDEN EN YAYGINLARI HANGİLERİDİR?

            Son yıllarda en çok bilinen ve yaygınlaşan içeriğinde GDO maddesinin bulunduğu gdo’lu ürünler listesi ise şu şekilde sıralanabilir;

  • – Soya ve Soya Fasulyesi,
  • – Yer Fıstığı,
  • – Mısır,
  • – Kiraz, Ahududu, Çilek, Muz, Karpuz, Ananas ve Kavun gibi meyveler,
  • – Ayçiçeği,
  • – Balkabağı,
  • – Pirinç,
  • – Buğday,
  • – Domates ve Biber gibi sebzeler.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri