Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Giderilir?

Bebeklerin en çok yaşadığı problemlerden birisi burun tıkanıklığı olmaktadır. Burun tıkanıklığı olan bir bebek; anneler için de üzüntü kaynağı teşkil etmenin yanı sıra, rahat nefes alamayan, iştahsız ve huysuz bir bebek anlamına gelmektedir. Bunun sonucu olarak da uykusuz geceler, hem bebek hem anne için kaçınılmaz olmaktadır. Peki, bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl giderilir? Bu soruya cevap arayan birçok anne için aşağıdaki yazı bilgilendirici detaylar içermektedir.

Bebeklerin Bağışıklık Sistemi

Bebekler, yaşama merhaba dedikleri ilk aylarda ve hatta ilk yıllarda, birtakım sağlık problemleri ile çok sık karşı karşıya kalmaktadırlar. Bunun nedeni, bebeklerin bağışıklık sistemlerinin ve metabolizmalarının, henüz bir yetişkinde olduğu gibi  çalışamıyor olmasıdır. Bunun için bebeklerin, birtakım dış etkenlerle tanışarak bu etkenlere karşı bağışıklık geliştirmeleri ve mücadele edebilme yeteneğini kazanmaları gerekmektedir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığının Önemi

Bebeklerin burnu çok kolay ve sık sık kurumakta ve tıkanmaktadır. Yetişkinler gibi burunlarını temizleyemedikleri için de bu durum, büyük bir rahatsızlığa sebebiyet vermektedir. Minik bebeklerin muzdarip olduğu bu sorun, onların beslenme düzenini ve uyku kalitesini çok olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Burun tıkanıklığı yaşayan bir bebek, yeterli ölçüde beslenememekte ve beslenme esnasında zorlandığı için fazla oranda gaz yutmakta, dolayısıyla bu durum da, gaz sancılarına neden olmaktadır.

Burnu tıkanan bebek, yalnızca ağzından nefes alabildiği için, bu durum, soğuk ve enfeksiyona müsait  havanın doğrudan akciğerlere iletilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bebeklerde, solunum yolu enfeksiyonları yaygın olarak görülmektedir.

Bebeklerdeki Burun Tıkanıklığının Nedenleri

Çeşitli üst solunum yolu enfeksiyonları, kuru hava, burunda kan birikmesi, burun duvarının şekil bozuklukları, burna yabancı bir cisim kaçması, burnun anatomik ve yapısal anomalileri, geniz eti, koanal atrezi, bazı ilaçların gereksiz ve uygunsuz kullanımı gibi nedenler bebeklerde burun tıkanıklığına sebebiyet verebilmektedir.

Bazı durumlarda, bebeklerde fizyolojik burun tıkanıklığına da rastlanmaktadır. Bebeklerin yumuşak burun kıkırdaklarına sahip olması nedeniyle, bu kıkırdaklar bebek nefes alırken birbirine yapışmakta ve bebeğin burun kanalını çok fazla daraltmaktadır. Bu nedenle de, havanın geçişi için gerekli alanın daralması sonucunda, burunda hırıltıya benzer bir ses çıkmasına neden olmaktadır.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığını Gidermek İçin Neler Yapılmalıdır?

  • – Öncelikli olarak yapılması gereken, bebeğin burnunun açık tutulmaya çalışılmasıdır. Çok yaygın olarak kullanılmakta olan serum  fizyolojik ile günde birkaç kez burnun nemlendirilmesi faydalı olmaktadır. Bu işlemin uyku öncesinden ve emzirmeden önce yapılması halinde bebeğin rahat etmesi sağlanmaktadır.
  • – Sık aralıklarla banyo yaptırmak da etkili çözümlerden birisidir. Böylece, bebeğin burnunu tıkayan tüm mukus banyo esnasında temizlenmekte ve bebeğin rahatlaması sağlanmış olmaktadır.
  • – Sık emzirmek de, burun tıkanıklığının aza indirgenmesi için etkili bir yöntemdir.

Bebeğin odasının veya bulunduğu odanın nemlendirilmesi de önemli hususlardan birisidir. Ortamı nemlendirmek için genellikle buhar makineleri tercihe edilmektedir ancak bu cihazların sürekli kullanımı, bakteri ve küf gibi organizmaların üremesine neden olması dolayısıyla, bebek için pek uygun olmamaktadır. Doğal yollarla nemlendirme ve soğuk havalarda dahi oda sıcaklığının, 24 dereceyi aşmamasına özen göstermek gerekmektedir.

  • – Yatağının baş kısmının yükseltilerek bebeğin daha rahat uyuması sağlanabilir.
  • – Burundaki akıntıyı gidermek için burun aspiratörü kullanmak faydalı olmaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri