Ateşli Havale Nedir, Neden Olur?

Ateşli Havale Nedir?

            Yüksek ateş bebekte bazı durumlarda ateşli havale yapabilir. 6 ay ve 6 yaş arası çocuklarda yüksek ateşe bağlı olarak oluşan havale çocuklarda kas kasılmaları ile birlikte görülen nöbetler meydana gelir. Genelde ailesel yatkınlığı olan çocuklarda daha sık görülür ama anne ve babalar için her ateşli havale geçiren çocukta telaşlanacak bir durum bulunmamaktadır. Özellikle 0-3 yaş grubunda yüksek ateş görülüyor ise sağlık açısından mutlaka bir hekime götürülmesinde fayda vardır.

Ateşli Havale Neden Olur?

            3-6 yaş arasındaki çocuklarda orta kulak iltihabı, boğaz iltihabı oluşmuş ise çocukta ateşli havaleye neden olur. Menenjite bağlı havalelerde beyinde iltihap oluşması sonucunda, menenjite bağlı ateşli havale görülmektedir. Aile geçmişine bakıldığında, anne, baba, hala, teyze gibi aile fertlerinde daha önceden havale ya da nöbet geçmişleri var ise ve doğumdan sonra bebek hastanede herhangi bir hastalıktan uzun süre yattıysa ateşli havale geçirme riskleri yüksektir.

            Yüksek ateş oluşan çocukta ya da bebekte ölçülen derecenin bir anlamı yoktur otuz yedi derecede de çocuk ateşli havale geçirebilir. Bunun nedeni ise ateşin hızlı yükselmesine bağlı oluşur anne ve babanın derece ile ölçerek havale geçirip geçirmediğini tespit edebilmesi mümkün değildir. Fakat havale esnasında çocuk ani olarak bilincini kaybeder, çene kilitlenir, vücudunda kasılmalar meydana gelir, böyle bir durum söz konusu ise çocuğun havale geçirdiği anlaşılabilir. Düşük bir rakamla havale evresi aşı sonrasında da görülebilir.

Yapılması Gerekenler

            Çocuk havale geçiriyor ise ve bu durumu ebeveynler fark etmiş ise öncelik olarak yapılması gerekilen durum sakin kalmaktır. Anne baba olarak bu durumda ne kadar sakin kalınır ise bebeğe ya da çocuğa bir o kadar faydası dokunur. Kıyafetleri sıkı ise ya da boynunu sıkan giysiler var ise üzerinde öncelik olarak bunların çıkarılması gerekir veya gevşetilir. Oda ısısı yüksek ise derecenin biraz düşürülmesi ateşli havale geçiren çocuğa fayda sağlanabilir. Pamuk yardımı ile ılık suya bandırarak koltuk altı alın ve göğüs bölgesinin silinerek pansuman yapılmalıdır ve ateş düşmüyor ise kilosuna ve yaşına uygun bir ateş düşürücü verilmelidir. Çocuğun durumuna göre uygun görülür ise ılık su ile duş yaptırılabilir fakat uzun süre suda bekletilmemelidir. Bütün çabalara rağmen ateş düşmüyor ise çocuğun tedavisi için mutlaka çocuk doktoruna götürülmesi gerekmektedir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri