Apseli (İltihaplı) Diş Çekilir Mi? Çekilirse Ne Olur

İleri derecede çürümüş olan diş ve diş eti rahatsızlığı ile mikroorganizmalar diş ve çevresindeki dokulara geniş bir şekilde yayılmaktadır. Bu fazla olan organizmalar ile başa çıkabilen bağışıklık sistemi çok sayıda mikroorganizma ile savaşa başlamaktadır. Savunma sırasında dişin etrafı sıvı ile çevrelenmektedir. Bu dişin şişmesi şekline dönüşüp, apse yapmaktadır. Apse içinde yer alan iltihabı vücut kabul etmediği için patlayarak içindeki irin dışarı akmaktadır. Tedavi edilmez ise bu şişlik sürekli olarak kendini yenilemektedir.

Apseli Diş Çekiminde Yaşanan Problemler

            Apseli diş çekilir mi sorusuna durumdaki farklılıklardan ötürü değişik tedaviler uygulanmaktadır. Diş çürüğü temizlenip, enfeksiyon bulgularına sahip bir durum varsa antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Diş sürekli olarak şişiyorsa ve iltihabı akıyorsa dişin çekilmesi gerekebilir. Bu durumun sürekli yani kronikleşmesi çekim sonrasında kişilere zarar vermemektedir. Çekilme işleminden sonra dişin tekrar şişip iltihaplanmasına önlem olması niteliğinde antibiyotik tedavisine devam edilmektedir.

            İltihaplı diş çekilir mi çekilirse ne olur endişesi tamamen durum ile alakalı bir olaydır. Akut halinde olan iltihaplı diş apse ve enfeksiyon halinde yapılırsa enfeksiyon kan ile karışarak tehlikeli olabilir. Ateş, titreme, halsizlik gibi durumlar belirti olarak hastalarda görülmektedir. Bu tarz problemler yaşandığında da yine doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.

            Apseli diş çekilir mi konusundaki esas olan sıkıntılardan bir tanesi dişin uyuşmaması ve aşırı derecede hassaslaşmasıdır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığı zaman dişe müdahale çok zor şartlarda gerçekleşmektedir. Diş hekimleri de bu duruma uzak davranarak, müdahaleyi hassas ve dikkat ederek gerçekleştirmektedir. Apseli diş çekiminde anestezi problemi de yaşanan diğer hususlar arasındadır. Bu nedenle ilk olarak çürük olan bölgenin kusursuz bir şekilde temizlenmesi ve şiş olan yerin eski normal haline gelmesi beklenmektedir.

            Çoğu hekim iltihaplı olan dişin uğraştırmasından ötürü çekme işlemine pek sıcak bakmamaktadır. Çürük ve iltihaplı diş problemi yaşayan kişiler doktorun söylediği her şeye harfi harfine uyarak çok dikkatli davranmaları gerekmektedir. Böylece tedavi sürecinin çok daha hızlı ve sorun yaşanmadan geçildiği görünmektedir. Gelişen herhangi bir aksi duruma karşı hekimler hastalarına karşılaşacakları sorunlar ile ilgili her detayı izah ederek rahatlatmaktadır.

            İltihaplı diş çekilir mi çekilirse ne olur durumunun diğer cevabı, eğer çürük dişi olan kişinin başka bir hastalığı varsa diş çekildiği zaman eğer enfeksiyon kontrol edilemezse çok düşük bir ihtimal de olsa ölümle sonuçlanabilir.  Doğru yapılan müdahale ve karar sonucunda bu ciddi riskler asla yaşanmaz.

            Apseli diş çekilirse ne olur ile ilgili halk arasında çok yanlış bilinen durumlar bulunmaktadır. Çürük dişteki apse kesinlikle diğer dişlere bulaşmamaktadır. Yapılan çekme işlemi de iyi bir şekilde teşhis edilir ve ona göre uygulama yapılırsa kesinlikle sıkıntılı bir durum yaşanmaz. Sapsis denilen olay gerçekleştiği zaman ateş, halsizlik ve bunun gibi nedenlerden ötürü ciddi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Böyle gelişen bir durumda zaman kaybetmeden hemen doktora başvurulmalı ve gerekli olan her işlem yapılmalıdır. İğne ya da ilaç tedavisi düzenli olarak uygulandığı zaman kesinlikle durumun üstesinden gelinmektedir.

Çürük Dişin Hangi Bölgede Olduğu Tedavide Büyük Önem Taşır

            Apseli diş çekilirse ne olur sorusunun cevabı üst ve alt bölgede oluşan diş çekimine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Üst bölümdeki bir dişin çekilmesi menenjit hastalığının yaşanmasına sebep olmaktadır. Önce tedavi sonra çekim yapılırsa her şey kontrol altında tutulmakta ve sıkıntılı durumların önüne geçilmektedir. Bazı özel durumlarda antibiyotik tedavisi uygulandığı halde diş iltihabı ve şişinde inme olmamaktadır. Bu gibi durumda da hekimin inisiyatifi büyük önem taşımaktadır. Karar verilen doğrultuda bir seçenek ile durumun tedavisine başlanılmaktadır. Kronikleşen şişlik sonrasında azalıp, zaman içinde de tamamen yok olmaktadır.

            Diş apseleri diş kökünde ve diş etinde oluştuğu için farklı tedavi uygulamaları yapılmaktadır. İltihap beyne yakın olduğu için ihmal edilmemesi gerekmektedir. Muayene edilen diş ile ilgili kesin sonuç röntgen çekiminde daha net bir şekilde anlaşılmaktadır. Beyne ulaşan iltihap eğer erken müdahale edilmezse tehlikeli sonuçların yaşanmasına neden olmaktadır. Alt dişte olan apseli diş eğer çekilirse farklı bir risk oluşturmaktadır. Dilin altından boğaza ulaşan iltihap farklı kanallardan geçerek yemek borusuna gelip nefes borusunun tıkanmasına neden olmaktadır. Bu durumda yemek yeme sıkıntısı ve yutma sorunu yaşanmaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir