Adsız Çeşme, Hasan Ali Yücel

Adsız Çeşme, İstanbul şehrinin tarihi semtlerinden biri olan Beyoğlu’nda yer alan bir çeşmedir. İstanbul’un eşsiz mimarisine ve tarihine dair ipuçları veren Adsız Çeşme, Osmanlı döneminin izlerini taşır. Çevresinde yer alan tarihi binalarla birlikte bölgenin turistik güzelliklerinden biri olan Adsız Çeşme, ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alır. Siz de İstanbul’da tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu bir yolculuk yapmak istiyorsanız, Adsız Çeşme’yi listenize ekleyebilirsiniz.


Adsız Çeşme Şiiri

Bir yaz günü iki kardeş yürüyüşe çıkmışlardı. Fırın yakmış gökte güneş, ateş gibi sıcak vardı.


Yürüdüler,çok gezdiler. Susuzluktan pek bezdiler. Zehir oldubu hoş gezme. Bereket ki bayılmadan buldular bir eski çeşme, su akıyor oluğundan.

Can attılar yana yana, su içtiler kana kan. Bulmuşlardı yeniden can. İkisi de soruyordu: Bu çeşmeyi kimdir yapan? Yürekleri minnet dolu.


Yazılıydı bir tek isim. O da silik, kim bilir kim? İyilik bir su,bırak aksın gönül denen bu çeşmeden. Sen de böyle yapacaksın, hiç karşılık beklemeden. Su yerine iyilikle dol, yavrum adsız bir çeşme ol.

Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.

Hasan Ali Yücel Kimdir

Hasan Âli Yücel,


Doğum tarihi: 17. Aralık 1897 İstanbul

Ölüm tarihi. 26.Şubat 1961, İstanbul

Kariyeri

Öğretmen, eski millî eğitim bakanı, Köy Enstitüleri’nin kurucusu. Hasan Âli Yücel, şair Can Yücel’in babasıdır. Oğlu şâir Can Yücel, babası için “Hayatta ben en çok babamı sevdim” başlıklı bir şiir yazmıştır.

Hasan Âli Yücel, 17 Aralık 1897’de İstanbul’da doğdu. Baba tarafından posta nazırı Göreleli Hasan Ali Efendi’nin, anne tarafından ise Japon sularında batan Ertuğrul fırkateyni süvarisi deniz albay Ali Bey’in torunudur. Babası Ali Rıza Bey, annesi Neyyire Hanım’dır.

Eğitim ve Siyasi Kariyeri

Eğitim yaşamını sırasıyla Mekteb-i Osmânî, Vefâ İdâdîsi, Cağaloğlu Darülmuallimin-i Âli’ye (yüksek öğretmen okulu) okullarında sürdürdü. İstanbul Üniversitesi edebiyat fakültesi felsefe bölümünü bitirdi ve 19 Aralık 1922’de öğretmenliğe başladı. 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin (Türk Dil Kurumu) kurulmasıyla Hasan Âli Yücel etimoloji kolu başkanlığına getirildi. 1935 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden, İzmir milletvekili olarak meclise girdi ve art arda dört dönem milletvekilliği yaptı.

Ölümü ve Mirası

Giresun’un Görele ilçesinde adına ” Hasan Âli Yücel Kültür Merkezi ” kurulmuştur. İstanbul Üniversitesi’nin eğitim fakültesi de “Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi” adıyla kurulmuştur. 5 Ağustos 1946’da 7 yıl 5 ay sürdürdüğü bakanlık görevinden istifa etti. İstifasından sonra gazetecilik görevine döndü. 26 Şubat 1961 tarihinde konuk olarak kaldığı Prof. Dr. Tevfik Sağlam’ın evinde öldü. 2 Mart 1961 tarihinde Cebeci Asrî Mezarlığı’nda toprağa verildi.


Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tokat haberleri