Benlerinize Ayda 15 Dakikanızı Ayırın!

Benlerinize Ayda 15 Dakikanızı Ayırın!


Vücudun her bölgesinde ortaya çıkabilen, bazen masum bazen de kanser dahil çeşitli hastalıkların belirtisi olabilen benler dikkat istiyor. Her ay ciltteki benleri 10 dakika gibi kısa bir sürede inceleyerek, üzerlerine meydana gelen şekil ve renk değişikliklerinde bir uzmana başvurmak hayati önem taşıyabiliyor. 

Ergenlik döneminde ben artışından korkmayın

Hemen herkeste bulunan benler ciltte oluşan genellikle iyi huylu oluşumlardır. Doğumda daha az olan benlerin sayısı çocukluk ve erişkinlik dönemi boyunca artmaktadır. Hormonal etkilerden dolayı, ergenlik ve gebelik döneminde daha fazla artış gösteren benlerin sayısı genellikle 30’lu yaşlardan sonra azalmaktadır. Genetik yatkınlık ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmak da ben sayısında artışa yol açabilmektedir.
Benlerdeki ani değişimleri göz ardı etmeyin
Benlerin çapları yıllar içinde artarak deriden kabarık hale gelebilirken, aynı zamanda renk değişikliği de yaşanabilmektedir. Ancak bu değişim çok yavaştır. Dikkat edilmesi gereken benler üzerinde aylar içinde ani meydana gelen değişikliklerdir.

  • • Var olan bir bende ani gelişen büyüklük, renk ve şekil değişimleri gerçekleşirse
  • • Benin şekli asimetrik ve 6 mm’den büyükse
  • • Ben üzerinde açık – koyu kahverengi, siyah, kırmızı gibi iki ya da daha fazla renk varsa
  • • Ben üzerinde kanama, pürüzlü ve pul pul doku, sulantı ya da iyileşmeyen bir yara oluştuysa

• Vücuttaki diğer benlere şekil olarak benzemeyen diğerlerinden farklı görünen bir ben fark edilirse zaman kaybetmeden dermatoloğa başvurulması gerekmektedir.

Sarışın renkli gözlüler daha dikkatli olmalı

Kontrolsüz bir biçimde güneş ışınlarına maruz kalma, bronzlaşma ve güneş yanığı sonucu deri hücrelerinde genetik hasar oluşabilmektedir. Hasarla hücrelerin sınırsız çoğalması sonucunda zamanla benlerin üzerinde kötü huylu bir tümör olan malign melanom gelişebilmektedir. Malign melanom, %70-80 sağlam deri bölgelerden gelişirken, %20-30’ u önceden var olan bir ben üzerinden oluşabilmektedir. Mavi gözlü, çilli, kızıl ya da sarışınlar ile açık tenli olup kolaylıkla güneş yanığı olanlar malign melanom gelişmesi bakımından riskli grupta bulunmaktadır. Bununla birlikte çocuklukta güneş yanığı geçirmek, çalışırken veya tatilde güneş ışınlarına kontrolsüz maruz kalmak, 50’den fazla bene sahip olmak, ailede cilt kanseri öyküsünün olması ve organ nakli geçirmek malign melanom gelişme ihtimalini artırmaktadır.

Benler kanserleşmeden önleminiz alın

Dermatoloji uzmanı tarafından yapılan yıllık rutin kontrollerin yanı sıra; yeterli ışık altında her ay benlerin incelenmesi ve küçük notların alınması hayatı önem taşıyabilmektedir. 15 dakikayı geçmeyen basit rutin kontrolün yanında benlerin kanserleşmesini engellemek için benlere olan UV maruziyetini azaltmak, birincil koruma yöntemidir. Bu amaçla;

  1. • Günlük güneş koruyucu, güneş gözlüğü, şapka gibi koruyucu kıyafetler kullanılmadır.
  2. • Özellikle yaz aylarında 11.00 – 15.00 saatleri arasında direk güneş ışığından kaçınmak ve gölgede oturmak önerilmektedir. Her gün 11.00 – 15.00 saatleri arasında önkol ve bacakları 20-30 dakika güneşe tutmak D vitamini üretimi ve kemik sağlığı açısından yeterli olacaktır.
  3. • Kontrolsüz güneşlenmek ve solaryum ile bronzlaşmaktan kaçınılmalıdır. Her ikisi de deri sağlığı açısından zararlıdır. Güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınları (UV) ciltteki DNA'da zararlara yol açabilmektedir. Solaryum kullanan insanların, kullanmayan insanlara göre % 74 oranında malign melanom olma oranı artmaktadır.

Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir