Mutluluk Veren Beslenme

 

Mutluluk Beslenmenizde Saklı Olabilir mi? sorusunu Kocaeli Diyetisyeni Gözde Ağca cevapladı. 

İnsanoğlu tarafından, besinlerin duygular üzerine etkileri yüzyıllar boyunca merak edilmiştir.

Ortaçağ Döneminde insanlar, besinlerin gücüne inanarak iyi ruh hali için ayvayı yerken, sakinleşmek için marul yemişlerdir. Günümüzde de besinlerin etkileri en çok merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor.

Bilimsel çalışmalar duyguların, yiyecek seçimini etkilediğini gösterdi.  Siz de stresli olduğunuzda normalden daha fazla yemek yediğinizi veya aniden bir tatlı istediğinizi fark etmiş miydiniz? 

Sizin o an stresinizi bastırarak üzüntüden uzaklaşmak için seçeceğiniz yanlış bir öğün (işlenmiş/yüksek karbonhidratlı) adrenalin ve epinefrin hormonlarında dalgalanma yaratarak aslında tam tersi stresinizi olumsuz yönde etkiliyor olabilir.

Oysa daha iyi ve mutlu, enerjik hissetmek, beslenmenizdeki sağlıklı tercihlerde saklı!

British Journal of Health Psychology dergisinde bir çalışma, insanların daha çok meyve ve sebze tükettiği zamanlarda kendilerini normalden daha sakin, daha mutlu ve daha enerjik hissettiğini gösterdi. Üstelik ertesi gün de bu etkiler devam ediyordu. 

Tüm dünyada yapılan bilimsel çalışmalar da gösteriyor ki; sebze-meyve tüketen, tam tahıldan ve omega-3’ten zengin beslenen kişiler kendilerini daha iyi hissediyor. Buna ek olarak, bu kişilerin depresyon ve anksiyete tanıları da daha az oluyor. Yine bu çalışmalarda, kızarmış yiyeceklerin, işlenmiş etlerin, bisküvilerin ve hamur işlerin depresyon riskinin artmasıyla ilişkili olabileceği belirtiliyor. 

Seratonin hormonu, mutluluk hormonu olarak bilinir.

 Seratonin hormonu, uyku ve iştah üzerinde olumlu etkiler sağlar. Seratoninin ise vücutta üretilmesini sağlayan yiyecekler arasında yumurta, muz, ananas, ıspanak, fındık, süt, hindi ve kabak çekirdeği var. Bu besinleri beslenmenizde daha sık tercih edebilirsiniz. 

Kocaeli Diyetisyeni Gözde Ağca,  özellikle tatlı istekleriniz olduğunda bir orta boy muz doğrayıp üzerine 1 tatlı kaşığı yer fıstığı ezmesi sürüp kakao dökerek kahve ile birlikte fit ve sağlıklı bir tatlı tüketebilrsiniz dedi. Buna ek olarak, öğünlerinizde bol limonlu, elma sirkeli yeşil salataları unutmayın ve güne mutlaka kaliteli bir kahvaltıyla başlayın diye belirtti. 

Bunları da Okumalısınız :  Sağlıklı Zayıflamanın Anahtarı

 

Keşfetmeye Devam Edin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler