Birçok kişide görülen ve büyük rahatsızlık veren hastalıkların başında sinüzit gelmektedir. Bu nedenle çoğu kişi sinüzit iltihabı nasıl geçer araştırmaktadır. Herkeste bulunan sinüzit, burun etrafından bulunan kemiklerin iç kısmındaki boşluklardır.
Burun sisteminin temel parçalarından biri olan sinüzit iltihabı nasıl geçer ve etkisi ne kadar sürer gibi soruların cevabı son dönemlerde birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Öncelikle sinüzit nedir ve türleri nelerdir konusuna değineceğiz. Ardından bu durumdan kurtulmanın yollarından bahsedeceğiz.
Sinüzit Ne Demektir? Neden Olur?
Yüz kısmının tam ortasında bulunan burun boşluğunun etrafını sarmış olan kemik boşluklarına sinüzit denir. Sinüzitin içi hava doludur. Bu nedenle sinüzit iltihabı akıtılır bilgisi doğrudur. Bunu duyan çoğu kişi bu duruma inanmamaktadır.
Çocukluk dönemlerinde dahi görülen sinüzitler yaş ilerlemesi ile beraber büyür ve genişler. Sinüslerin enfeksiyonu anlamına gelen sinüzit iltihabı akıtılır ve bu durumun ortaya çıkardığı ağrılardan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Peki, sinüzit neden olur?
Mukus ile hava burun ve sinüs arasında rahat bir şekilde hareket edemediği zaman mukus birikerek sinüslerde basıncın artmasına neden olur. Bu durumda hangi sinüste sorun meydana gelmiş ise ona göre hissedilen ağrı alın, yüz, göz, yanak ve üst dişler gibi alanlarda görülmektedir.
Bakterilerin üremesi açısından çok uygun bir ortam yaratan sinüsler, bakteriyel enfeksiyonların gelişmesine neden olurlar. Bu durum nedeni ile uzun süren soğuk algınlığı hastalığı, sümüğün renginin sarı ve yeşile dönmesine neden olur. Ancak sinüzit iltihabı boşaltılır ise bu durumdan kurtulabilirsiniz. Bu sayede yüz ve alın kısmındaki şiddetli ağrı da son bulur.
Sinüslerin içerisindeki enfeksiyonlar beyne ve göze yakın bir konumda olduğu için tehlikeli görülebilmektedir. Ancak sinüzit iltihabı boşaltılır ve bu sayede beyin ya da göze ulaşması engellenir. Birçok sinüzit tedaviye cevap verdiği için korkulmaya gerek yoktur. Sinüzit sorunu yaşayan kişiler bu durumdan bir an önce kurtulmak isterler. Baş ağrısının temel nedenlerinden olan sinüzitler birçok yöntem kullanılarak temizlenmeye çalışılır. Peki, nasıl sinüzit iltihabı sökülür ve ağrılardan kurtulma sağlanır. Bunun için birkaç farklı yöntem vardır.
Sinüsler Nasıl Temizlenebilir?
Sinüzit ağrıları çok şiddetli olmadığı zaman evde yapılacak yöntemler ile sinüzit iltihabı sökülür ve ağrılar azalır. Bu yöntemler dışında sinüs temizleme ameliyatı da tercih edilebilmektedir. Üst solunum yolu enfeksiyonları ile artan ağrılarınız sinüziti temizlediğinizde azalacaktır. Ağrılara neden olan sinüzitlerin temizlenmesi için özel olarak tasarlanan aletleri kullanabilirsiniz. Ayrıca sağ ve sol kulaklarınızın arka kısmında bulunan kaslara masaj yaparak da sinüslerin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Düzgün bir şekilde yapılacak olan masaj sayesinde ağrılarınızdan kısa sürede kurtulacaksınız. Ayrıca sinüzit temizleme aleti kullanarak belirli aralıklar ile sinüzitlerin boşalmasını sağlayabilirsiniz. Eczaneden alabileceğiniz bu aleti kullanırken kendinizi çok zorlamamanız gerekmektedir.
Tıkanıklığın açılması ve sinüs iltihabının sökülmesini için sinüzit pompası olarak alacağınız bu alet kullanma talimatlarına uyularak kullanılmalıdır. Aksi takdirde olumsuz şekilde etki gösterebilmektedir. Bunlar dışında evde doğal yöntemler ile sinüzit temizleme işlemlerini de yapabilirsiniz. Peki, bunlar nelerdir?
Buhar Tedavisi Yöntemi
Evde yapılacak doğal sıcak buhar tedavisi ile burun tıkanıklığı düzelir. Bu da sinüslerin açılmasını sağlayarak balgamın sökülmesine destek olur. Bu işlem için kabın içerisi sıcak su ile doldurulur. Sıcak suya okaliptüs ya da nane yağı eklenir. Daha sonra bir bez ile baş kısmı örtülerek buhar solunur. Bu yöntem bir gün içerisinde birkaç defa yapılabilir.
Buhar tedavisinin bir diğer yöntemi de banyoda buhar solumaktır. Sıcak duşa girerek oluşan buhar solunmalıdır. Bu sayede sinüslerin boşalması sağlanır. Ancak bu yöntemleri uygulamayı düşünen kişilerin kalp, tansiyon ve sinir sistemi rahatsızlıkları var ise dikkat etmeleri ve uygulamamaları gerekmektedir.
Elma Sirkesi
Mukus tabakasının incelmesini sağlayan elma sirkesi sayesinde mukusların dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz. Tamamen doğal olan bu yöntemin herhangi bir zararı yoktur. Aksine elma sirkesinin birçok farklı soruna da faydası vardır. Bu yöntemi uygulamak için bir bardak suyun içerisine iki çay kaşığında filtresiz elma sirkesi eklenir. Elde edilen karışım iki üç gün içilmelidir. Ağır gelir ise içerisine bir çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
Tuzlu Su
Burun deliklerinin nemlenmesini sağlayan tuzlu su mukusların dışarı atılmasını sağlar. İki bardak suyu kaynatarak soğutun. Bu suyun içerisine bir çay kaşığı deniz tuzu eritilerek bu su burun içerisinden akıtılır. Birkaç gün uygulanan bu yöntem ile sinüzit ağrınızdan kurtulacaksınız.
Kırmızı Biber
Sinüzit için evde uygulanabilecek etkili yöntemlerden biri de kırmızıbiberdir. Tıkalı olan sinüzitinizi açarak ağrılardan kurtulmak için ve sinüs iltihaplarının azalması için bir bardak sıcak su içerisine 1 tatlı kaşığı kırmızı acı biber eklenerek gün içerisinde 2 – 3 kere içilir.
Zencefil
İltihap önleyici özelliği olan zencefil, sinüzite etki eden bitkisel yöntemlerden biridir. Mukus salgısını engelleyen zencefil tedavisi için ince dilimler şeklinde kesilen zencefiller sıcak su içerisine eklenerek kaynatılır. Kaynayan su süzülerek bal ve limon eklenir. Hazırlanan karışım günde birkaç kez içilir.