Büyüme Çağında Beslenme

Çocukluk döneminde beslenme oldukça önemli bir yer tutar. Sağlıklı ve dengeli beslenme ilerleyen yaşlarda obezite, kalp ve damar hastalıkları, diyabet gibi hastalıkların riskini azaltabilir. Bunun yanı sıra yeterli ve dengeli beslenen çocuklar zihinsel ve fiziksel olarak daha iyi gelişebilir. Genel olarak çocuk beslenmesi iyi bir sağlık için önemlidir. Bugün yazımızda büyüme dönemindeki çocuklarda beslenme ile ilgili önerilerde bulunacağız. Çünkü büyüme çağında enerji, vitamin ve mineral ihtiyacı artar ve bu ihtiyaçlar doğru kaynaklardan karşılanmalıdır. Özel durumu olan çocuklar için veya beslenme ile ilgili sorun yaşadığınız çocuklar için diyetisyen desteği almayı unutmayın. Çocuklarla ilgili diğer blog yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Yeme alışkanlıkları edindirmek için siz de örnek olun:

Çocukluk çağında beslenme düzeni oluştururken çocuğa özel besinler hazırlamak, sizden farklı yemekler yemesini beklemek doğru olmayabilir. Bu şekilde besinleri reddetme, yemek istememe, besinlerden soğuma görülebilir. Çocuk beslenmesinde en önemli unsurlardan biri çevresindeki örneklerdir. Çocuklar genellikle anne, baba veya kardeşi örnek olarak görürler. Onların yediklerini gözlemler ve kendine rol model olarak seçerler. Zorla yedirmeye çalışmak yerine örnek olmayı deneyin. Sofrada sağlıklı seçenekler olduğunu ve sizin de bunları yediğinizi gören çocuğun alışkanlıkları da ona uygun değişecektir. Çocuğunuzun rehberi olun ve sağlıklı beslenmesine destek olun.

Tabağına yiyebileceği kadar yemek koyun:

Çocuğunuzun yiyebileceği miktarlar sizinki kadar çok olmayabilir. Bu sebeple tabağı doldurup yemesini beklememelisiniz. Örneğin okul öncesi dönemde çocuklar bir yetişkinin yarısından az tüketebilirler. Çocuğu zorlayarak yedirmek, doydum dediği halde ısrar etmek yemekten soğumasına veya aşırı yemesine sebep olabilir. İki durum da sağlık açısından riskler oluşturabilir. Çocuğunuza yiyebileceği kadar yemek koyun ve doyduğunda ona güvenin. Yine de çocuğunuzun beslenmesi ile ilgili endişeleriniz varsa bir diyetisyen eşliğinde beslenme programı hazırlanabilir. Diyet programı sadece zayıflama amacını taşımaz, sağlıklı beslenme için de size yol gösterici olabilir.

Bunları da Okumalısınız :  İnsülin Direnci

İştah değişimleri görülebilir:

Çocuklar her gün aynı miktarda ve aynı şekilde beslenmeyebilir. İştahı değişebilir. Çocuğunuz bir gün iştahlıyken bir gün daha az yiyebilir. Aynı gün içindeki öğünlerde bile yeme miktarı değişebilir. Bunun için kaygılanmayın. Büyüme çağındaki çocuk beslenmesinde ise genellikle iştah açılır. Ergenlik ve hızlı büyüme dönemleri çocuğunuz daha iştahlı olabilir. Ergenler için beslenme listesi düzenlenirken bu durum da göz önünde bulundurulmalıdır. Buna ek olarak az ve sık beslenme büyüme çağındaki çocukların yeteri kadar besin öğesi almasına yardımcı olabilir. Özellikle iştahsız dönemde çocuğunuz az yiyorsa günde 5-6 öğün gibi sık öğünlerle destek olabilirsiniz.

Her çocuğun beslenmesi ona özeldir:

Bir çocuğun büyüme ve gelişmesi için en iyi beslenme modeli çocuğun yaşına, hareketine ve diğer özelliklerine göre değişebilir. Örneğin 13 yaş beslenme listesi kız ve erkek çocuğu için aynı olmayabilir. Ya da 16 yaş sporcu beslenme programı, spor yapmayan çocuğa göre farklı olacaktır. Büyüme çağında olan çocuklarda yaşa, boya ve varsa rahatsızlıklara da dikkat etmek gerekir. Çocukluk çağı obezitesi olan çocuk ile zayıf olan çocuğun beslenmesi birbirinden farklıdır. Uzun boylu bir çocuk ile daha kısa boylu çocuğun ihtiyacı da değişir. Tüm bunlar göz önüne alınarak çocuk beslenmesi düzenlenmelidir. Çocuğun yediklerini başkasıyla kıyaslamak da doğru olmayacaktır.

Büyüme çağında protein tüketimi:

Proteinler büyüyen çocuklarda gelişimi destekleyen önemli besin öğeleridir.. Et ürünleri, deniz ürünleri, kümes hayvanları temel protein kaynakları arasında sayılır. Bunların yanı sıra tam yağlı süt ve süt ürünleri, yumurta, kurubaklagiller ve kuruyemişler de protein içerirler. Gün içinde bu besinler dengeli bir şekilde çocuk beslenmesine eklenmelidir. Kahvaltıda yumurta eklenebilir, ana yemekte köfte, tavuk ilave edilebilir, aralarda süt veya yoğurt ile desteklenebilir. Haftada 1-2 gün nohut, mercimek gibi gıdalara yer verilebilir. Gün içinde atıştırmalık için ceviz, badem, fındık tüketilebilir. Böylece ideal protein alımına ulaşabilirsiniz.

Bunları da Okumalısınız :  Bölgesel Zayıflama Önerileri

Büyüme çağında meyve ve sebze tüketimi:

Meyve ve sebze tüketimi her yaşta önemli bir yer tutar. Çeşitli vitamin ve mineralleri almak için çocuk beslenmesine meyve ve sebze eklenmelidir. Taze sebze ve meyveler kullanabileceğiniz gibi kuru meyve ve sebzeler de tercih edebilirsiniz. Çocuğunuz meyve tüketmek istemediğinde taze sıkılmış meyve suyu hazırlayabilirsiniz. Sebzeleri kolay tüketebilmesi için havuçlu, kıymalı veya tavuklu deneyebilirsiniz. Renkli ve çeşitli sebze, meyve tüketimi besin ögelerini daha fazla almasına yardımcı olur.

Büyüme çağında tahıl tüketimi:

Özellikle B grubu vitaminlerinden ve liften zengin tahıllar beslenmede önemli yer tutarlar. Tam tahıllı unlarla hazırlanan ekmek gibi besinler, bulgur, kinoa, esmer pirinç, tam buğday makarna gibi seçenekleri tercih etmek sağlıklı olacaktır. Beyaz unlu besinler rafine edildikleri için lif ve vitamin değerleri azalır ve sık tercih edilmemelidir. Bulgur ve tam buğday makarnayı sebzeli deneyerek alışkanlıklarını iyileştirebilirsiniz. Tam tahıllı unlardan poğaçalar yapabilirsiniz. Çorbalara tahıllı unlar ekleyerek doyuruculuğunu arttırabilirsiniz. Ayrıca çocuk beslenmesi için özel gıdalar pişirmek yerine siz de tam tahılları tercih edebilirsiniz.

Büyüme çağında süt ve süt ürünleri tüketimi:

Çocuklarda kalsiyum depolanması için süt ve süt ürünleri tüketimi önem kazanır. Ayrıca protein ve sağlıklı yağlar tüketmelerine de yardım eder. Süt ürünleri çocuk beslenmesine eklenirken tam yağlı seçenekler tercih edilmelidir. Pastörize edilmemiş sütler, peynirler kesinlikle tercih edilmemelidir. Tam yağlı pastörize sütler ve bundan yapılmış yoğurtlar çocuk beslenmesi için ideal olacaktır. Günde 1 bardak süt ve 1 kase yoğurt eklemek, 1-2 dilim peynir tüketmek genellikle yeterli görülür.  Laktoz intoleransı gibi süt ürünlerinin sınırlandırıldığı zorunlu hallerde laktozsuz seçeneklere yönelebilirsiniz.

Büyüme çağında ilave şekerli besinlerin tüketimi:

Meyve ve sütte bulunanlar gibi doğal şekerler ilave şeker sayılmazlar. İlave veya eklenti şeker örnekleri arasında beyaz şeker, kahverengi şeker, mısır şurubu, fruktoz şurubu gibi seçenekler bulunur. İlave şekerden kaçınmak için beslenme etiketlerini mutlaka okumalısınız. Çocuk ve ergen beslenmesi için şeker minimumda tutulmalıdır. Paketli ürünlerin birçoğunda ilave şeker bulunmaktadır. Hatta bazı tuzlu krakerlerde dahi eklenti şeker görebilirsiniz. Bunun yanı sıra gazlı içecekler ve eklenti şeker içeren diğer içeceklerden kaçının. Bu içecekler genellikle çok fazla şeker içerirler. Hazır meyve suları da bu içeceklere dahildir. Çocuğunuz meyve suyu içiyorsa, bunun şeker ilavesiz %100 meyve suyu olduğundan emin olun. En iyi alternatif de evde hazırladığınız taze sıkılmış meyve sularıdır.

Bunları da Okumalısınız :  Kasım Ayında Ne Yiyelim

Büyüme çağındaki çocuklarda tuz tüketimi:

Tuzun içerisindeki ana mineral sodyum olarak adlandırılır. Yüksek sodyumlu beslenme hiçbir yaşta tavsiye edilmez. Tuzu direk kullanmak kadar besinlerden de alırız. Ayrıca cipsler, hazır çeşniler, hazır çorbalar gibi paketli ürünler yoğun sodyum içerebilirler. Çocuk ve ergen beslenmesi süreçlerinde aşırı tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Özellikle böbrek sağlığı başta olmak üzere genel sağlık için yoğun tuz tüketimi zararlı olmaktadır. Çocuk beslenmesinde az tuz kullanmak ilerideki alışkanlıkları için de önemlidir.

Keşfetmeye Devam Edin

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

malatya altın fiyatları

Tokat'ta Bugün

tokat vefat edenler