İş Yaşamı Bel Ağrısı İle Tanışma Nedeniniz Olmasın
Gün boyu ofis ortamında, aynı pozisyonda çalışmak, ağır fiziksel aktiviteler, ani ve yanlış hareketler bel ağrısını tetikleyen durumlardan sadece bir kaçı. Bel ağrıları tedavi edilmediği takdirde yaşamı çekilmez kılmakla kalmayıp, vücutta kalıcı hasarlara da neden olabiliyor. Peki, bel ağrısından kaçınmak için ne tür önlemler alınması gerekiyor?
Memorial Hizmet Hastanesi Fizik Tedavi Bölümü Uzmanları, bel ağrıları ve tedavi yöntemler hakkında bilgi verdi.
Bel ağrısını vücudunuzun bir sinyali olarak algılayın
Kırk beş yaşın altındaki çalışan kişilerde fiziksel fonksiyonları kısıtlayan en sık neden bel ağrısıdır. Bel bölgesi yaralanmaya en yatkın bölgedir. Ağrılı atakların tedavisi kolay, yerleşmiş ağrının tedavisi oldukça zordur.
Dizinizi bükmeden öne eğilmeyin
Bel ağrısının en sık nedeni belin yanlış kullanımına ve kötü duruşa bağlı oluşan yumuşak doku zorlanmasıdır. Belin ana yapısını omurga kemikleri oluşturur. Omurların arasında 23 tane disk yer almaktadır. Bel kasları belin yapısında önemli bir yer tutar. Beli en çok zorlayan hareketler; dizleri bükmeden öne eğilmek, bu pozisyonda ağırlık kaldırmak, kalçalar sabitken beli, kalçayı ve gövdeyi döndürmek, öne eğilerek ve uzun süreli aynı pozisyonda çalışmak, ayaklar sabit şekilde dönmek olarak sıralanabilir.
Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin
Egzersiz omurgayı güçlendirir, zorlanma ve yaralanma oluşma ihtimalini azaltır, duruşunuzu düzeltir, bel ağrısını giderir. İyileşmeyi çabuklaştırmak, bel ağrısının tekrarını engellemek, kondisyonu güçlendirmek için egzersiz yapmak çok önemlidir.
Sigara kullanımı ve aşırı kilo bel ağrısını tetikler
Hareket azlığı, sırt ve bel kaslarının güçsüzlüğü, obezite, sigara içmek gibi kişisel risk faktörleri bel ağrısının gelişiminde rol oynamaktadır. Bel ağrısının diğer nedenleri arasında; bel fıtıkları, kireçlenmeler, bel kaymaları, tümörler, iltihabi ve mikrobik hastalıklar, kemik hastalıkları ve kırıklar yer alır. Bel ağrılarının tedavisinde hastanın durumuna göre; istirahat, fizik tedavi, ilaç tedavisi, hasta eğitimi, koruma ve cerrahi yöntem gibi çeşitli seçenekler mevcuttur.
Fizik tedavi yöntemleri bel ağrısı ile mücadelede önemli bir seçenektir
Sıcak nemli paketler, soğuk uygulama, dokularda yüzeyel ısınma sağlayan "infraruj", "ultrason", "lazer", cilt altı dokuları ve derin kas gruplarına yüksek frekanslı elektriksel uyarılar verilmesi esasına dayanan "elektroterapi", traksiyon (germe) gibi yöntemlerin yanında; egzersiz ve masaj bel ağrısının giderilmesine yönelik uygulamalardır.
Mutlaka uzman yardımı alın
Bel ağrısının tedavisi için ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler önerilebilir. Korseler, duruş düzelticiler çok uzun süre kullanılmamak kaydıyla tedavide etkilidirler. Ayrıca; araba, koltuk destek yastıkları ve ortopedik yataklar tedavide fayda sağlar. Ağrıyı azaltmak, kas spazmını çözmek, kas gücü, dayanıklılık ve kondisyonu artırmak, bel ağrısının tekrarını önlemek amacıyla en uygun tedavi hastaya doktoru tarafından önerilir.
Bel ağrısından korunmak için bunlara dikkat edin;
- Ayakta ve otururken duruşunuza dikkat edin.
- Ağır eşyaları doğru bir şekilde kaldırın ve taşıyın.
- Günlük hayatta ve iş ortamında belinizi doğru kullanın.
- Uzanma, öne eğilme ve kendi çevrenizde dönüş hareketlerinizi doğru yapın.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Hareketli olun.
- Yatağınızı iyi seçin, doğru uyuma pozisyonunda uyuyun.
- Risk faktörlerinden olabildiğince uzak durun.
Daha Fazlasını Keşfedin