Migren, yaygın olarak görülen bir baş ağrısı çeşididir. Genellikle şakaklarda ve başın arka kısımlarında başlayan zonklama biçimindeki ağrının alın ve gözlere yayılması ile devam etmekte, kişide ışık ve sese karşı hassasiyete neden olmaktadır. Migren tedavisi mümkün olan nörolojik bir rahatsızlıktır. Sinir sistemini derinden etkilediği için kişinin günlük aktivitelerini oldukça kısıtlamakta ve çoğu zaman hareket etmeyi dahi zorlaştırmaktadır. Bu nedenle migren ağrısının ciddiye alınması ve tedavi yöntemlerinin mutlaka doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir.
Migrenin Belirtileri Nelerdir?
Migren ağrısı atak şeklinde meydana gelen ve çoğunlukla başın tek tarafında zonklayan ağrı halinde devam eden bir hastalıktır. Baş ağrısının yanı sıra özellikle gözlerde zayıflık ve ağrı hissedilmekte, ortamdaki yüksek ışık ve sesten de rahatsızlık duyulmaktadır. Bu nedenle sessiz ve ışık almayan bir ortamda bulunmaları migren hastalarını rahatlatmaktadır. Bu belirtiler migren için genel belirtiler olup, her migren hastasında görülmektedir. Bunun dışında kişiden kişiye değişen baş dönmesi, kusma ve mide bulantısı da görülebilmektedir. Migren ağrısının süresi birkaç saat ile birkaç gün arasında değişmektedir. Migren ağrısının süresi ve tekrarlama sıklığı tamamen kişinin fizyolojik ve nörolojik durumuna bağlıdır. Migren ağrısı şiddeti ve tekrarlama sıklığı gibi durumlara göre kronik bir rahatsızlık halini alabilir. Bu sebeple belirtilerinin ve ağrı sürecinin çok iyi takip edilmesi, teşhis ve tedavi için önem arz etmektedir.
Migrenin Nedenlerini Ortadan Kaldırarak Migren Ağrılarınızdan Kurtulun
- Migren hastalığının kadınlarda görülme olasılığı erkeklere oranla daha fazla olmakla birlikte bu hastalığın nedeninin ne olduğu tam ve kesin olarak bilinmemektedir. Ancak çoğunlukla karşılaşılan şu durumlar migren ağrısının nedenleri olarak belirtilebilir;
- Kişinin genetik yapısından kaynaklanan faktörler çoğu zaman migren için belirleyici olmaktadır. Aile geçmişinde migren rahatsızlığı olan kişilerde bu hastalığın görülme olasılığı yüksektir.
- Genetik faktörlerin yanı sıra çevresel koşullar ve kişinin içinde bulunduğu psikolojik ve ruhsal durum da migren için etkili olabilmektedir. Özellikle çok kalabalık ve sesli ortamlarda çalışmak, stres, depresyon gibi durumlar migreni tetikleyebilir.
- Migrenin kadınlarda daha fazla görülmesinin nedeni esasen kadınların hormonal yapılarındaki sık değişikliklerdir. Özellikle adet dönemlerinde östrojen hormonu seviyesindeki azalma ve hamile kalınması durumundaki hormon değişiklikleri kadınlarda migrenin görülme olasılığını arttırmaktadır.
- Migren ağrısını tetikleyen bir başka faktör ise beslenme alışkanlıklarıdır. Asit ve kafein oranı yüksek olan içecekler, aşırı alkol kullanımı, tuz ve yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketilmesi kişide migren ağrısının başlamasına neden olabilmektedir. Ayrıca gün içindeki beslenme düzeninin değiştirilmesi, herhangi bir öğünün boş geçirilmesi, özellikle kahvaltı yapılmadan güne başlanması çoğunlukla migrene neden olmaktadır.
- Kişinin kullanmakta olduğu bazı ilaçlar da migrene neden olabilir. Özellikle kadınların birden fazla amaç için kullandıkları doğum kontrol ilaçları, hormon yapısını değiştirdiklerinden migren ağrısına sebep olabilmektedir. Kullanılan başka ilaçlar varsa mutlaka prospektüsüne bakılarak migrene neden olup olmadığı öğrenilmelidir.
Migren ağrısı bir baş ağrısı çeşidi olmakla birlikte teşhisinin mutlaka uzman bir doktor tarafından konulması gereklidir. Çünkü normal bir baş ağrısı ile migren rahatsızlığının tedavisi farklıdır. Bu nedenle migren belirtilerinden bir veya birkaçının kendisinde olduğunu fark eden kişinin bir nöroloji uzmanına danışması daha faydalı olacaktır.
Migren Hastalığının Tedavisi
Migren ağrısı çok sık karşılaşılan ve kişinin günlük hayatını olumsuz etkileyen bir hastalık olduğu için migren ağrısı nasıl geçer ya da migren ağrısına ne iyi gelir gibi sorular da migren hastaları tarafından cevabı en çok merak edilen sorulardır. Migren nörolojik bir hastalık olduğu için öncelikle uzman bir hekim tarafından önerilecek ilaç tedavisi yöntemi uygulanabilir. Kullanılacak ilaçlar migren ağrısını ve diğer rahatsız edici belirtilerin etkisini azaltarak kişiyi rahatlatabilmektedir. İlaç tedavisini tercih etmeyenlerin ya da kullanılacak ilaçlara karşı alerjisi olanlar ise migren ağrısı nasıl geçer veya migren ağrısına ne iyi gelir sorularının cevabını bitkisel tedavi yöntemlerinde aramaktadır.
Migren Ağrısı İçin Bitkisel Alternatifler
Son zamanlarda her türlü hastalık için olduğu gibi migren için de bitkisel tedavi yöntemleri araştırılmakta ve çokça tercih edilmektedir. Migren ağrısına bitkisel çözüm olarak tavsiye edilebilecek tedaviler şu şekilde belirtilebilir;
- Aromatik kokuları nedeniyle sinir sistemini uyarma etkisi gösteren bazı bitkisel yağlar, özellikle nane yağı, kekik yağı ve lavanta yağı ağrının olduğu bölgelere masaj yapmak suretiyle uygulanabilir.
- Civanperçemi ve papatya da migren tedavisinde sıkça kullanılan bitkisel otlardandır. Bu bitkiler beyindeki kan dolaşımını hızlandırması ve damar yollarını açması nedeniyle migren tedavisinde etkili olabilmektedir.
- Yine aromatik özellikte olan zencefil ve biberiye de gerek baharat olarak gerekse çay olarak tüketildiğinde migren ağrısını hafifletmesi nedeniyle migren ağrısına bitkisel çözüm olarak kullanılmaktadır.