Romatizmal hastalıklardan biri olan gut hastalığı, eklem bölgeleri veya kemikler arasında bulunan bağ dokuları etkilemektedir. Ayrıca bazı kemik ve kaslarda ağrılara neden olabilecek bir sağlık problemidir.
1. Gut Hastalığı Nedir
Gut hastalığı bir eklem iltihabıdır. Halk arasında ‘Zengin Hastalığı’ olarak da anılmaktadır. Genelde eklemlerde meydana gelen gut hastalığı, bazı durumlarda hafif ağrılara neden olduğu gibi şiddetli ağrılar da oluşturabilmektedir. Oluştuğu eklem bölgesinde kızarıklık ve şişlik meydana gelmektedir. Genelde ayak baş parmağında görüldüğü gibi diğer eklem bölgeleri olan ayak ve kol bileklerinde, parmak eklem yerleri, diz ve dirseklerde de görülebilmektedir. Kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülen bir sağlık problemidir. Fakat kadınların menopoz dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedir.
Gut hastalığının akut atak, interkritik dönem, kronik gut ve tofüslü gut olmak üzere üç safhası vardır.
1.a. Akut Atak
Vücuttaki herhangi bir eklem bölgesinde aniden meydana gelen gut safhasıdır. Genelde 5 ile 10 gün devam eden ağrılara ve şişmelere neden olur.
1.b. İnterkritik Dönem
Gut hastalığının iyileşmesinden sonra şiddetli bir şekilde tekrar ortaya çıktığı dönemdir.
1.c. Kronik Gut
İnterkritik dönemde tedavi edilmeyen gut hastalığının kronik bir hal aldığı ve bu bağlamda sıklıkla yaşanan şiddetli ağrılara yol açtığı safhadır. Ayrıca hareket kabiliyetini kısıtlanmakta ve şişlikler meydana gelmektedir. İltihaplı romatizma riski taşımaktadır.
1.d. Tofüslü Gut
Vücuttan atılamayan ürik asitlerin etkisi ile cilt altında nodüllerin oluştuğu evredir.
2. Gut Hastalığının Nedenleri
Gut hastalığı genetik faktörlerden kaynaklanabildiği gibi vücuttaki kanda bulunan ürik asit seviyesinin artması ile de meydana gelmektedir. Böbreklerin işlevlerini tam anlamıyla yerine getirmemesi sonucunda vücuttaki ürik asitlerin dışarı atılamaması ve bu bağlamda ürik asit birikimi ile gut hastalığı oluşmaktadır. Ayrıca gut hastalığı aşırı kilolar, kalp veya böbrek rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi hastalıklar ile bağlantılı olarak da gelişebilmektedir.
3. Gut Hastalığının Vücuttaki Etkileri
Gut hastalığı vücudun hareketli bölgelerini oluşturan eklemler arasında meydana gelmektedir. İhmal edildiği takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekmektedir.
Meydana geldiği eklem yerlerinde, eklem ile birlikte çeşitli dokulara zarar verebilir veya sinirlere baskı yapabilir. Tekrarlanması olası olan gut hastalığı, ileri safhada ise uygun tedavi edilmediği takdirde cilt altında oluşabilecek nodüllere sebebiyet vermektedir. Bu durum ağrı yaratmasa bile kemik ve sinirlerde bazı bozukluklara neden olmaktadır. İleri gut safhasında karşılaşılan bir diğer problem ise böbrek taşı veya işlevlerindeki bozulmalardır.
Günümüzde gut hastalığı meydana geldiği eklem bölgesinden alınan sıvının incelenmesi ile teşhis edilmektedir.
4. Gut Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir
Gut hastalığı tedavisinden iki aşama ile uygulanmaktadır. Atak sırasında ve atak dışı uygulanan tedaviler, kan değerlerindeki normal seviyenin korunması ve atakların önlenmesi amacı ile uygulanmaktadır.
Gut hastalığının derecesine göre uzman hekimin uygun gördüğü tedaviler gerçekleştirilir. Derecesi belirlenen gut hastalığı için bazı durumlarda ağrı kesici ve iltihap giderici ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Ayrıca uygun görüldüğü takdirde çoğu zaman bu ilaçlar mide koruyucu ilaçlar ile birlikte desteklenmektedir. Bazı durumlardan ise ürik asit üretimini dengeleyici ilaç tedavileri uygun görülmektedir. Ancak bu ilaçlar böbrek ve mide problemleri gibi istenmeyen etkiler meydana getirebilmektedir.